Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Eder ehti sa­de­ke­lis­sä maail­man­cu­pin yh­teis­läh­tö­ki­sas­sa 15:n­nek­si – "Oli vaih­te­lua"

MM-kisojen alkuun aikaa enää reilut kolme viikkoa.

Ruhpolding/Helsinki
Mari Eder (oik.) tekee taivalta Ruhpoldingin naisten yhteislähtökisassa. 15. sija palkittiin 2000 palkintoeurolla.
Mari Eder (oik.) tekee taivalta Ruhpoldingin naisten yhteislähtökisassa. 15. sija palkittiin 2000 palkintoeurolla.
Kuva: ANNA SZILAGYI

Mari Ederin 15. sija oli sunnuntaina suomalaisittain parasta antia, kun ampumahiihdon maailmancup jatkui Saksan Ruhpoldingissa yhteislähtökilpailuilla.

Eder teki ampumapaikoilla tasaista työtä, sillä hän laukoi niin makuulta kuin pystystä yhteensä neljällä paikalla yhden hudin kullakin eli kaikkiaan neljä laukausta ohi. Hän hävisi 12,5 kilometrin kisan voittaneelle Ranskan Julia Simonille reilut puolitoista minuuttia.

Simon ampui yhteensä kolme sakkokierrosta. Eder hävisi ladulla nopeimmalle Simonille vajaat 33 sekuntia ja oli hiihtoajoissa seitsemäs.

Ederillä on maailmancupissa menossa paras kausi vuosiin. Hän on cupin kokonaiskilpailussa sijalla 16. Parhaimmillaan hän on sijoittunut joulukuussa Ranskan Annecyssa pikakisassa viidenneksi.

Ruhpoldingissa ripeksi sunnuntaina taivaalta vettä. Sääolot olivat talvilajin urheilijalle konstikkaat, mutta Eder ei harmitellut.

– Oli (edes) vaihtelua, kun maailmancupissa on koluttu jäärännejä, jotka ovat nopeita hiihtää, Eder kertoi Ylen haastattelussa.

Hiidensalon suksi ei kulkenut

Ampumahiihtokaravaani suuntaa seuraavaksi Italian Anterselvaan, jossa naiset kisaavat torstaina sprintissä. MM-kilpailut ovat ohjelmassa Saksan Oberhofissa helmikuussa.

– Alan fyysisesti palautella, yritän laskea kokonaiskuormitusta, Eder kertoi MM-valmisteluistaan.

Suomella oli Ruhpoldingissa toinenkin kilpailija naisten yhteislähdössä, kun Suvi Minkkinen ehti maaliin 29;ntenä. Hyvänä ampujana tunnettu Minkkinen laukoi tällä kertaa neljä kutia ohi.

Miesten 15 kilometrillä Olli Hiidensalo sijoittui 28:nneksi. Hän paukutti neljä hutia ja joutui kiertämään neljä sakkorinkiä. Hiidensalo jäi norjalaisvoittaja Johannes Thingnes Böstä lähes kolme ja puoli minuuttia.

– Tosi huonoa hiihtoa. En pistä suksen piikkiin. Vaikka olisi ollut paremmat sukset, ei olisi muuttanut mitään. Eväät oli syöty. Kuudes startti reiluun viikkoon, Hiidensalo summasi hurjaa kilpailutahtia Ylen televisiohaastattelussa.

Miehet kilpailevat seuraavan kerran perjantaina Anterselvassa. Tuolloin ohjelmassa on sprintti.