Mainos

Arjen avain vai haaveen to­teut­ta­ja

Tiedätkö sinä, mikä kulutusluotto on? Entä paljonko kulutusluottosi maksaa? Kulutusluotto on avain arjen unelmiin, mutta harva tietää, mikä se on tai mitä se maksaa.

Arjen tilanne kotitaloudessa: haluaisi kovasti ostaa uuden auton, rempata keittiön, rentoutua viikonloppulomalla tai hankkia uuden polkupyörän. Budjetti ei kuitenkaan tällä hetkellä salli eikä sitä muutenkaan oikein raaski, sillä osamaksulla aikaisemmin tehtyjä hankintojakin pitäisi vielä lyhentää. Suomalaiset osaavat käyttää fiksusti rahaa ja siten useimmilla ei ole esteitä arjen hankintojen toteuttamiseen. Pohjolan Osuuspankilla on käynnissä on aloittanut Fiksusiirto -kampanjan, joka haluaa herättää huomiota kulutusluottojen fiksuun vertailuun.

Mutta mikä ihme kulutusluotto on? Ennen kuin Pohjolan Osuuspankin rahoitusneuvoja Jenny Peltovuoma kertoo asiasta, katsotaan, kuinka moni paikallinen tietää mistä on kyse.

Osalle termi on tuttu juttu, mutta suurin osa ei ole siitä aikaisemmin kuullut. Sanan takana ei kuitenkaan ole sen mysteerisempi asia.

Jenny, kerro mikä kulutusluotto oikein on?

– Se on laina erilaisiin hankintoihin – pieniin ja suuriin. Se voi olla lomamatka, auton hankinta tai uusi moottorikelkka. Ideana on rahoittaa juuri niitä arjen hankintoja, joihin ei tilillä ole juuri vaadittavaa summaa. Kulutusluotolla jää rahaa muuhunkin kuin akuutteihin ostoksiin.

Mikä kulutusluotossa on parasta ja mitä hyötyä siitä on?

– Se on helppo tapa toteuttaa erilaisia unelmia tai akuutteja hankintoja. Ei tarvitse alkaa säästämään, käyttää jo olemassa olevia säästöjä tai yleensäkään jäädä odottamaan, että omat haaveet saa toteutettua.

Minkälaisia kulutusluottoja on olemassa?

– Sekä vakuudellisia että vakuudettomia. Vakuudeton tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, ettei tarvita vakuutta eli asuntoa tai kesämökkiä pantiksi. Toinen vaihtoehto on pankkilaina, johon tarvitaan aina jokin vakuus ja siten laina on myös koroltaan edullisempi.

Mikä on kulutusluoton hinta?

– Luotosta maksetaan aina korkoa, se on lainan hinta. Pohjolan Osuuspankin myöntämissä luotoissa on edullinen korko. Fiksusiirto-kampanjalla haluamme herättää asiakkaan vertaamaan kulutusluottojensa eli osamaksujensa hintaa, todellista vuosikorkoa. Siten asiakkaillamme on mahdollista tehdä kaikista lainoistaan entistä edullisempia siirtämällä jo olemassa olevia luottoja tänne meille. Pankkilaisen neuvo on, että kokonaiskorkoa tai todellista vuosikorkoa, joka sisältää kaikki lainan kulut, kannattaa aina verrata. Asiakkaan jo olemassa olevat luotot voidaan yleensä yhdistää ja paketoida, jolloin todellinen vuosikorko eli hinta saadaan erittäin alhaiseksi.

– Valitettavasti moni ei ole luoton korkoa hankinnan edessä niin tarkoin ajatellut. Useimmilla saattaa esimerkiksi olla kertynyt useita eri luottoja vuosien varrella eri yhtiöihin. Me katsomme ja vertaamme mielellämme, miten osamaksut saisi yhdistettyä, jolloin asiakas maksaa vain yhtä kuukausierää, yhteen paikkaan ja edullisella korolla eli säästäen rahaa. Korkoeroissa kun ei nimittäin puhuta muutamista vaan kymmenistä prosenteista. Meidän omistaja-asiakkaat kerryttävät tällä luotolla myös OP bonuksia.

Mitä kannattaisi useaa osamaksua maksavan nyt tehdä?

– Suosittelen menemään osoitteeseen op.fi/rahaa ja laittamalla meille verkkopankin kautta hakemuksen ja tiedot osamaksuista. Me laskemme kuinka lainat yhdistämällä voisi säästää rahaa.

– Osuuspankkiin kannattaa nyt ottaa yhteyttä, sillä autamme mielellämme tekemään lainojen yhdistelmiä niin, että arki ja haaveet kohtaavat ja toteutuvat. Parasta tässä on se, että meillä on ratkaisuja auttaa samalla säästämään rahaa.