Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ankara talvi ei kel­van­nut tu­ho­pe­rus­teek­si

Kirjoittaja ei ole tyytyväinen valtion korvauspolitiikkaan. Talvi 2021 -2022 oli erityisen vaikea porotaloudelle.
Kirjoittaja ei ole tyytyväinen valtion korvauspolitiikkaan. Talvi 2021 -2022 oli erityisen vaikea porotaloudelle.
Kuva: Mikko Halvari

Talven 2021–2022 vaikeat olosuhteet johtuivat kovasta jäästä ja lumesta. Valtioneuvoston mukaan sääolosuhteiden muutokset eivät johtaneet laajoihin ja ennalta arvaamattomiin tuhoihin. Ministeriössä vatuloitiin melkein kaksi vuotta tämän asian kanssa.

Vaikka porotuholaki edellyttäisi vahinkoa kärsineille korvauksia, vatulointiin otettiin mukaan muitakin asioita ja monimutkaisia laskentajonoja, ettei pahimmilla vahinkoalueilla oleville vain tarvitsisi maksaa mitään. Samaan aikaan Ruotsi käynnisti pelastustoimet heti ja Norja käynnisti mittavat lisäruokintaprojektit ja tokkien kokoamiset.

Suomessa ministeriö ja muutkaan viranomaiset eivät reagoineet mitenkään ennen loppukevättä 2022,  jolloin porokarjoista oli muutamissa paliskunnissa menetetty huomattava määrä. Porolliset lämmittivät talojaan sekä sulattelivat ja korjasivat kalustoaan maailman kalleimmalla sähköllä rahdaten tiettömien taipaleiden taakse maailman kalleinta lisärehua maailman kalleimmalla polttoaineella.

Satoja nälkiintyneitä poronraatoja käsitelleenä ja näytteet lähettäneenä totean, että vahinko oli paikoin totaalinen. Valtion laboratoriotutkimukset vahvistivat kuolinsyyt.

Lähetimme akuuttitilanteessa vuodenvaihteessa 2021-22 eri tahoille kutsun tulla tutustumaan tilanteeseen paikan päälle, jotta porotuholain mukaiselle jatkokäsittelylle saisi todenmukaisen selonteon.  Ei ole vieläkään kutsuihin vastattu.

Eivät ministeriön kehumat eloporotuet herätä yhtään menehtynyttä tokkaa henkiin, eivätkä korvaa yhtään mitään luonnontuhosta. Valtion tutkimuslaitos Luke tutki ja selvitti keväällä 2022 lumi- ja jääolosuhteet ja piirsi kartat alueista, missä olosuhteet olivat vaikeimmat ja ylittivät normaalitalvien tilanteen. Niitäkään tuloksia ministeriö ei pitänyt todenmukaisina? Kuten aiemman suurtuhon jälkeen, se jätti hävyttömästi viisi erittäin pahaa vahinkopaliskuntaa kokonaan korvausten ulkopuolelle.

On vaikea käsittää sitä, mikä voi olla pontimena ministeriön virkamiehistön, ely-keskuksen ja poliitikkojen toiminnalle. Missä ovat kansanedustajamme silloin, kun apua eniten tarvitaan? Lapin sitkeä ja uuras kansa on ansainnut parempaa kohtelua. Turha Suomessa on kenenkään röyhistellä oikeusvaltioperiaatteilla.