Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Bur­jaa­tit ty­kin­ruo­ka­na Uk­rai­nas­sa

”Tämä sota on kuin vampyyri. Se imee nuorta verta Burjatiasta”, sanoo Yhdysvalloissa asuva asuva Venäjän burjaattivähemmistöön kuuluva tutkija Maria Vyushkova. Burjatia on pieni osatasavalta Baikal-järven ja Mongolian välissä. Sen väestö on pääosin etnisiä mongolialaisia.

Alue on kaikilla mittareilla arvioiden Venäjän köyhimpiä. Burjaattiväestö on aina ollut sorrettu, rasistisen kohtelun piinaama väestönosa Venäjällä. Putinin kätyrit ovat kiertäneet ahkerasti Etelä-Venäjän ja Kaukoidän köyhillä syrjäseuduilla värväämässä sopimussotilaita Putinin hyökkäysarmeijan tykinruoaksi.

Burjaattinuoret eivät tienneet, minkälaiseen lihamyllyyn joutuivat. Noin 300 dollarin kuukausipalkka (+ mahdollinen lupaus ryöstösaaliista) on suuri houkutin silloin, kun koulutuskaan ei takaa vakaata elantoa etnisen rasismin varjostaessa koko tulevaisuutta.

Kun Putin käynnisti hyökkäyssotansa, ulkomailla asuvat burjaatit perustivat sodanvastaisen Vapaa Burjatia-säätiön.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi