Mainos

Ark­tis­ta muo­toi­lua rum­mut­ta­va ÄÄRI Expo so­peu­tui maail­man­ai­kaan – Myyn­ti­mes­sut muo­toil­tiin mo­der­nis­ti verk­koon ja nel­jäk­si li­ves­tu­diok­si

Maaliskuussa järjestettävän Arctic Design Weekin ohjelma kasvaa täysin uudistetulla ÄÄRI Arctic Design Expo -myynti- ja esittelytapahtumalla. ÄÄRI nostaa valokeilaan arktisen muotoilun monimuotoisuutta ja menestystarinoita sekä toimii tuotteiden kauppapaikkana livenä ja verkossa.

Arktinen muotoilu on kaunista, vastuullista ja käytännönläheistä, kiteyttävät Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela (vas.) ja ÄÄRI Expon tuottaja Jaana Jeminen. ÄÄRI Expo esittelee ainutlaatuista pohjoista muotoiluosaamista viikon kestävällä myynti- ja esittelypaikkana.
Arktinen muotoilu on kaunista, vastuullista ja käytännönläheistä, kiteyttävät Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela (vas.) ja ÄÄRI Expon tuottaja Jaana Jeminen. ÄÄRI Expo esittelee ainutlaatuista pohjoista muotoiluosaamista viikon kestävällä myynti- ja esittelypaikkana.

Arktinen muotoilu näkyy ja kuuluu tulevana keväänä entistäkin kirkkaammin, kun Arctic Design Weekin uudelleen muotoiltu tapahtuma, ÄÄRI Arctic Design Expo järjestetään Rovaniemellä monipaikkaisesti ja monipäiväisesti.

ÄÄRI Expo on suomalaista, skandinaavista ja lappilaista muotoilua yhdistävä myynti- ja esittelytapahtuma, joka toteutetaan modernisti ja turvallisesti sekä verkossa että monipaikkaisesti livenä.

Hajautettu toteutus tekee tapahtumasta kävijöille turvallisen, sillä kävijämäärä kohteissa on rajoitettu. Kuluttajille, niin matkailijoille kuin kaupunkilaisillekin ÄÄRI Expon uskotaan olevan uudessa muodossaan myös helpommin saavutettavissa.

– ÄÄRI nostaa esille pohjoisen vastuullista muotoiluosaamista ja tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tutustua ja ostaa arktisella alueella valmistettuja designtuotteita paikan päällä ja uudessa ÄÄRI-verkkopalvelussa, kuvailee Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemestä.

ÄÄRI Expo -messut rakennetaan asiakasturvallisuutta edistävästi neljään eri kohteeseen ympäri Rovaniemeä. Kunkin kohteen teemallisessa näytteilleasettelussa ovat mukana ohjatusti myös Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat.

Tämän lisäksi tapahtuma laajenee myös verkkoon, josta tuotteita on mahdollista ostaa. Verkkoon myös striimataan messukohteissa kuultavia teemoitettua ohjelmia ja muotoilutuotteiden esittelyitä.

ÄÄRI Expo lanseerattiin jo viime keväänä, mutta pandemiasta johtuen tapahtumaa ei voitu toteuttaa perinteisenä messutapahtumana. Messuja muotoiltiin uudelleen, ja nyt, samalla kun ne ovat turvallisempia järjestää, ne myös muotoutuvat paremmin osaksi rovaniemeläistä, pohjoista ympäristöä.

– Messut on nyt viritetty hybridi-asentoon maailmanaika ja turvallisuus huomioiden. Uudessa muodossaan ÄÄRI Expo tavoittaa myös laajemman ja kansainvälisemmän yleisön entistä paremmin, Torvela iloitsee.

Pohjoisessa muotoilu on niin saumaton osa arkea, että se jää paikallisilta usein huomaamatta. Muotoilu voi näkyä esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, ja Rovaniemellä hienoimpia arktisen muotoilun taidonnäytteitä on vaikkapa tämä puusta rakennettu Pilke-talo Ounasjoen varrella.
Pohjoisessa muotoilu on niin saumaton osa arkea, että se jää paikallisilta usein huomaamatta. Muotoilu voi näkyä esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa, ja Rovaniemellä hienoimpia arktisen muotoilun taidonnäytteitä on vaikkapa tämä puusta rakennettu Pilke-talo Ounasjoen varrella.

Miten muotoilu lisää myyvyyttä?

ÄÄRI Expoon mahtuu mukaan noin kolmekymmentä arktisen muotoilun yritystä ja toimijaa, joiden palveluita, tuotteita ja tarjontaa messukohteissa nostetaan esille.

– Tapahtuma järjestetään monituottajamallilla kaupungin elinkeinoelämää palvellen. Mukaan toivotaan laaja kirjo niin muotoilun uutuuksia kuin jo markkinoilla tunnettuja tuotteita, myös pienyritysten edustajilta. Yritysosallistujat jaotellaan tapahtumapaikkoihin teemoittain, kertoo ÄÄRI Expon tuottaja ja muotoilun asiantuntija Jaana Jeminen.

ÄÄRI Expon neljän kohteen teemoja ovat muotoilu arktisessa ympäristössä, pohjoinen luovuuden lähteenä, kulttuuri ja perinteet sekä pohjoisuutta ilmentävät materiaalit ja muodot. Jeminen kertoo, että ÄÄRI Expon tarkoitus on paitsi esitellä pohjoisen arktista osaamista, myös kertoa kuluttajille tarinoita yrityksen ja tuotteiden takaa.

– Suomalaista muotoilua ihaillaan maailmalla, mutta meille se on niin saumaton osa arkea, ettemme aina edes huomaa sen olemassaoloa. Rovaniemellä arktinen muotoilu näkyy jo kaupunkisuunnittelussa, ja tarinat auttavat meitä löytämään arktista muotoilua ympäristöstämme, Jeminen täsmentää.

Tuotemuotoilun lisäksi messuilla nähdään laaja skaala erilaisia palvelu- ja brändimuotoilun ratkaisuja, jotka ovat tavallisille kuluttajille yleensä näkymättömämpiä, mutta jotka merkittävästi lisäävät niiden käytettävyyttä ja haluttavuutta.

– Haluamme tuoda messuilla näkyväksi myös sitä, miten paikalliset toimijat ovat onnistuneet muotoilemaan palveluitaan pandemian muuttamille markkinoille. Muotoilu on aina muutoksen voima, ja nyt jos koskaan yrityksiä tulisi kannustaa uusiutumaan, Taina Torvela lisää.

Kevään ykköstapahtuma

Arctic Design Week -muotoiluviikko järjestetään Rovaniemellä maaliskuussa viikolla 12. Muotoiluviikko järjestetään tänä vuonna jo 13. kertaa ja se näkyy erilaisina tapahtumina ja taide-elämyksinä ympäri kaupunkia.

Tapahtumaviikko koostuu neljästä päätapahtumasta, johon kuuluvat ÄÄRI Arctic Design Expon lisäksi kaupunki- ja kulttuurifestivaalit Arktista Vimmaa, Köökki-makufestivaalit sekä muotoilun asiantuntijoista koostuva Arctic AHA! -foorumi.

Viikon kestävään Arctic Design Weekiin kuuluu sekä maksullista että maksutonta sisältöä. Osa tapahtumista järjestetään erilaisissa kohteissa ympäri kaupunkia, mutta huomattava osa tarjonnasta on nautittavissa myös virtuaalisesti verkossa.

Arctic Design Week 22.-28.3.2021 Rovaniemellä. Lisätietoja maailman pohjoisimmasta muotoiluviikosta Arctic Design Weekin sivuilta.

Lue myös: Nyt se on varmaa: Arctic Design Week jär­jes­te­tään jälleen maa­lis­kuus­sa – muo­toi­lu­viik­ko to­teu­te­taan nyt live- ja vir­tuaa­li­ta­pah­tu­mis­ta koos­tu­va­na hyb­ri­di­mal­li­na

Fakta

Arctic Design Week

 • Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoiluviikko Rovaniemellä.
 • Osana globaalia World Design Weeks -verkostoa.
 • Pääjärjestäjinä Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni.
 • Näkyvin toiminto Rovaniemen kaupungin rekisteröimää Arctic Design Capital -tavaramerkkiä

Ohjelmaa 22.-28.3.2021:

 • ÄÄRI Arctic Design Expo 22.-28.3.2021 online/live
 • Arctic AHA! -muotoilu- ja vaikuttajafoorumit 25.-26.3.2021, online/live, Korundi
 • Awards Night -muotoilukilpailu 25.3.2021, online/live, Korundi
 • Arktista Vimmaa / Arctic Passion -kaupunkifestivaali 22.-28.3.2021
 • Köökki -makufestivaali 22.-28.3.2021 paikallisissa ravintoloissa
 • Virtual Arctic Travel Trade Show 23.3.2021
 • Arctic Festivals & Fashion Show 28.3.2021, Lordinaukio