Ei mitään ryp­py­ot­sais­ten hommaa – pyö­rä­tuo­li­ko­ri­pal­loi­li­jat kai­paa­vat toi­min­taan mukaan lisää pe­li­mie­hiä ja -naisia

Pekka Korhonen (vas.) ja Timo Villanen eivät ehdi torjumaan Niko Hepolan heittoa.
Pekka Korhonen (vas.) ja Timo Villanen eivät ehdi torjumaan Niko Hepolan heittoa.
Kuva: Jouni Valikainen

Pallo haltuun, kaksi nopeaa kelausliikettä ja syöttö vapaalle pelaajalle, joka heilauttaa korisukkaa. Näin sen pitäisi mennä ja usein meneekin, kun pyörätuolikoripalloilijat käyvät Kemin Tervahallilla kohottamassa kuntoaan ja pitämässä hauskaa.

Tauoilla pitää tietenkin käydä läpi päivän polttavat puheenaiheet, jotka yllättävän usein liittyvät urheiluun. Keskiviikkona yksi pääaiheista oli vakioveikkaus. Porukalle oli tullut vakiovoitto pienellä systeemillä.

Osa vakituisista kävijöistä oli joutunut syystä tai toisesta "telakalle" mutta kolmen pelaajan joukkueilla homma onnistui.

– Kun rullailee tunnin pallon perässä, niin sen tuntee seuraavana päivänä kropassa, Timo Villanen, Kari Kuijala ja Pekka Korhonen kertovat.

Villanen ja Kuijala ehtivät jo lopettaa koripallon pelaamisen, kun hieman yli 20-vuotiaat selkäydinvammautuneet ottivat yhteyttä Villaseen ja halusivat tutustua lajiin.

– Siitä on nyt aikaa seitsemän vuotta. Osa nuoremmasta porukasta jäi mukaan pelaamaan ja myös me innostuttiin lajista uudelleen. Tämä on etenkin talvisin hyvä harrastusmuoto selkäydinvammaisille. Jos talvella lähtisi kelaamaan lumisille pyörätielle, niin poliisithan hakisivat meidät parempaan talteen, pöytätenniksessä useita arvokisamitaleja pelannut Kari Kuijala naurahtaa.

Tervahallin saliin mahtuisi useampikin pyörätuolikoripalloilija yhtä aikaa kentälle. Ei haittaisi, vaikka vaihdossakin olisi porukkaa.

– Selkäydinvamman saa Suomessa vuosittain noin neljäkymmentä ihmistä eli se määrä on pysynyt samana. Myös esimerkiksi uinnissa ja pöytätenniksessä on pelaajien määrät vähentyneet, mutta näinhän on käynyt monissa muissakin lajeissa, joita myös terveet urheilijat harrastavat, Kuijala tietää kertoa.

Meri-Lapin pyörätuolikoripalloilulla on pitkät perinteet. Kemin Vammaisurheilijat -83 osallistui pyörätuolikoripalloilun SM-sarjaan. Se oli Suomen ensimmäinen vammaisurheiluseura puheenjohtajanaan Hannu Ilonen.

– Suomen Invalidien Urheiluliiton silloinen toiminnanjohtaja Pertti Pousi soitti, että meidät erotetaan liitosta, jos perustamme oman seuran. Perustimme seuran eikä meitä erotettu. Syy seuran perustamiseen oli talous. Pystyimme keräämään itsenäisenä seurana omat sponsorirahat ja julkaisimme esimerkiksi oman lehden. Matkasimme SM-sarjan otteluihin lentokoneella, Kuijala sanoo.

KeVu -83 ei vain pelaillut vaan pärjäsi aivan kohtuullisesti etelän joukkueiden parissa.

– Mitali oli lähellä. Jäimme yhtenä vuonna sarjassa neljänneksi, kun Vantaa nousi kuusi sekuntia ennen päätösvihellystä tehdyllä korilla sarjan kolmanneksi. Silloin harmitti, Timo Villanen kertoo.

Kukin pelaaja saa pyörätuolikoripallossa toiminnallisen pisteytyksen välillä 1–4,5, missä arvo 4,5 tarkoittaa vammatonta pelaajaa. Kentällä olevien pelaajien yhteenlaskettu pistemäärä ei saa ylittää kansallisissa otteluissa arvoa 14,5.

– Me ei saatu SM-sarjassa edes 14,5 pistettä täyteen, joten annoimme tasoitusta muille joukkueille, Kuijala muistuttaa.

KeVu -83 pelasi koripalloa myös kansainvälisillä kentillä. Kun korittaminen loppui SM-sarjassa, joukkue osallistui Polar-cupiin yhdessä Luulajan, Rovaniemen ja Oulun seurojen kanssa.

– Luulajan Nacka oli siihen aikaan yksi Euroopan johtavia joukkueita pyörätuolikoripallossa. Taisimme hävitä yhden ottelun 72–2. Kun me kelasimme hyökkäyspäästä puolustamaan, niin luulajalaiset tulivat korin tehtyään jo siinä vaiheessa meitä vastaan omaan puolustuspäähän, Villanen ja Kuijala muistelevat naureskellen.

Tarina ei kerro, kuka teki Kemin joukkueen kaksi pistettä.

Seuran vieraana kävi myös murmanskilaisia koripalloilijoita. Murmanskissa oli pelaajia, mutta hyvistä välineistä oli puutetta.

– He kysyivät, että voisiko täältä saada pyörätuoleja. Me kunnostimme naapurille kaksikymmentä tuolia, Kari Kuijala kertoo.

Liikunta

Pyörätuoli-

koripallo

Pallopeli, joka on sovellettu varsin vähäisin muutoksin tavallisesta koripallosta.

Laji on suosittu vammaisurheilulaji.

Pelaajat käyttävät erityisiä lajia varten rakennettuja tavallista ketterämpiä pyörätuoleja.

Lajissa kilpaillaan kansainvälisesti MM-, EM- ja paralympiatasolla.

Kansallisella tasolla Suomessa toimii SM-sarja sekä I divisioona.

Kansallisella tasolla vammattomien pelaajien osallistuminen otteluihin on sallittua.

Suurin osa säännöistä, esimerkiksi korien korkeudet, kentän mitat ja hyökkäys- sekä peliajat ovat samoja.