Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Donald Trump siunasi Nord Stream 2 -kaa­su­put­kea kos­ke­vat pa­kot­teet

Putkiyhteys Venäjältä Saksaan on lähes valmis. Yhdysvaltojen mukaan yhteys vahvistaa Venäjän vaikutusvaltaa Euroopasta.

Nord Stream 2 -linjan pituus on reilut 1200 kilometriä, ja hanke on lähes valmis Tanskan annettua viimein luvan sen rakentamiseen maan talousvyöhykkeelle.
Nord Stream 2 -linjan pituus on reilut 1200 kilometriä, ja hanke on lähes valmis Tanskan annettua viimein luvan sen rakentamiseen maan talousvyöhykkeelle.
Kuva: CLEMENS BILAN

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on vahvistanut Nord Stream 2 -kaasuputkeen kohdistuvat pakotteet. Kongressi päätti asiasta aiemmin tällä viikolla.

Uusi Venäjän ja Saksan välinen, Itämeren pohjassa kulkeva yhteys on lähes valmis, ja sen piti tulla käyttöön jo alkuvuoden aikana. Pakotteet saattavat vaarantaa valmistumisen tai ainakin hidastaa sitä merkittävästi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tosin ilmoittanut, että putki rakennetaan valmiiksi pakotteista huolimatta.

Rakentajayhtiö ilmoitti jo keskeyttävänsä työt

Pakotteet astuvat voimaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen hallinto on käynyt läpi hankkeessa mukana olevat yritykset. Aikaa tähän on 60 päivää.

Yhdysvaltojen hallinnon edustajat arvioivat kuitenkin, ettei aikaa kulu näin pitkään.

Merkittävimmin pakotteiden on arvioitu kohdistuvan vedenalaiseen rakentamiseen erikoistuneeseen sveitsiläis-hollantilaiseen Allseas -yhtiöön.

– Allseas on keskeyttänyt Nord Stream 2 -putkeen liittyvän toiintansa, yhtiö ilmoitti Yhdysvaltojen hallinnolle lähettämässään lausunnossa.

Se sanoo seuraavaksi odottavansa yhdysvaltalaisviranomaisten ohjeita.

Fortum: Emme voi arvioida toisen yhtiön puolesta

Putkihankkeen takana on Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom.

Muina osakkaina on viisi eurooppalaista energiayhtiötä: itävaltalainen OMV, saksalaiset Uniper ja Wintershall, hollantilainen Royal Dutch Shell sekä ranskalainen Engie.

Uniperin kautta projektilla on suomalaisyhteys, sillä Fortum on Uniperin pääomistaja. Vaarantavatko pakotteet yhtiöiden sijoituksen kaasuputkihankkeeseen?

– Uniper ei ole julkaissut arviota sanktioiden mahdollisista taloudellisista vaikutuksista, emmekä voi toisen pörssiyhtiön puolesta lähteä niitä arvioimaan, toteaa johtaja Pauliina Vuosio Fortumin viestinnästä.

Taloudellisia ja poliittisia motiiveja

Yhdysvallat vastustaa putkihanketta, koska maa katsoo uuden yhteyden lisäävän Venäjän taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa. Myös Trumpin edeltäjä Barack Obama vastusti putken rakentamista.

– Olemme vastustaneet asiaa vakaasti yli vuosikymmenen ajan, korostaa yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Vastustukselle lienee kuitenkin myös taloudellisia syitä.

Yhdysvalloista on tullut eräs maailman suurimmista kaasunviejistä, ja se yrittää aktiivisesti lisätä erityisesti nesteytetyn maakaasun (LNG) vientiä.

Trumpin hallinto on kutsunut yhdysvaltalaista LNG:tä "vapauden kaasuksi", joka tarjoaisi Euroopalle vaihtoehdon venäläiskaasun sijaan.

Lisäkaasu on tärkeää erityisesti ydinvoimasta ja kivihiilestä luopuvalle Saksalle.

Muokattu klo 9.25: Lisätty Fortumin kommentti.