Mainos

Draa­ma­ko­me­dia Kuin en­sim­mäis­tä päivää on saanut kat­so­jat lä­hes­ty­mään näyt­te­li­jöi­tä - ”Poik­keuk­sel­li­sen paljon pa­lau­tet­ta”

Rovaniemen Teatterin kevätkaudella esitettävä teos Kuin ensimmäistä päivää on katsojien ylistämä puheenvuoro vanhusten ja jaksamisen rajoilla työtä tekevän henkilökunnan puolesta. Pääroolia näyttelevä Helka Periaho avaa mitä kulissien takana tapahtuu ja pohtii, miksi esitys on niin kehuttu.

Yksi Rovaniemen Teatterin kevään esityksistä on paljon kehuttu draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää. Pääosaa esittävä Helka Periaho on ollut erittäin innoissaan produktiosta ja sen ajankohtaisesta teemasta. ”Työryhmän yhteistyö on ollut poikkeuksellisen tiivistä.”
Yksi Rovaniemen Teatterin kevään esityksistä on paljon kehuttu draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää. Pääosaa esittävä Helka Periaho on ollut erittäin innoissaan produktiosta ja sen ajankohtaisesta teemasta. ”Työryhmän yhteistyö on ollut poikkeuksellisen tiivistä.”

Näyttelijä Helka Periaho muistaa hyvin, kun draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää harjoitukset alkoivat.

– Pidimme ensimmäisen lukuharjoituksen syyskuussa yhdessä koko työryhmän kanssa. Mukana olivat niin suunnittelijat, näyttelijät kuin ohjaajakin. Harjoitussalissa pyöri poikkeuksellisen iso tunnemyrsky, kun luimme näytelmää. Nauroimme ääneen ja välillä taas kyyneliltä oli vaikea saada tekstiä kuulumaan. Tällaista ei tapahdu kaikkien näytelmien äärellä – ei todellakaan, kuvailee lähes 11 vuotta Rovaniemen Teatterissa työskennellyt Periaho hymyillen.

Yleensä esityksiä aletaan teatterissa harjoitella heti näyttämöllä, mutta tällä kertaa työryhmä katsoi aiheeseen liittyviä dokumentteja sekä sai asiantuntijavieraan.

– Meille kävi hoitotyön ammattilainen kertomassa työstään vanhusten parissa. Hän avasi hoitajien arkea ja siitä oli iso apu esitystä rakentaessa. Monet hoitajat ovat käyneet katsomassa valmista esitystä ja olemme saaneet heiltä kiitosta, kuinka heidän työtään nostetaan esille koskettavasti huumoria unohtamatta, Periaho kertoo.

Murasen ensimmäinen ohjaus

Anna Krogeruksen kirjoittamaa Kuin ensimmäistä päivää voidaan pitää jo nykyklassikkona. Palkittu teksti on saanut useita tulkintoja eri puolilla Suomea.

– Se on erittäin tarkkanäköinen teksti. Vaikka se ilmestyi 10 vuotta sitten, on teksti juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, Periaho toteaa.

Periaho esittää päähenkilö Ritvaa, joka on nelikymppinen lähihoitaja ja ahkera työmyyrä. Ritva työskentelee Lepolan hoitokodissa, jossa vanhusten pitäisi saada nauttia elämästään, mutta tehokkuusvaatimukset ovat iskeneet tähänkin yksikköön. Hoitohenkilökuntaa on liian vähän ja kaikessa on säästettävä.

– Esitys pureutuu Ritvan kasvutarinaan omien rajojen etsimisestä: missä menevät omat rajat, ja kuinka paljon hän voi antaa ihmisten kävellä yli?

Hauskan ja koskettavan teoksen on ohjannut suurelle Tieva-näyttämölle taiteellinen johtaja Miika Muranen.

– Oli todella mukavaa tehdä töitä Miikan kanssa. Tämä oli hänen ensimmäinen ohjauksensa Rovaniemen teatterin taiteellisena johtajana. Hän on tarkka ohjaaja ja antaa paljon palautetta työryhmälle. Näyttelijälläkin tulee turvallinen olo, kun tiedämme missä mennään, kiittelee Periaho hymyillen ja lisää:

– On myös ihana nähdä, kuinka kollegat loistavat rooleissaan ja kuinka esitystilanteessa ollaan yhdessä tärkeän aiheen äärellä.

Helka Periaho näyttelee päähenkilöä lähihoitaja Ritvaa, joka on nelikymppinen lähihoitaja ja ahkera työmyyrä. ”Esitys pureutuu Ritvan kasvutarinaan omien rajojen etsimisestä.”
Helka Periaho näyttelee päähenkilöä lähihoitaja Ritvaa, joka on nelikymppinen lähihoitaja ja ahkera työmyyrä. ”Esitys pureutuu Ritvan kasvutarinaan omien rajojen etsimisestä.”

Katsojien palautteet lämmittävät

Periaho kertoo, että tämän esityksen tiimoilta poikkeuksellisen moni katsoja on tullut pysäyttämään kaupungilla ja kiittämään. Teos on selvästi herättänyt tunteita enemmän kuin tavallisesti ja se on koskettanut ajankohtaisilla aiheillaan.

– Kohtaamiset katsojien kanssa ovat olleet hienoja. Myös teatterille lähetetyt palautteet ovat kertoneet esityksen tärkeydestä. Moni on tunnistanut draamakomediasta tuttuja asioita, jotka peilaantuvat omaan elämään. Olipa se sitten vierailut hoitokodissa omien vanhempien tai isovanhempien luona tai työelämän hulluus ja inhimillisyyden puute. Ihmiset ajetaan monilla työpaikoilla loppuun, kun on liian vähän tekijöitä, pohtii Periaho.

Periahon mukaan hoitoalan rakenne on tällä hetkellä kestämätön. Jotain tulisi tehdä vanhustenhuollolle.

– Hallitus on ottanut pieniä askelia eteenpäin, mutta hoitajien arvostusta tulisi lisätä. Ihmiset eivät ole koneita, eikä kukaan meistä jaksa loputtomiin. Myöskään vanhuksia ei saisi unohtaa. Heistä on pidettävä huolta, jatkaa Periaho.

– Esitys puhuu heikompien puolesta ja tällaisen teoksen takana on näyttelijän helppoa seistä. Kuin ensimmäistä päivää ei paasaa vaan kertoo inhimillisesti tämän päivän Suomesta. Esityksessä on katsojalle tarjolla naurua ja kyyneleitä - se sama tunteiden myrsky, joka meillä oli jo lukuharjoituksissa. Tervetuloa lämpimästi!

Tutustu esitykseen täältä: 

https://www.rovaniementeatteri.fi/esitykset/kuin-ensimmaista-paivaa/