Kadonnut: Poliisi etsii 15-vuo­tias­ta Jimi Repoa Ro­va­nie­mel­tä

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Pääkirjoitus: Uusilla met­sien­suo­je­lu­alueil­la py­ri­tään vai­kut­ta­maan vaa­lei­hin, ei hak­kui­siin

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Border pride jär­jes­te­tään nyt toista kertaa vir­tuaa­li­se­na

Meri-Lapin Seta täytti tänä vuonna kymmenen vuotta.

Tältä näytti Border pride -marssi vuonna 20217.
Tältä näytti Border pride -marssi vuonna 20217.
Kuva: Hannele Kenttä

Meri-Lapin Seta perustettiin kymmenen vuotta sitten. Yhdistyksen hallitukseen kuuluva Enna Järvinen on ollut osa yhdistystä nyt noin viitisen vuotta.

– Olemme näiden vuosien aikana saaneet paljon hyviä yhteistyökumppaneita, hän kertoo.

Yksi suuri ponnistus yhdistyksellä on ollut paikallisen pride-tapahtuman järjestäminen Torniossa ja Haaparannalla yhteistyössä rajakaupunkien kanssa. Border pride -tapahtuma järjestetään ensi viikonlopun aikana neljättä kertaa. Jo toisena vuotena peräkkäin tapahtuma on virtuaalinen.

Kahtena vuonna tapahtuma on järjestetty fyysisenä “oikeana” tapahtumana, jota on saatu juhlistaa valtakunnan rajan ylittävällä pride-kulkueella.

Tämän vuoden virtuaalinen pride sisältää muun muassa luennon viharikoksista, koululaisten teemapäivän sekä kirjanäyttelyn Haaparannan kaupunginkirjastossa.

Yksi Border prideen liittyvä tapahtuma on Haaparannan ja Tornion matkailunkehityshankkeen järjestämä How to speak gay -luento.

– Koemme, että vaikkakin olemme niin sanotusti yhtä suurta perhettä, kulttuurimme, kielemme ja tapamme viestiä on erilainen rajan molemmin puolin. Viestinnässä on aina opittavaa ja kerrattavaa. On hyvä tuntea monimuotoiset tavat viestintään ja näin ollen koemme tärkeäksi tuoda esiin myös sateenkaari-väelle viestimisen, kertoo hankkeen markkinointipäällikkö Noora Barria.

Luennoitsijaksi on kutsuttu Hannu Medina, joka on We Speak Gayn perustaja ja Suomen ainoa sateenkaarimatkailun ja sateenkaariviestinnän asiantuntija. Hannu Medina puhuu mielellään monimuotoisuuden ja osallistamisen merkityksestä yhteiskunnassa ja yrityksissä.–

–We Speak Gay on uusi kieli. Se on monimuotoisuuden ja empatian kieli. Se on kieli, jota kaikki ymmärtävät, mutta puhuminen vaati opettelua, kuvailee Medina.

Seta järjestää koulutuksia

Korona on vaikuttanut Meri-Lapin Setan toimintaan muutenkin. Meri-Lapissa kokoontuu yksi avoin vertaistukiryhmä, jonka on nyt toiminut virtuaalisesti.

Yhditys myös järjestää koulutustilaisuuksia esimerkiksi kouluissa tai työpaikoilla.

– Olemme kouluttaneet ammattikorkeakoulun hoitoalan opiskelijoille, miten kohdata asiakastyössä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvia henkilöitä.

Järvisen tuntuman mukaan ihmisten tietoisuus sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Etenkin sairaanhoitajaopiskelijat ovat hyvinkin valveutuneita.