Live: Katso tästä Arctic Volleyn ja Vam­pu­lan ottelu kello 17

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Bud­jet­ti­neu­vot­te­lut kään­tyi­vät il­mas­to­junt­tu­rak­si –  pää­mi­nis­te­ri lähti oman hal­li­tuk­sen­sa neu­vot­te­luis­ta ja jätti vihreät ja kes­kus­tan vään­tä­mään kes­ke­nään

Marinin mukaan kyse on 0,2 megatonnin eripurasta, Ohisalon mukaan koko ilmastopaketin uskottavuudesta.

Helsinki

Hallituksen ilmastovääntö veti budjettineuvottelut yliajalle ja sai pääministerin toimimaan poikkeuksellisesti. Sanna Marin (sd.) lähti oman hallituksensa budjettineuvotteluista iltapäivällä ja antoi vihreille ja keskustalle tehtäväksi ratkoa itse kiistansa ilmastotoimista.

Keskustalla ja vihreillä on ollut näkemyseroja siitä, mitkä ilmastotoimet ovat riittävän uskottavia ja tehokkaita hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi. Tällä tietoa budjettineuvottelujen ratkaisu siirtyi ainakin torstaille. Keskiviikkona alkuillasta kahdenkeskiset neuvottelut eivät olleet ainakaan merkittävästi edenneet.

Hallituksessa näytti olevan kiistaa jopa siitä, mistä tarkalleen ottaen on kiistaa. Marinin mukaan käytännössä kyse oli noin 0,2 megatonnin (0,2 miljoonan tonnin) kokoisesta erosta.

– Ilmastoasioistakin on valtaosin yhteinen näkemys. Ei tämä ero puolueiden välillä nyt kovin suuri ole, Marin sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan sanoi, että näkemyserossa ei ole kyse 0,2 megatonnista vaan koko ilmastopaketin uskottavuudesta.

–  Siinä paketissa, jota tuolla on poliittisesti monta päivää käsitelty, on paljon epävarmuuksia. Meillä ei voi olla luottoa siihen, että sillä paketilla varmasti saadaan päästöjä tarpeeksi vähennettyä, hän sanoi Säätytalolla.

Ohisalon mukaan erimielisyyksissä on kyse siitä, miten taakanjakosektorilla löydetään tarpeeksi toimia, jotta päästöt vähenevät.

–  Kokonaisuuden pitää olla uskottava, tieteeseen ja tutkimukseen pohjaava.

Ohisalon mukaan paketin vaikutuksista epävarmuutta

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) lähti Säätytalolta sanoen, että hallituksen sopimat tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumiseksi on saavutettu. Hänen mukaansa Säätytalolla oli kuitenkin tarpeen jäädä pienemmän porukan hakemaan ilmastoratkaisulle "alaviitteitä tai kokonaissovun päälle viikunanlehteä".

Marin on antanut keskustalle ja vihreille torstaiaamuun asti aikaa miettiä kompromissiratkaisu. Keskustan puolelta kiistan ratkomista johti entinen pääministeri Juha Sipilä, vihreiden puolelta ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Hallitus on sitoutunut päättämään tarvittavat lisätoimet, jotta hiilineutraalius toteutuisi eli päästöt ja nielut olisivat yhtä suuret vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saamiseksi päästöjä pitää vähentää vielä 11 miljoonaa tonnia. Kiista koskee sitä osuutta, joka pitäisi saada taakanjakosektorilta eli esimerkiksi liikenteen, maatalouden ja teollisuuden päästöistä. Tämän osuuden on arvioitu olevan reilut viisi miljoonaa tonnia.

Verotusta koskevat kysymykset pitkälti sovittu

Sekä Saarikon että Marinin mukaan budjettivalmistelu on muutoin hyvällä mallilla valtion menojen ja tulojen osalta. Valtion menoista ja tuloista ei kuitenkaan keskiviikkona juuri enää tihkunut tietoa.

Ensi vuoden rahankäytöstä oli hallituksessa pitkälti yhteisymmärrys jo riihen alkaessa.

Lisäksi verotusta koskevat kysymykset on jo pitkälti sovittu. Uusia verotuloja haetaan muun muassa kaivoslaista, mutta STT:n tietojen mukaan tarkempi malli on yhä auki. Sen sijaan SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama lähdevero ei ole tiettävästi etenemässä.

Nopeasti vaikuttavista työllisyystoimista hallitus on tiettävästi ottamassa käyttöön ainakin lupaprosessien sujuvoittamisen.