Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ca­fe­Bar­Ki­no ja Olut­huo­ne Kukko löivät hynt­tyyt yhteen ja ra­ken­si­vat kadulle yh­tei­sen te­ras­sin – Te­ras­sil­le on mah­dol­lis­ta tilata ruokaa ra­vin­to­la Morista

-
Kuva: Jouni Valikainen

Valtakadulla naapureina liiketoimintaa pyörittävistä CafeBarKinosta ja Oluthuone Kukosta löytyy useita yhteisiä nimittäjiä. Molemmista paikoista löytyy Juha-niminen yrittäjä, molemmista yrityksistä asiakkaat saavat juotavaa ja yrityksillä on jatkossa yhteinen ulkoterassi.

Oluthuoneen yrittäjät Camilla ja Juha Virtanen sekä Cafe Bar Kinoa pitävät Johanna  ja Juha Åhman näyttivät käytännössä sen, että yrittäjien välinen yhteistyö on voimavaratekijä.

– Juha Virtasella on ollut oikean terassin rakentaminen jo vuosia mielessä. Otimme asian puheeksi ja nyt se syntyi yhteisprojektina, Juha Åhman kertoi.

– Ei minulla olisi ollut yksin rahkeita alkaa rakentaa terassia. Yhdessä se oli mahdollista. Mielestämme tämä terassi kehittää mukavasti kävelykatua ja koko kaupunkimiljöötä. On lottovoitto, kun tuollainen kaveri on naapurissa yrittäjänä, Juha Virtanen sanoi.

– Asia on samoin toisinpäin, Juha Åhman komppaa.

Aiemmin Valtakadulla oli vierekkäin kaksi eri terassia. Mutta silloin ei saanut siirtää juomaansa toiselle terassille, vaikka siellä olisi ollut tuttu kaveri oluella.

– Tapahtumailtoina iltoina asiakkaita varten terassille tulee yritysten yhteinen myyntipiste ruuhkaa helpottamaan. Asiakkaat voivat hakea terassille juotavaa myös molempien paikkojen sisätiloista ja valita terassilta istuinpaikat. Tämä järjestely auttaa myös vähentämään mahdollisten jonojen muodostumista. Se on osa asiakaspalvelua, Juha Virtanen muistuttaa.

Yritykset tekevät  yhteistyötä myös ravintola Morin kanssa. Terassille on mahdollista tilata ruokaa vieressä sijaitsevasta Ravintola Morista.

Jorma Tasala (oik.) tuli talkoomiehenä auttamaan Juha Virtasta ja Juha Åhmania terassin kasaamisessa.
Jorma Tasala (oik.) tuli talkoomiehenä auttamaan Juha Virtasta ja Juha Åhmania terassin kasaamisessa.
Kuva: Jouni Valikainen

Aiemmin terassipöydät -tuolit sijaitsivat katukivetyksen päällä. Etenkin tuolit joutuivat koville, kun niiden jalat nitkuivat epätasaisen kivetyksen päälle. Nyt kivetyksen päälle on rakennettu painekyllästetystä puusta runko ja kansi kaiteineen ja mataline portaikkoineen. Terassin yläosaan on esteetön pääsy esimerkiksi pyörätuolilla kulkeville.

Yrittäjät ottivat rakentamisessa tietoisen riskin, sillä he tilasivat puutavaran S-Raudasta jo helmikuussa, vaikka esimerkiksi rakentamisluvat olivat kaupungilta vielä saamatta.

– Viime kesänä puutavaran saannissa oli ongelmia ja oli olemassa pelko, että sama tilanne on myös tulevana kesänä. Eihän rakentamisesta olisi mitään tullut, jos olisimme hankkineet lankun sieltä ja toisen täältä, Juha Virtanen sanoi.

Terassin ulkonäöstä voi antaa kehut tai moitteet Juha-kaksikolle.

– Kasasimme terassin elementtejä takapihalla aamuvarhaisesta iltaan saakka. Jonkin verran saimme apuvoimia kuljetukseen ja kasaamiseen. Terassi tuli tarvikkeineen ja kalusteineen maksamaan reilut 20 000 euroa eikä siihen ole laskettu meidän omalle työlle hintaa. Hintahan olisi tuplaantunut, Juhat naurahtavat.

Kahdensadan neliön terassille miehet rakentavat myös pienen esiintymislavan, missä  trubaduurit pääsevät esiintymään, kun porukkaa on liikkeellä tavallista enemmän. Lavalle pääsevät tiettyinä iltoina laulamaan myös paikalliset karaoketähdet.

Oluthuone Kukko on palkannut kesäksi lisätyövoimaa. Leppoisina kesäiltoina terassiakin voi pitää auki aamuyöhön kello 02.00:een saakka.

Terassin avajaisia vietetään tänään keskiviikkona 25.5 kello 18.00 alkaen.