Dek­ka­rit hamst­rat­tiin hyl­lyis­tä ennen kir­jas­ton sul­ke­mis­ta – nyt on hyvä hetki tu­tus­tua kir­jas­ton säh­köi­siin ai­neis­toi­hin

Kirjastonjohtaja kannustaa tutustumaan e- ja äänikirjatarjontaan. Niitä voi lainata, vaikka kirjasto on kiinni.

Rovaniemi
-
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen kirjasto sulki ovensa keskiviikkona valtakunnallisen ohjeen mukaisesti. Sulkemisella pyritään hidastamaan koronavirus-epidemian etenemistä.

Tieto tästä toi yleisöryntäyksen kirjastoon, ja hyllyt lainattiin maanantain ja tiistain aikana paikoin tyhjiksi, kertoo kirjastonjohtaja Nina Sipola.

– Suurin ryntäys oli heti maanantai-iltana, kun valtioneuvosto oli ilmoittanut kirjastojen sulkemisesta osana poikkeustoimia.

Sipolan mukaan eniten lainattiin aikuisten kaunokirjallisuutta, erityisesti dekkareita, mutta paljon myös lastenkirjallisuutta.

Kaikki Rovaniemen kaupunginkirjaston toimipisteet ovat nyt kiinni huhtikuun 13. päivään saakka, myös omatoimikirjastot. Kirjastoautot eivät kulje ja kirjastojen palautusluukutkin ovat poissa käytöstä. Myöskään varausten nouto ei ole mahdollista.

Kaikkien lainojen eräpäiväksi on kirjattu 4. toukokuuta.

– Paikalla ei ole nyt henkilökuntaa tai logistiikkaa palautuksia varten, Sipola perustelee ratkaisua.

Valtaosa kaupunginkirjaston henkilökunnasta on etätöissä Rovaniemen kaupungin linjauksen mukaisesti. Kirjastonjohtajan mukaan poikkeuksellinen tilanne on omiaan esimerkiksi työhön kuuluvaan kouluttautumiseen.

– Nyt on aikaa muullekin työlle kuin asiakaspalvelulle, muun muassa oman osaamisen päivittämiseen verkkokurssien ja webinaarien avulla.

Kirjastoissa pohditaan parhaillaan, kuinka palvella asiakkaita verkon välityksellä.

– Tälläkin hetkellä tarjolla on monipuolisesti sähköisiä aineistoja kuten äänikirjoja ja näytöltä luettavia kirjoja. Nyt on hyvä hetki tutustua niihin, jos ei ole sitä vielä tehnyt, Nina Sipola kannustaa.

Elektronisten aineistojen lainaamiseksi omaan kirjastokorttiin tulee olla liitettynä henkilökohtainen pin-koodi. Jos koodia ei ole vielä ottanut käyttöön, apua sen aktivoimiseksi saa kirjaston henkilökunnalta puhelimitse tai kirjaston palautelomakkeen kautta.


Elektronisten aineistojen lainaamiseksi omaan kirjastokorttiin tulee olla liitettynä henkilökohtainen pin-koodi. Jos koodia ei ole vielä ottanut käyttöön, apua sen aktivoimiseksi saa kirjaston henkilökunnalta puhelimitse tai kirjaston palautelomakkeen kautta.

Lapin kirjaston verkkopalvelu lapinkirjasto.finna.fi on normaalisti käytetävissä kirjastojen kiinniolonkin aikana. Asiakkaat voivat tehdä varauksia lainassa tai hyllyssä oleviin aineistoihin. Hyllyssä oleviin aineistoihin tehdyt varaukset ovat noudettavissa kun kirjastot jälleen avataan.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi myös joitakin maksullisia verkkopalveluita on avattu vapaaseen käyttöön. Lapsiperheille Sipola suosittelee Lukulumo-palvelua, jossa tarjolla on hyvä valikoima lastenkirjallisuutta.

Rovaniemen kirjaston sähköiset aineistot: lapinkirjasto.finna.fi > e-aineistot

Tarvitsetko apua? Soita p. 050 3151485 arkisin klo 9-15,  tai ota yhteys verkkosivulta löytyvällä palautelomakkeella.