Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Bri­tan­nian Wight­man kukisti In­geb­rigt­se­nin 1500 metrin ki­ri­suo­ral­la: "Tuo on minun poi­ka­ni" – Daniel Stålin mi­ta­li­heit­to hy­lät­tiin

Eugene
Iso-Britannian Jake Wightman nappasi MM-kultaa kovavauhtisessa 1500 metrin finaalissa ennen suosikkia, Norjan Jakob Ingebrigtseniä.
Iso-Britannian Jake Wightman nappasi MM-kultaa kovavauhtisessa 1500 metrin finaalissa ennen suosikkia, Norjan Jakob Ingebrigtseniä.
Kuva: John G. Mabanglo

Britannian Jake Wightman juoksi kultaa Eugenen MM-kisoissa miesten 1 500 metrillä kovalla loppukirillä. Hän rullasi mestaruuteen maailman kärkiajalla 3.29,23.

Tuoreen mestarin isä Geoff Wightman toimii kilpailuissa kenttäkuuluttajana ja oli haltioissaan poikansa saavutuksesta.

– Tuo on minun poikani ja hän on maailmanmestari, isä kertoi AFP:n mukaan yleisölle.

Matkan olympiavoittaja Jakob Ingebrigtsen jätettiin hopealle ajalla 3.29,47. Norjalainen käytti samaa taktiikkaa kuin vuosi sitten Tokion-finaalissa, missä muut eivät pystyneet vastaamaan rajuun matkavauhtiin.

Tällä kertaa hänet ohitettiin 200 metriä ennen maalia, eikä pettyneellä Ingebrigtsenillä löytynyt ylimääräistä vaihdetta.

– MM-hopea on uskomattoman iso saavutus, mutta samalla häviän huonommalle. Olen erittäin pettynyt itseeni, hän sanoi NTB:lle.

– Ei ollut voimia vastata siihen, mitä Wightman teki. Hän voitti, ja minä hävisin, vaikka en halunnut sen olevan niin, norjalainen jatkoi.

Keskimatkat ovat olleet perinteisesti afrikkalaisten heiniä, mutta Hayward Fieldillä Suomen aikaa varhain keskiviikkona peräti viisi ensimmäistä maaliviivan ylittäjää 1 500 metrillä oli eurooppalaisia.

Pronssimitalisti, Espanjan Mohamed Katir ehti Wightmanin ja Ingebrigtsenin tapaan alle 3.30:n. Katirin maanmies Mario Garcia ja Britannian Josh Kerr ottivat lopputaistossa sijat neljä ja viisi.

Ceh paukatti 71,13

Ruotsin Daniel Ståhl ei pystynyt jatkamaan voittokulkuaan miesten kiekonheiton arvokilpailuissa. Olympiavoittaja ja MM-kultaa puolustanut Ståhl jäi neljänneksi Eugenen MM-kilpailuissa tuloksellaan 67,10.

Ruotsalaisen pisin heitto kantoi 69,16, mutta pronssiin riittänyt heitto todettiin myöhemmin yliastutuksi.

– Totta kai olen turhautunut, mutta se menee nopeasti ohi. Meillä on slogan: voi olla tunnin vihainen, sitten elämä jatkuu, Ståhl pui TT:n haastattelussa.

Heitosta tehtiin protesti, mutta tulos ei muuttunut. Ståhl onkin suunnannut katseensa seuraaviin arvokisoihin.

– Olisi siistiä voittaa kulta sieltä (Münchenin EM-kisoista). Se on maalini nyt.

Slovenian Kristjan Ceh oli kilpailussa omilla metriluvuillaan. Hän kahmi Suomen aikaa varhain keskiviikkona kiekkokullan  kisaennätyksellä 71,13.

Liettua vei hopean ja pronssin. Lähimmäs Cehiä kiskaisi Mykolas Alekna neljännellä kierroksella (69,27) ja Ståhlin hylätyn heiton ansiosta Andrius Gudziuksen tulos 67,55 riitti kolmostilaan.

Mykolaksen isä Virgilijus Alekna on kiekonheiton kaksinkertainen olympiavoittaja ja pitää hallussaan kaikkien aikojen kakkostulosta 73,88.

Loppukilpailun toinen ruotsalainen Simon Pettersson hävisi maanmiehelleen kymmenen senttiä ja oli viides.

Warholm hyytyi mitaleilta

Miesten 400 metrin aitajuoksun hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Karsten Warholm hyytyi loppusuoralla kuudenneksi Eugenen MM-kisoissa.

Norjalainen loukkasi takareittään Rabatin Timanttiliigassa kesäkuun alussa eikä ollut ehtinyt palautua täyteen kilpailukuntoon.

Voittoon juoksi uudella kisaennätyksellä 46.29 Brasilian Alison Dos Santos.