Auki, kiin­ni,au­ki – osa ra­vin­to­lois­ta ja yö­ker­hois­ta py­ris­te­lee kohti pa­rem­pia aikoja, osa sulkee ovensa ainakin vä­li­ai­kai­ses­ti

Rock Bar&Grill 82:n toinen omistaja Veli-Matti Viitala on tyytyväinen, että ravintola päätti jo ennen avaamista keskittyä juomien lisäksi ruokatarjoiluun.
Rock Bar&Grill 82:n toinen omistaja Veli-Matti Viitala on tyytyväinen, että ravintola päätti jo ennen avaamista keskittyä juomien lisäksi ruokatarjoiluun.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Keskuspuistokadulla ravintola Rock Bar&Grill 82:n noin 1,5 vuotta sitten avanneet Veli-Matti Viitala ja Jouko Mikkonen eivät voineet aavistaa minkälaiset ajat heidän yrityksellään olisivat edessä. Toki he eivät voi tietää tulevaisuuttakaan, mutta tähän saakka ovet olleet auki lähes koko ajan koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista huolimatta.

Rock Bar&Grill 82:n pelasti ruuan myynti.

– Kun baareissa loppui anniskelu viime huhtikuussa, niin liikevaihtomme koostui sen jälkeen pelkästään ruuasta. Take away -ruoka piti meidät pinnalla, Veli-Matti Viitala kertoo.

Yrityksen alkuperäisenä liikeideana olikin juomien lisäksi burgereiden, wingsien sekä salaattien myynti.

– Se osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Saimme viime keväänä ruokamyynnillä kasaan liikevaihdosta noin 35-40 prosenttia. Nyt syksyllä asiakkaiden hakemat take away -ruuat ovat tehneet entistä paremmin kauppaansa. Silti näkisin mieluummin asiakkaat syömässä paikan päällä, sillä pakatun ruuan valmistaminen on hitaampaa ja kate jää pakkausmateriaaleista johtuen huonommaksi, Viitala sanoo.

Yrityksen tulos näytti vielä tammi-, helmi- ja maaliskuussa mukavasti plussaa.

– Odottelimmekin tasaista nousua. Nyt näyttää siltä, että tulos jää koronan vuoksi tappiolliseksi, mutta niin se taitaa tehdä muillakin ravintolayrittäjillä.

Valtiovallan aikaistetut anniskeluajat vaikuttavat rokkibaariin ainoastaan bändi-iltoina.

– Emme halunneet perua jo sovittuja keikkoja, vaan aikaistamme myös esitysten aikatauluja. Koronatilannehan on Länsi-Pohjassa ainakin nyt hallinnassa, mutta seuraamme tilannetta koko ajan.

Viitala kaipaisi valtiovallan päätöksiin hieman enemmän pitkäjänteisyyttä.

– Kun rajoituksia tulee vain yhden viikonvaihteen aikajänteellä, niin se on eri tapahtumien järjestelyä ajatellen lyhyt. Esimerkiksi markkinointia ja artistien varauksia ei oikein uskalla tehdä. Ymmärrän kyllä, että koronatilanne on kaikille uusi, Veli-Matti Viitala sanoo.

Yökerho Corner Inn on kiinni ainakin lokakuun loppuun saakka. Toiminnan jatkaminen nykyisin rajoituksin on liiketaloudellisesti turhaa.

– Corner Inn on yöravintola, joka avautuu kello 22.00. Kun anniskelu pitää lopettaa jo kello 24.00, niin ravintolaa on kannattamatonta pitää auki ainoastaan tuon ajan. Jos tarjoilu kestäisi kello 01.00 saakka, niin ravintolatoimintaa olisi mahdollista pyörittää. Ei työntekijöitäkään voi velvoittaa tulemaan vain pariksi tunniksi töihin, ravintolanpitäjä Tommi Hälinen sanoo.

Corner Ravintolat Oy omistaa ravintolan vanhan puolen. SuomiPop -ravintolassa kuunnellaan kotimaista musiikkia vuokratiloissa.

– Vielä keväällä vuokranantajat olivat myötämielisiä, kun koronarajoitukset pistivät ravintolat kiinni. Toivottavasti ovat myös syksyllä. Tiedän, että nykytilanne on myös kiinteistönomistajille haastava.

Hälinen kannattaa alueellisia ratkaisuja, joita hallitus viime viikolla tekikin.

– Nyt ne vain tiukensivat aikatauluja. Kannattaisi miettiä, voiko alueellisia ratkaisuja tehdä myös toiseen suuntaan.

Yökerhojen aikatauluja on kiristetty, sillä osasta niistä on lähtenyt koronan tartuntaketjuja liikkeelle.

– Toivotaan, että toisen aallon jälkeen löytyisi kultainen keskitie ravintoloiden ja mahdollisten terveysriskien välille, Tommi Hälinen kertoo.

Mustaparta Hotelsien kaikki ravintolat ovat lokakuun lopussa auki, mikäli ennakkosuunnitelmiin ei tule muutoksia. Grant Hotelsin Lounge-ravintolan ovet avautuvat viikonloppuisin. Ensimmäisen viikonlopun teemana on  23.–24.10. hauskanpidot.

– Stand up -koomikot  Lasse Oikarinen ja Petri Hankonen isännöivät vieraitaan omalla hauskalla tavallaan. Ohjelmalliset iltamat jatkuvat viikonloppuisin tästä eteenpäin ellei jotain tiukkoja rajoituksia tule voimaan, Mustaparta Hotelsin Sari Vartiamäki kertoo.

Torandassa on kaikki tälle vuodelle suunnitellut yleisötapahtumat siirretty hamaan tulevaisuuteen, jotta koronavirus ei leviäisi viihdekeskuksen tiloissa. Yksityistilaisuuksia on Tornionjoen rantamaisemissa järjestetty edelleen ja ruokaakin on tarjolla.

– Lounastarjoilu jatkuu ympäri vuoden kuten myös take away -tarjoilu. Kotiin tilatun ruuan määrä on mielestäni lisääntynyt, Torandan ravintolapäällikkö Kirsi Vaara kertoo.

Toranda tarjoaa turisteille myös majoitusta.

– Majoittujia on ollut tasaiseen tahtiin, mutta enemmänkin voisimme ottaa heitä vastaan. Toranda sijaitsee hieman keskikaupungin sivussa, joten monet ovat koronan vuoksi hakeneetkin tarkoituksella hieman syrjäisempiä majoituspaikkoja, Kirsi Vaara tietää kertoa.