Asian­aja­jia pitää olla riit­tä­väs­ti oi­keus­tur­van vuoksi → iso osa oi­keus­tie­tei­li­jöis­tä karkaa etelään

Yrittäjäksi alkanut merilappilainen asianajaja ja varatuomari Antti Kantola sai hyvät opit sekä asianajajan työhön että tenniksen pelaamiseen entisessä työpaikassaan.

Antti Kantola tuli vuonna 2011 töihin Asianajotoimisto Henriksson & Heikkilä Oy:öön , jossa porukan yhteinen harrastus oli tennis. Kantola harrastaa lajia muun muassa Kemin Karihaaran tenniskentillä.
Antti Kantola tuli vuonna 2011 töihin Asianajotoimisto Henriksson & Heikkilä Oy:öön , jossa porukan yhteinen harrastus oli tennis. Kantola harrastaa lajia muun muassa Kemin Karihaaran tenniskentillä.
Kuva: Jussi Saarela

Oman asianajotoimiston juuri Kemiin perustaneen Antti Kantolan mukaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että asianajopalveluja on riittävästi saatavilla myös pienemmillä pohjoisen paikkakunnilla.

Myös Rovaniemen hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prennerkin on kertonut huolensa laadukkaiden asianajopalveluiden saatavuuden heikentymisestä pohjoisessa siinä yhteydessä, kun Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeuksien yhdistämisestä oltiin aikanaan päättämässä. Käräjäoikeudet yhdistyivät Lapin käräjäoikeudeksi tämän vuoden alussa. Kun käräjäoikeuksien palvelut vähenevät pieniltä paikkakunnilta, vaarana on myös asianajopalveluiden saatavuuden heikentyminen.

Meri-Lappiin jäi yhdistymisen jälkeen Kemiin kanslia, mutta Tornion ja Ylitornion istuntopaikat loppuivat viime vuodenvaihteessa.

– Rovaniemen hovioikeudessakin ollaan sitä mieltä, että hovioikeuspiirin alueella tarvitaan hyviä ja laadukkaita asianajopalveluita. Oikeusturvan kannalta se on oleellinen asia. Pienillä paikkakunnilla on asianajotoimistoja, jotka eivät ole välttämättä löytäneet jatkajaa toiminnalle yrittäjän eläköityessä. Kemissä ja Torniossa tilanne on suhteellisen hyvä ja alueella on aloittanut viime vuosien aikana uusia asianajotoimistoja, asianajaja Antti Kantola sanoo.

Kantola pääsi Asianajotoimisto Henriksson & Heikkilä Oy:n palvelukseen vuoden 2011 alussa heti oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistosta valmistumisen jälkeen. Valtaosa Lapin yliopistosta valmistuneista oikeustieteilijöistä menee etelään töihin. Sieltä oli Kantolallekin muunlaista kuin asianajajan työtä tarjolla, mutta asianajotoimistossa työskentely kiinnosti häntä.

– Minullekin olisi ollut kaksi työpaikkaa tarjolla Helsingistä, kun valmistuin yliopistosta, mutta satuin löytämään sitten Asianajotoimisto Henriksson & Heikkilä Oy:stä äitiyslomansijaisuuden. Kävi hyvä tuuri, kun avoin työpaikka löytyi juuri, kun valmistuin.

Parasta lakimiehen työssä on, kun saa auttaa ihmisiä ja työ on hyvin vaihtelevaa.
Antti Kantola
Asianajaja

Sijaisuuden tekemisen jälkeen Kantola sai vakituisen työpaikan. Käytännössä hän ehti työskennellä toimistossa seitsemän ja puoli vuotta, koska välissä hän kävi auskultoimassa käräjäoikeudessa ja sai sen päätteeksi varatuomarin arvonimen. 36 vuotta syksyllä täyttävä Kantola oppi paljon työnantajiltaan.

– Opin heiltä monenlaista ja saatoin aina kysyä neuvoa. Pääsin ensin pikkuhiljaa sisälle hommiin ja sain myöhemmin omat jutut ja asiakkaat. Jos asianajotoimiston aloittaa tyhjältä pohjalta ja vailla kokemusta, niin alkuvuodet voivat olla hankalia.

Kantola oppi kokeneemmilta asianajajilta, että asiakkaan etu on tärkein ja hänen asiat pitää hoitaa aina joutuisasti ja ammattitaitoisesti. Samalla hän oppi myös tavan tehdä asianajan työtä ilon kautta ja positiivisesti, vaikka käsiteltävät asiat ovat välillä vakavia, ja kohtelemaan oikeudenkäynnin vastapuoltakin hyvin ja arvokkaasti. Asianajajalle tärkeän juridisen kirjoittamisen taidonkin hän oppi.

Ennen asianajotoimistossa aloittamista ala tuli Kantolalle opiskeluaikana kesätöissä tutuksi useasta eri työpaikasta.

– Parasta lakimiehen työssä on, kun saa auttaa ihmisiä ja työ on hyvin vaihtelevaa. En voi, enkä haluakaan erikoistua jollekin suppealle alalle. Huono puoli tässä työssä on, että ajankäytön hallinta ei ole aina omissa käsissä. Kiire on usein läsnä, mutta senkin kanssa pärjää.

Asianajotoimiston väkeä yhdisti myös tenniksen pelaaminen. Nuori mies innostui tenniksestä tulleessaan toimistoon töihin.

– Olin pelannut tennistä jo jonkin verran aiemmin, mutta toimistossa aloittaessani innostuin oikeastaan enemmän lajista. Oppia sain siis myös tenniksestä, enkä pelkästään asianajotoiminnasta.

Asianajotoimisto Antti Kantolan palveluksessa työskentelee tällä hetkellä myös kemiläislähtöinen oikeustieteen opiskelija Maiju Hautamäki. Jatkossakin Kantola aikoo työllistää ainakin harjoittelijan ja myöhemmin ehkä pysyvämmänkin työntekijän.

Meri-Lapin asianajajat järjestävät yhdessä 28. marraskuuta Suomen Asianajoliiton 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvän tapahtuman Rajalla-kauppakeskuksessa.

– Tapahtumassa kerrotaan esimerkiksi testamenteista ja edunvalvontavaltakirjoista, jotka koskettavat ikään katsomatta kaikkia ihmisiä.

Kuka

Antti Kantola

Syntyisin Torniosta, jossa asuu myös nykyisin.

Oikeustieteen maisteri Lapin yliopistosta ja myös varatuomari.

Asuu perheensä kanssa Torniossa.

Työskenteli ennen oman Asianajotoimisto Antti Kantolan perustamista Asianajotoimisto Henriksson & Heikkilä Oy:ssä.

Harrastaa tennistä, metsästystä, laskettelua ja Round Table -toimintaa. Toimii tällä kaudella Round Tablen Suomen järjestön hallituksessa varapresidenttinä.