Angela Mer­ke­lin seu­raa­jak­si vei­kat­tu ve­täy­tyy eh­dok­kuu­des­ta Saksan liit­to­kans­le­rik­si – Ää­ri­oi­keis­toon kyt­key­ty­vä vaa­li­ju­pak­ka hei­ken­si us­kot­ta­vuut­ta viime vii­kol­la

Kristillisdemokraattien eli CDU:n paikallispoliitikot nousivat puolueen johtoa vastaan viime viikolla Thüringenin osavaltion pääministerivaalissa.

Annegret Kramp-Karrenbauer aikoo luopua kristillisdemokraattien puheenjohtajan pestistä. Hän toimii tällä hetkellä Saksan puolustusministerinä.
Annegret Kramp-Karrenbauer aikoo luopua kristillisdemokraattien puheenjohtajan pestistä. Hän toimii tällä hetkellä Saksan puolustusministerinä.
Kuva: FILIP SINGER

Saksan liittokansleri Angela Merkelin vahvana seuraajaehdokkaan pidetty Annegret Kramp-Karrenbauer ei pyri liittokansleriksi.

Asiasta kertoo puolueen sisäisiin lähteisiin perustuen uutistoimisto Reuters.

Kramp-Karrenbauer on kristillisdemokraattipuolue CDU:n puheenjohtaja ja Saksan puolustusministeri.

Hänet valittiin johtamaan kristillisdemokraatteja Merkelin seuraajana vuonna 2018, ja häntä on pidetty todennäköisimpänä seuraajana Merkelille myös liittokanslerin tehtävään.

Maanantaiaamuna hän kertoi CDU:n johdolle, että hän aikoo luopua puolueen puheenjohtajuudesta. Puoluelähteiden mukaan Kramp-Karrenbauer on sitä mieltä, että puolueen puheenjohtajan ja liittokanslerin tulisi olla sama henkilö.

Merkel väistyy liittokanslerin tehtävästä ensi vuonna.

Kramp-Karrenbauer aikoo käynnistää CDU:n puheenjohtajavalinnan tiettävästi kesällä. Angela Merkel toivoo hänen jatkavan ministerinä.

Paikallispoliitikot nousivat puoluejohtoa vastaan

Kramp-Karrenbauerin asema puolueensa johtajana koki kolauksen viime viikolla.

Tuolloin osa CDU:n edustajista antoi Thüringenin osavaltion pääministerinvaalissa tukensa demokraattipuolueen ehdokkaalle yhdessä äärioikeistolaisen vaihtoehto Saksalle -puolue AfD:n edustajien kanssa.

Käytännössä CDU:n paikallispoliitikot toimivat puolueensa johdon vastaisesti.

Saksalaiset puolueet eivät ole tähän mennessä tehneet minkäänlaista yhteistyötä äärioikeistolaisten AfD:n kanssa. Thüringenin vaalin tapaus nostatti siksi kovan kohun Saksassa.

Pääministeriksi valittu demokraattipuolueen Thomas Kemmerich ilmoitti eroamisestaan ja uusien vaalien vaatimuksesta heti vaaleja seuraavana päivänä. Kemmerich katsoi, että AfD:n rooli häpäisi vaalit.

Myös Merkel vaati pienen Thüringenin osavaltion vaaleja uusittavaksi. Hän myös erotti valtiosihteerinsä tapauksen vuoksi.

CDU:n paikallispoliitikkojen päätös yhteistyöstä AfD:n kanssa on nähty merkkinä Kramp-Karrenbauerin heikkoudesta puolueensa johdossa.