kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Bri­tan­nia val­mis­tau­tuu aikaan ku­nin­gat­ta­ren jälkeen – ku­nin­gas palaa Lon­too­seen, su­run­va­lit­te­lu­kir­ja on avau­tu­nut

Lontoo
Australiassa surunvalitteluviestjä ja kukkia kuningatar Elisabet II:lle jätettiin jätettiin Sydneyn hallituksen talon porteille Sydneyssä Australiassa.
Australiassa surunvalitteluviestjä ja kukkia kuningatar Elisabet II:lle jätettiin jätettiin Sydneyn hallituksen talon porteille Sydneyssä Australiassa.
Kuva: BIANCA DE MARCHI

Britannian kuningas Charles puolisoineen palaa tänään Lontooseen. Hänen odotetaan pitävän puheen kansalaisille myöhemmin tänään. Charles ja kuningatarpuoliso Camilla ovat olleet Skotlannissa Balmoralin linnassa, jossa kuningatar Elisabet torstaina kuoli 96 vuoden iässä. Linnaan on ollut kokoontuneena joukko muitakin kuninkaallisen perheen jäseniä.

Charles julistetaan virallisesti kuninkaaksi ilmeisesti lauantaina Lontoossa tapahtuvassa seremoniassa. Tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole vahvistettu. Kruunajaisten ajankohtaa ei vielä ole kerrottu, mutta etukäteen on arvioitu, että tämä voisi koittaa muutaman kuukauden kuluttua. Kuninkaan hallitsijanimi on Charles III.

Surunvalittelukirja verkossa

Hovi on avannut surunvalittelukirjan kuningatar Elisabetin kuoleman muistoksi. Kirja löytyy hovin verkkosivuilta, ja sinne voi kirjoittaa vapaamuotoisen tervehdyksen torstaina kuolleen kuningattaren muistolle.

Hautajaisjärjestelyistä ei toistaiseksi ole ilmoitettu, mutta kyseessä on massiivinen tapahtuma, joka pysäyttää koko Britannian ja jota seurataan ympäri maailman.

Kuningatar työskenteli lähes kuolemaansa saakka, sillä hän nimitti vielä aiemmin viikolla Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin tehtäväänsä.

Kuningattaren elämäntyötä on kunnioitettu jo laajalti, sillä useat maailman johtajat ovat muistaneet kuningattaren pitkää uraa ja merkittävää vaikutusvaltaa. Surunvalitteluita ja muistokirjoituksia julkaistiin hetimiten kuolinuutisen levittyä muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kuningattaren kuolemasta kerrottiin torstaina puoli yhdeksän aikaan illalla.

Lontoossa ihmiset kokoontuivat Buckinghamin palatsin eteen jo torstaina illalla muistamaan edesmennyttä hallitsijaa. Kukkatervehdyksiä on jätetty myös muun muassa Britannian lähetystöjen eteen eri maissa.