Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Draghi päätti kau­ten­sa EKP:n joh­dos­sa odo­te­tus­ti: oh­jaus­kor­ko pysyy nol­las­sa

Mario Draghin kaudella euroalueen rahapolitiikka muuttui tuntuvasti.
Mario Draghin kaudella euroalueen rahapolitiikka muuttui tuntuvasti.
Kuva: RONALD WITTEK

Euroopan Keskuspankin EKP:n neuvosto päätti torstain kokouksessaan pitää perusrahoitusoperaatioiden koron nollassa. Maksuvalmiusluoton korko edelleen 0,25 % ja talletuskorko -0,50 %. Kokous oli italialaisen Mario Draghin viimeinen EKP:n pääjohtajana.

EKP kertoi syyskuussa aloittavansa uudestaan rahapoliittisen elvytyksen vahvistaakseen euroalueen talouskasvua ja kiihdyttääkseen inflaatiota. Marraskuun alusta lähtien Euroopan keskuspankki ja kansalliset keskuspankit ostavat markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin euron arvosta. Ostoja aiotaan tehdä niin kauan kuin se katsotaan tarpeelliseksi.

Euroalueen rahapolitiikka on muuttunut Draghin kahdeksan vuotta kestäneen kauden aikana tuntuvasti. EKP aloitti rahapoliittisen elvytyksen ostamalla arvopapereita jo vuonna 2015. EKP oli ensimmäinen suuri keskuspankki, joka päätti asettaa talletuskoron negatiiviseksi.

Draghin johtaman EKP:n ratkaisuja on myös arvosteltu voimakkaasti.  EKP:n neuvoston syyskuun kokouksessa noin kolmannes neuvoston jäsenistä vastusti määrällisen elvytyksen aloittamista. Pari viikkoa sitten kuusi entistä euroalueen keskuspankkiiria julkaisi kannanoton, jonka mukaan rahapoliittinen elvytys on epäonnistunut ja johtanut ylivelkaantuneiden valtioiden rahoittamiseen.

EKP:n uutena pääjohtajana pääjohtaja aloittaa ensi viikolla ranskalainen Christine Lagarde.