Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Do­ku­ment­ti: Miten kä­te­väs­tä ma­te­riaa­lis­ta tuli suuri on­gel­ma?

Dokumentissa näytetään, miten Indonesiasta löytyy amerikkalaista ja australialaista muovijätettä.
Dokumentissa näytetään, miten Indonesiasta löytyy amerikkalaista ja australialaista muovijätettä.
Muovin tuhoisa tarina

Muovijätteen kasoina peittämiä rantoja, muovisotkua sakeana vellinä vesissä ja mikromuovia valtameressä. Muovin tuhoisa tarina -dokumentti tarjoaa kammottavaa katsottavaa.

Miten monta muovipakkaukseen pakattua tuotetta taas kaupasta ostin? Seuraavaksi ajattelen, että onneksi vien sen taloyhtiön muovikeräysastiaan.

Kaikki ei ole kierrätyskelpoista

Dokumentissa tosin kerrotaan, miten suuri osa muovituotteista käytetään vain kerran. Eikä kaikki muovi ole kierrätyskelpoista. Muovista kierrätetään 14 prosenttia ja vain 2 prosenttia kierrätetään tehokkaasti eli kierrätysmateriaalista saadaan alkuperäistä vastaava tai parempi tuote.

Köyhissä maissa ihmiset alkoivat käyttää länsimaiden malliin muoviin pakattuja tuotteita, mutta kunnolliseen kierrätysjärjestelmään ei ole varaa. Yli puolet olemassa olevasta muovista on valmistettu viimeisen 15 vuoden aikana ja 91 prosenttia siitä ei ole koskaan kierrätetty.

Dokumentissa ollaan Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Euroopassa. Öljy- ja kaasuteollisuuden jätemateriaalista keksittiin alkaa valmistaa muovia, jota pidettiin edistyksellisenä materiaalina. Vuonna 2005 Yhdysvalloissa kaasu- ja öljy-yhtiöille sallittiin vapautuksia ilmasto- ja terveyssääntelystä.

Muovijätettä viedään laivalasteittain Kiinaan.

Muovin haitallisuuteen on julkisuuden takia havahduttu yritysmaailmassa. Ei riittävästi. Muovituotteilla bisnestä tekevien yritysten on otettava vastuuta. Muoville pitää keksiä korvaavia materiaaleja.

TV5 klo 13.05