Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Avi kes­keyt­tää osit­tain Pih­la­ja­lin­nan hoi­va­ko­din toi­min­nan Sas­ta­ma­las­sa – "Päi­väl­li­sel­lä yksi nakki, yöllä kaa­tu­nut­ta ei nos­te­ta, jos yksi hoitaja ei pysty"

Länsi-Suomen avi keskeytti osittain Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa.
Länsi-Suomen avi keskeytti osittain Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti perjantaina keskeyttää Pihlajalinnan hoivakoti Ikipihlaja Annen toiminnan osittain, koska hoivakodin asiakas- ja potilasturvallisuus on vaarantunut merkittävästi.

Avi edellyttää, että hoivakodista tulee vähentää asiakaspaikkoja ja toiminta tulee keskittää ainoastaan alakertaan 13. marraskuuta mennessä. Palveluntuottajan on Avin mukaan välittömästi varmistettava se, että toimintayksikössä tällä hetkellä ja jatkossa asuvat asiakkaat saavat palvelutarpeidensa mukaisen hoidon ja hoivan jatkuvasti kaikkina vuorokauden aikoina.

Keskeyttäminen on voimassa siihen saakka, kunnes aluehallintovirasto toisin päättää.

Hoivakotiin on tehty useita tarkastuksia tämän vuoden aikana. Viimeksi niin sanottu yllätystarkastus tehtiin torstaina.

Tarkastusraportissaan Avi luettelee pitkän listan ongelmia aina täysin puutteellisesta pätevien hoitajien määrästä lääketurvallisuuden vaarantumiseen ja hoivatyötä tekeviin vartijoihin.

Eräässä tapauksessa asiakas oli Avin mukaan todennäköisesti joutunut kärsimään kovista kivuista useita päiviä, koska kipulaastari ei oltu vaihdettu.

"Rahan säästäminen pääosassa"

Hoivakodista jo helmikuussa tehdyn epäkohtailmoituksen mukaan yksikön ruokabudjetti on niin pieni, että asukkaille ruokailusta on annettu ohjeeksi, ettei leivän päälle saa laittaa juustoa tai leikkelettä muuta kuin keittoruokien kanssa, iltapalalla lämmitetään aamulta jäänyttä puuroa, päivälliseksi saattaa olla yksi nakki ja kaksi perunaa vanhusta kohden. Asukkaiden riittävää proteiininsaantia ei ole selvitetty.

Virkistystoimintaa, ulkoilua ja omahoitaja-aikaa ei ole ilmoituksen mukaan ollenkaan.

Rahan säästäminen on ilmoituksen mukaan ollut pääosassa kaikessa toiminnassa, mikä on näkynyt muun muassa hoitohenkilökunnan määrässä. Jos asukas esimerkiksi kaatuu yöllä, eikä yksi yöhoitaja pysty asukasta nostamaan ylös, asukas jätetään lattialle makaamaan, siinä todetaan.

Avi on selvittänyt myös viranomaisille tullutta ilmoitusta siitä, että yksi asukas oli kuollut. Kun Avi pyysi kuolleen henkilön tiedot, vastuuhenkilö tulosti kirjauksia, joista oli poistanut osan tiedoista.