Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Ava­jais­ten osal­lis­tu­ja­mää­rää on ra­joi­tet­tu - Ur­hei­li­jat pää­se­vät To­kios­sa ava­jai­siin nor­maa­lis­ti

Taustavoimille jaetaan maata kohden kuusi marssipassia.

Tokio
Tokion kansallisstadion on avajaisten pääareena.
Tokion kansallisstadion on avajaisten pääareena.
Kuva: FRANCK ROBICHON

Tokion olympialaisten avajaiset kokoaa Olympiastadionille perjantaina kaikkien osallistuvien maiden edustajia. Tapahtuman terveysturvallisuus pyritään varmistamaan rajaamalla osallistujien määrää, kuljetusrajoituksin ja kaikkialla kisoissa käytettävin turvatoimin.

Kaikki urheilijat voivat halutessaan osallistua avajaisiin. Helle ja mahdollinen oman lajin läheisyys rajaavat joukkoa tavalliseen tapaan, mutta todennäköisesti koronauhka leikkaa tällä kertaa urheilijoiden määrän poikkeuksellisen vähäiseksi.

Järjestäjät rajaavat osallistujien määrää jakamalla taustavaikuttajille, kuten valmentajille, huoltohenkilöille ja joukkueen johdolle yhteensä kuusi paikkaa maata kohden.

– Urheilijat pääsevät avajaisiin akkreditointikortilla. Lisäksi kukin maa saa kuusi marssipassia, joiden avulla järjestäjä valvoo osallistujamäärää, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen kertoi torstaina.

Avajaisten bussikuljetuksissa olympiakylästä stadionille kukin maa liikkuu ryhmänä. Samaan bussiin otetaan marssijoita maksimissaan kolmesta maasta.

Avajaisten muut turva-ohjeet ovat samat kuin kaikkialla kisoissa.

– Maskit, turvavälit ja muut normaalikäytännöt ovat käytössä myös avajaisissa, Paavolainen jatkoi.

– Tilaisuus on suunniteltu ihan hyvin. Näyttää, että avajaiset voidaan toteuttaa terveysturvallisesti.

Ryhti on säilynyt

Paavolaisen ja Olympiajoukkueen ylilääkärin Maarit Valtosen mielestä Suomen joukkueen jäsenet ovat sitoutuneet hyvin sovittuihin toimintatapoihin. Turvaohjeita on noudatettu yleisestikin hyvin.

– Porukka on hyvin sitoutunut maskien käyttöön. Siitä on tullut itsestään selvä asia, Valtonen kiitteli.

Sisätilat, kuten ruokala ja kuntosali, ovat suurimpia uhkia.

– Ruokalassa ihmiset ottavat maskit pois ja alkavat väistämättä keskustella. Sen takia joukkueelle on painotettu, että ruokalassa vain syödään ja tullaan heti pois, Valtonen kertoi.