Kolumni

Eduskunnasta: Kansalaisaloite kannabiksen laillistamisesta joutaa romukoppaan


Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Lapin kansanedustajat kirjoittavat Eduskunnasta-kolumneja vuoroviikoin Uusi Rovaniemi -lehteen. Tällä viikolla vuorossa on perussuomalaisten Kaisa Juuso.
Kuva: Matti Matikainen

Tiesittekö, että Suomessa on olemassa Suomen Kannabisyhdistys ry, jonka keskeinen tavoite on laillistaa kannabiksen yksityinen käyttö, saatavuus ja kasvatus Suomessa jokaiselle 18 vuotta täyttäneelle henkilölle? Etkö tiennyt? En minäkään.

Tämän yhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela ja kumppanit ovat panneet alulle kansalaisaloitteen kannabiksen käytön laillistamisesta. Aloite tulee eduskunnan lähetekeskusteluun todennäköisesti vielä tämän syksyn aikana.

Olenkin ihmetellyt näitä viime aikoina Facebookissa pyöriviä tarinoiden muotoon puettuja mainoksia kannabiksen ”hyödyistä”, mutta nyt alkaa niidenkin tarinoiden tarkoitusperä hahmottumaan. Kannabiksen ympärillä liikkuvat isot rahat ja monenlaisia tuotteita sisältävä kaupanteko. Jollakin taholla odotetaan varmasti nyt toiveikkaina kannabiksen laillistamista Suomessa ja valmistaudutaan erilaisten kannabistuotteiden myynnin lisääntymiseen.

"Kannabiksen ympärillä liikkuvat isot rahat ja monenlaisia tuotteita sisältävä kaupanteko."

Tässä vähän faktaa: A-klinikka säätiön Päihdelinkki-sivuston mukaan kannabiksen välittömät vaikutukset ilmenevät puheliaisuutena, iloisuutena, estojen katoamisena sekä voimakkaana nälän tunteena. Fyysisiä vaikutuksia ovat pulssin kiihtyminen ja silmien verestäminen. Käyttäjästä voi myös tulla hiljainen, syrjäänvetäytyvä ja unelias.

Suurempien annosten vaikutukset ovat muun muassa väri-, valo- ja ääniaistimusten voimistuminen, paniikkitilat, pahoinvointi, lyhytmuistin ja suoriutumiskyvyn heikentyminen. Joillakin pitkään ja runsaasti kannabista käyttäneillä henkilöillä on todettu psyykkisiä muutoksia, joiden tunnuspiirteitä ovat apatia, haluttomuus kohdata haasteita, kiinnostuksen katoaminen hygieniaan ja seksiin sekä sosiaalisten kontaktien välttely.

Kannabiksen pitkäaikainen käyttö voi myös nostaa riskiä sairastua skitsofreniaan tai masennukseen.

Poliisi näkee huumausaineisiin liittyvässä maailmassa kuolemaa, väkivaltaa, hyväksikäyttöä, prostituutiota, perheiden hätää, vanhempien tuskaa ja ylipäätään rikoksia. Poliisiylijohtaja Seppo Paateron mukaan on hirveän vaikea hyväksyä mitään huumausaineisiin liittyvää liberalisointia.

Edellä mainituilla perusteilla en tule kannattamaan kannabiksen laillistamista. Kannabis on huume. Sen käytön rangaistavuudesta ei pidä luopua, eikä rangaistavuuden rajaa tehdä epämääräiseksi.

Lääkekannabis on ihan eri asia. Tiedän, että on olemassa kiputiloja, joihin perinteiset kipulääkkeet eivät auta toisin kuin kannabista sisältävät lääkkeet. Lääkekannabis ei ole sama kuin se, mikä huumausaineeksi luokitellaan. Lääkekannabikseen on eristetty vain ne aineet, jotka poistavat kipua ja tulehdustiloja.