Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Mielipidekirjoitus

Ar­vos­te­lu: Re­nes­sans­si­mies Kanya Westin gos­pel-vai­he – teos voi vie­raan­nut­taa osan kuun­te­li­jois­taan sa­no­mal­laan

-
Kuva: Kevät Sieppi
Levy

4/5

Kanye West: Jesus is king
GOOD Music, Def Jam Recordings, 2019

Kanye West on yksi 2000-luvun suurimmista amerikkalaisen popkulttuurin vaikuttajista, joka on kerännyt mainetta ja mammonaa muusikkona, muoti-ikonina ja Yeezy-yhtiön pomona. Ilmeisesti renessanssimies haluaa lisätä CV:nsä perään nyt myös uskonnollisen johtajan tittelin, sillä vuonna 2019 uskonsa löytänyt West ilmoitti lopettavansa maallisen musiikin tekemisen ja julkaisi yhdeksännen studioalbuminsa Jesus is Kingin

Levyn uskonnollinen teema tehdään selväksi. Kiroilu ja egomaaninen luksus-lifestylella ylpeily on vaihtunut nyt synninpäästöihin ja uskontunnustuksiin.

Huonosti toteutettuna voisi lopputulos olla pelkkää siirappia, mutta West onnistuu suurimmaksi osaksi välttämään tämän loistavalla musiikillisella korvallaan. Kappaleiden äänimaisemat vaihtelevat minimalistista soundeista suuriin ja eeppisiin mittoihin. 

Laulut ovat luovia, eivätkä jämähdä perinteisiin verse-kertsi-verse -rakenteisiin. Levy kuitenkin kärsii ajoittain sen saarnaavista ja yksinkertaistetuista sanoituksista. 

Albumi on miksattu rosoisesti, kompressoitu säröytyneeksi, eivätkä osa säkeistöistä olleet alunperin edes rytmissä. Osaa näistä tuotantovirheistä on korjattu jälkikäteen. 

Kokonaisuutena Jesus is King on silti  toimiva ja nautinnollinen kuuntelukokemus, mutta voi vieraannuttaa kuuntelijoitaan sanomallaan. Kohokohtia levyllä ovat kappaleet Selah, Follow God, Water ja Use This Gospel.