As­pen-hal­lil­la riittää kä­vi­jöi­tä – ilman hallia yleis­ur­hei­li­jat oli­si­vat tal­vi­har­joit­te­lun suhteen huu­ta­vas­sa hukassa

Nadja Lukin otti Aspen-hallin jumppatuokiolle mukaan Gustav ja Ludvig Ahavan. Aspen-hallin ja Idrottshisetin työnjohtaja Vesa Vuokila esittelee Johan Innalan kehittelemää tasapainolaitetta.
Nadja Lukin otti Aspen-hallin jumppatuokiolle mukaan Gustav ja Ludvig Ahavan.
Nadja Lukin otti Aspen-hallin jumppatuokiolle mukaan Gustav ja Ludvig Ahavan.

Haaparannalla asui viime vuoden lopussa  9 785 asukasta. Asukaslukuun suhteutettuna Haaparannan liikuntapaikkatarjonta on hyvällä tasolla. Rajaton raja luo mahdollisuudet myös suomalaisille urheilijoille ja seuroille Haaparannan tarjoamien liikuntapaikkojen hyödyntämiseen.

Suomalaisten ähinää ja puhinaa kuuluu paljon etenkin Aspen-hallilla ja Gränsvallenin tekojäällä. Gränsvallenin keinonurmi ja Idrottshuset ovat olleet myös suomalaisseurojen käytössä. Ja onhan Haaparannalla myös jäähalli. Riekkolan upeat ladut keräävät suomalaisia hiihdon pariin. Haaparannalla on Tornion kanssa myös yhteinen liikuntapaikkojen varausjärjestelmä.

Urheilijoiden virta käy molempiin suuntiin. Kesäisin yleisurheilijat tulevat länsirajan takaa Pohjan Stadionille, keilaajille on Torniossa halli ja ruotsalaiset jousiampujat ovat löytäneet Putaan urheiluhallin. Putaalla on myös vasta remontoitu komea uimahalli, joka pesee mennen tullen Idrottshusetin saneerausta kaipaavan uimahallin.

Haaparantalaiset jalkapalloilijat käyttävät myös Lappian palloiluhallia. Haaparannan kunta on hallin osaomistaja.

Aspen-hallin ja Idrottshusetin työnjohtaja Vesa Vuokila pitää pelkästään hyvänä asiana, että suomalaiset ovat löytäneet Haaparannan liikuntapaikat. Eihän olisi mitään järkeä rakentaa kahta yleisurheiluhallia rajan molemmin puolin.

Fritidsbanken Idrottshus tarjoaa välineistöä koko talousalueen asukkaille ja edistää näin kansan terveyttä ja antaa kaikille mahdollisuuden testata esimerkiksi hiihtoa ja luistelua.

– TP-47:n ja LRK:n pelaajat käyvät täällä Aspenilla vetämässä fysiikkatreenejä. Alatornion Pirkkojen ja Veitsiluodon Kisaveikkojen yleisurheilijat käyttävät hallia talviharjoittelussaan. Valmentaja Marja Salmela on täällä melkein joka päivä, Vesa Vuokila kertoo.

Aspenissa on noin 100 000 aktiivista treenikäyntiä vuosittain.Haaparantalaisten ja merilappilaisten lisäksi jällivaaralaiset ovat pitäneet leirejä perinteisesti Aspenilla. Käyttäjiltä on tullut paljon positiivista palautetta.

– Sitä on tullut sekä ruotsiksi että suomeksi. Jos Haaparannan koululaiset jätetään laskuista pois, niin arvioisin suomenkielisten osuudeksi noin 60 prosenttia. Täällä olisi turhan rauhallista ilman suomalaisia, Vuokila sanoo

Ruotsalainen huippuvalmentaja Yannick Tregaro kävi Aspenilla seuraamassa valmennettavansa pituushyppylahjakkuus Olivia Bojangin treeniviikkoa. Tregaro saapui Haaparannalle miltei suoraan Dohan MM-kisoista.

– Oltiin Johan Innalan kanssa kuin pikkupojat Tregaron kimpussa ja kyseltiin miten voimme tehdä hallista vielä paremman. Aikansa kierreltyään hallissa Tregaro sanoi, että teille on jo täällä miltei kaikki mitä tarvitsee urheilijan menestykseen.

Vuokila puhuu hallista nimellä all aktivitets hus eli suomeksi monitoimitalo.

– Yleisurheilijoiden lisäksi täällä on omat tilat jujutsun ja painin harrastajille. Toiminnallinen kuntosali palvelee kaikkien lajien harrastajia.

Vuokilan lisäksi talvisaikaan päivävuorossa Aspenilla työskentelee Johan Innala. Innala ja Vuokila ovat kehitelleet urheilijoita palvelevia laitteita. Hallissa on muun muassa heittokelkka, joka on keihäänheittäjien apuväline, tasapainoa kehittävä teline sekä seiväshypyn ponnistusvaiheen harjoittelua helpottava laite. Ne on suunniteltu yhdessä urheilijoiden kanssa.

Veitsiluodon Kisaveikkojen valmentaja Jani Hirsivaaraa hirvittää ajatuskin, jos Aspen-halli ei olisi VKV:n urheilijoiden käytössä.

– Aspen-halli on talviharjoittelun aikana meille kaikki kaikessa. Treenaaminen kävisi vaikeaksi, jos meidän pitäisi lähteä harjoittelemaan Ouluun, Luulajaan tai Rovaniemelle. Yksi vaihtoehto olisi silloin Junkohallin käyttö, mutta siellä ei esimerkiksi pysty tekemään piikkarivetoja, Hirsivaara miettii.

VKV:n urheilijat käyvät parhaimmillaan viisi kuusi kertaa viikossa Aspenilla.

– Me olemme saaneet hallilta sopivasti aikoja. Halli on koulujen käytössä yleensä kello 16:een, mutta yksittäiset urheilijamme voivat käydä hallilla päivisinkin. Esimerkiksi pikajuoksija Mette Baas käy usein päivisin hallilla vetämässä voimatreenin.

Aspen-hallilla treenaaminen on suomalaisille suhteellisen halpaa. Alle 20-vuotiaille puolen vuoden kausikortti maksaa 40 euroa ja aikuisille 80 euroa.

– Urheilijat käyttävät ansaitsemiaan bonusrahoja hallivuorojen maksuun.

Hallin käyttöön tuli rajoitus alle 15-vuotiaiden osalle. He eivät voi tulla harjoittelemaan yksinään.

– Mukana pitää olla valmentaja tai aikuinen,joka varmistaa että harjoituksissa käytettävät välineet pysyvät kunnossa. Tämä uudistus on mielestäni aivan hyvä asia, Jani Hirsivaara sanoo.

Aspenilla on ollut projektimuotoisena kaksi oppisopimuksella opiskelevaa ohjaajaa, jotka ovat järjestäneet nuorille lapsille ohjattua iltapäivätoimintaa. Parhaimmillaan paikalla on ollut viitisenkymmentä nuorta. Vuokila vetää myös itse ryhmätreenejä senioreille nimeltä ”Pigga seniorer”,  jossa käy noin 60 osallistujaa viikoittain.Treeneissä keskitytään voiman tuottoon, tasapainon kehittämiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.