Arwid & Arabian kuu -yh­tyeen lau­lun­te­ki­jä Ari Vii­ta­la: “Vuo­sien myötä it­se­var­muu­te­ni on li­sään­ty­nyt” - me­ri­lap­pi­lais­yh­tyeen mu­siik­ki­vi­deon tekoa voi seurata lauan­tai­na

Ari Viitala (vas.), Jani-Petteri Hägg, Kimmo Klemettinen ja Kari Korkala soittavat Arwid W & Arabian kuu -yhtyeessä.
Ari Viitala (vas.), Jani-Petteri Hägg, Kimmo Klemettinen ja Kari Korkala soittavat Arwid W & Arabian kuu -yhtyeessä.
Kuva: Elmo Salmi

Arwid W & Arabian kuu kuvaa tulevana lauantaina musiikkivideota yhtyeen tuoreesta O. Hirvonen -kappaleesta kemiläisessä ravintolassa. Videon päätähti on kemiläisnäyttelijä Raimo Hytti.

Kappaleen tarina lähti kehittymään matkalaukusta, jonka yhtyeen rumpali Kari Korkala osti torniolaiselta kirpputorilta.

– Tein matkalaukusta bassorummun, jossa on kaksi mikkiä sisässä. Se on rumpusetissä. Vanhassa 1940-50-luvulta peräisin olevassa laukussa luki, O. Hirvonen. Sanoin usein Arille, että tee tästä kappale, Kari Korkala kertoo.

Keväällä Ari, eli yhtyeen laulaja, lauluntekijä ja kontrabasisti Ari Viitala soitti bändikaverilleen, että nyt biisi O. Hirvosesta on valmis.

O. Hirvonen on mukana yhtyeen kolmen kappaleen sinkulla, joka tulee julki tänä syksynä sitten, kun musiikkivideo on valmis.

O. Hirvosen lisäksi sinkulla on kappaleet nimeltään Sydän Kultaa ja Vääryys. Ne tulevat kuunneltaviksi myös streemauspalveluihin.

Bändin jäsenet eivät halua tarkoin määritellä Arwid W & Arabian kuu -yhtyeen genreä.

– Ei tämä ihan nuorisomusiikkia ole, mutta ei varsinaisesti iskelmääkään. Kappaleet ovat eräänlaisia poplaulelmia, vähän sellaista gypsy-jazzia. Esimerkiksi Vääryys-kappale on vähän Bo Kaspers Orkester -vivahteinen laulu, kuvailee kitaristi, kosketinsoittaja ja taustalaulaja Kimmo Klemettinen, jonka studiossa kappaleet on äänitetty, miksattu ja masteroitu.

Ari Viitala kertoo, että Vääryys syntyi aikana, kun hänen elämässään tapahtui paljon muutoksia.

– En ollut silloin vahvimmillani, hän kuvailee.

Kappaleessa piilee mielenkiintoinen ristiriita. Melodian puolesta tunnelma on kepeä, kuin aurinkoinen päivä riippumatossa.

– Sävel kulkee duurissa, mutta sanat mollissa. Melodioissa pilkahtelee sarkasmia, pohtii kitaristi, saksofonisti, taustalaulaja Jani-Petteri Hägg.

Sydän kultaa on sinkun kappaleista iskelmällisin ja tanssittavin. Tämänkin kappaleen taustat ovat elävästä elämästä.

– Näin keikalla ujon ja syrjäänvetäytyvän naisen. Kävin juttelemassa hänen kanssaan ja hän alkoi avautua minulle elämästään. Näin hänen myöhemminkin toisella keikalle, mutta en käynyt silloin juttelemassa hänen kanssaan. Nainen jäi mieleeni, ja kirjoitin hänestä kappaleen, Ari Viitala taustoittaa.


Videolla yhtyeen kaksi vuotta sitten julkaistu kappale Kaikki järjestyy. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Yhtyeen kappaleet syntyvät Ari Viitalan kynästä ja bändi sovittaa ne yhdessä. 40-vuotias Viitala on tehnyt musiikkia 15-vuotiaasta saakka.

Vuonna 2015 hän julkaisi omalla nimellään pitkäsoittolevyn Tähän asti, joka löytyy myös suoratoistopalveluista.

– Vuosien myötä itsevarmuuteni lauluntekijänä on lisääntynyt, hän pohtii.

Kappaleita syntyy ajoittain, kun inspiraatio iskee. Luovuutta ei voi pakottaa.

Meri-Lapissa musiikkipiirit ovat aika pienet. Suurin osa tuntee toisensa, ja yhteistä soittohistoriaa löytyy monelta.

Ari Viitala ja Kari Korkala olivat työkavereita Postissa. Vapaa-ajalla he alkoivat soitella yhdessä, pääasiassa cover-kappaleita.

– Kun perustimme tämän bändin, niin halusimme soittaa, omia, Arskan tekemiä biisejä, ei pelkästään Salattua surua. Tämä bändi on meidän oma leikkikehämme. Teemme omaa juttuamme, vähän vintage-tyylillä. Oman leimansa kappaleisiin tuovat Janin saksofoni ja Arin läskibasso. Itse pyrin soittamaan mahdollisimman paljon vispilöillä, Korkala kuvailee.

Yhtyeiltä kysellään aina pitkäsoittolevystä, mutta Viitala, Korkala, Klemettinen ja Hägg eivät näe levyn tekemistä ajankohtaisena eikä nykyaikaisenakaan tapana tehdä musiikkia.

Arwid & Arabian kuu 26.9. kello 20 Sataman Krouvi -ravintolassa. Aiemmin päivällä yhtye kuvaa musiikkivideota, jonka tekemistä saa seurata.