Britannian tuore pääministeri Liz Truss sanoi kuningatar Elisabetin kuoleman olleen suuri sokki Britannialle ja koko maailmalle.
Truss puhui pääministerin virka-asunnon edessä torstai-iltana vain hetki sen jälkeen, kun kuningatar Elisabetin ilmoitettiin kuolleen. Elisabet nimitti Trussin pääministeriksi tiistaina, vain kaksi päivää ennen kuolemaansa.
– Kuningatar Elisabet oli kallio, jolle moderni Britannia rakennettiin. Maamme on kasvanut ja kukoistanut hänen valtansa alla, Truss sanoi.
Nyky-Britannian suuruudesta on Trussin mukaan kiittäminen Elisabetia.
– Hän kasvatti muutaman maan kansainyhteisöstä 56 maan perheen, joka levittäytyy maailman jokaiselle mantereelle.
Trussin mukaan Elisabet antoi maalle tarvittua pysyvyyttä ja voimaa. Hän kuvaili Elisabetia itse Britannian sieluksi, joka jää elämään tämän jälkeenkin.

Truss pyysi myös Britannian kansalta, että he tulisivat yhdessä joukoin uuden kuningas Charlesin tueksi ja auttaisivat tätä kantamaan suuren vastuunsa.
– Tänään kruunu vaihtaa omistajaa, kuten se on tehnyt jo yli tuhannen vuoden ajan, uudelle monarkillemme ja valtionpäämiehellemme, kuningas Charles III:lle, hän sanoi.
Truss sanoi puheensa lopuksi sanat, joita uskoi myös Elisabetin toivoneen sanottavaksi: God Save the King. Tähän muotoon myös maan kansallishymni muuttuu monarkin vaihtumisen myötä.
Suomesta lähetettiin surunvalittelut
Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa syvästi surullinen kuningatar Elisabetin poismenosta. Niinistö kirjoitti Twitterissä, että 70-vuotisen hallituskautensa aikana Elisabet todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut.
– Hänen velvollisuudentuntonsa ja omistautumisensa palveluun ovat esimerkki meille kaikille, Niinistö kirjoitti.
Samalla Niinistö välitti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle.
Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) lähetti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle sekä Britannian ja Kansainyhteisön kansalle. Marin sanoi Twitterissä, että ajatuksemme ovat kuningattaren perheen ja läheisten luona.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) lausui eduskunnan puolesta syvimmän osanottonsa Britannian asukkaille ja Elisabetin omaisille. Vanhasen mukaan Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan arvokkuutta ja jatkuvuutta ylläpitävänä, kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.
– Maailmanhistorian pisimmän hallitsijakauden kuluessa maailma muuttui valtavasti ja hän osasi säilyttää monarkian ajassa elävänä. Hänen kuolemansa hiljentää ei vain hänen omaa kansaansa vaan ihmiset kaikkialla maailmassa, Vanhanen kirjoitti eduskunnan virallisella Twitter-tilillä.
Suomalaispoliitikot muistelevat vuosikymmeniä vallassa ollutta kuningatarta
Useat suomalaispoliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Elisabetin poismenon johdosta. Muun muassa RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) ovat kirjoittaneet Twitterissä osanottonsa.
Ohisalo lainaa Twitterissä Elisabetin Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen lähettämässä videoviestissään esittämiä sanoja.
– 'Historia on osoittanut, että kun kansat kokoontuvat yhteisen asian puolesta, toivolle on aina tilaa.' Inspiroivia sanoja muistettavaksi, Ohisalo kirjoitti.
Elisabetin poismenosta ovat tviitanneet myös oppositiopuolueiden johtajat. Perussuomalaisten Riikka Purra sekä kokoomuksen Petteri Orpo kirjoittivat, että aikakausi on päättynyt.
– Hän hallitsi ja palveli kuningaskuntaa seitsemällä vuosikymmenellä, viidentoista pääministerin aikana, Churchillistä Trussiin. Hän edusti jatkuvuutta, Purra tviittasi.
Eduskuntaryhmien puheenjohtajista muun muassa SDP:n Antti Lindtman ja kokoomuksen Kai Mykkänen ovat muistaneet edesmennyttä kuningatarta.
– 50-luvun Neuvostovyörytyksestä lännen voittoon, lännen huippukauteen ja nyt jo sen jälkeiseen moninapaisuuteen. Yksi kuningatar. Aina asiallinen, rauhoittava, sanansa sattuvasti asetteleva, Mykkänen tviittasi.
Biden: Hän oli vertaansa vailla
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvasi edesmennyttä kuningatar Elisabetia vertaansa vailla olevaksi hallitsijaksi, joka syvensi Britannian ja Yhdysvaltain liittoa.
– Hän auttoi tekemään meidän suhteestamme erityisen, Biden sanoi torstaina julkaistussa lausunnossaan.
Presidentti kertoi tavanneensa kuningattaren ensimmäisen kerran vuonna 1982, jolloin hän itse oli vielä senaattori. Viimeisen kerran kaksikko kohtasi vuoden 2021 kesäkuussa.
– Hän oli ensimmäinen brittiläinen monarkki, johon ihmiset ympäri maailman saattoivat tuntea henkilökohtaisen ja välittömän yhteyden.
Biden sanoi lausunnossaan odottavansa innolla työskentelyä kuningas Charlesin kanssa. Hän myös lisäsi olevansa jo valmiiksi läheinen ystävä Charlesin kanssa.