Al­ku­ke­sä on ollut jää­te­lö­kios­keil­la odo­tet­tua parempi – helteet hou­kut­te­le­vat ko­juil­le nyt satoja asiak­kai­ta pä­väs­sä: "Tämä on ollut po­si­tii­vi­nen yl­lä­tys"


Kirkkolammen jäätelökioskilla asiakkaita on ollut tänä kesänä aiempaa enemmän, ja siitä yrittäjä Juha Jääskeläinen on erittäin kiitollinen. Jääskeläinen on pyörittänyt Kirkkolammen jäätelökioskia kahdeksan vuotta.
Kirkkolammen jäätelökioskilla asiakkaita on ollut tänä kesänä aiempaa enemmän, ja siitä yrittäjä Juha Jääskeläinen on erittäin kiitollinen. Jääskeläinen on pyörittänyt Kirkkolammen jäätelökioskia kahdeksan vuotta.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kirkkolammen laitamilla ei ole varaa valittaa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämpötila kurkottelee 25 astetta.

Lammen viereisellä jäätelökioskilla kiemurtelee jo puoliltapäivin monen metrin jono, ja tiskillä yrittäjä Juha Jääskeläinen saa pyöritellä jäätelöpalloja kuin liukuhihnalta.

Kiirettä pitää, mutta kunto kestää porottavassakin helteessä. Koppikaan ei lämpene liiaksi, kiitos viime kesänä asennetun ilmalämpöpumpun.

– Jos tässä hommassa menee paikat jumiin, niin ei ole tekniikka hallussa, mies hörähtää.

Hyvältä maistuu! Sisarukset Niklas, 8, ja Niia, 6, ovat tulleet äitinsä Reijan kanssa Kainuusta Rovaniemelle Eija-mummun vieraaksi. Niklakselle jäätelötötterö oli kesän ensimmäinen, ja hän aikookin syödä tästedes jäätelöä joka kesäpäivä. "Ilman tötteröä ei ole kesä eikä mikään", toteaa Eija-mummu.
Hyvältä maistuu! Sisarukset Niklas, 8, ja Niia, 6, ovat tulleet äitinsä Reijan kanssa Kainuusta Rovaniemelle Eija-mummun vieraaksi. Niklakselle jäätelötötterö oli kesän ensimmäinen, ja hän aikookin syödä tästedes jäätelöä joka kesäpäivä. "Ilman tötteröä ei ole kesä eikä mikään", toteaa Eija-mummu.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Luukut auki kello 11, pois lähdetään kun keretään

Jääskeläinen toimii yrittäjänä  Rinteenkulmassa Spice Ice -jäätelöbaarissa ja on pyörittänyt sen ohella Kirkkolammen jäätelökioskia kahdeksan kesää.

Jäätelökioskilla alkukesä on yrittäjän mukaan ollut selvästi aiempaa kiireisempi. Asiakkaita käy päivän aikana satoja, ja siitä yrittäjä on erittäin kiitollinen.

– Tämä on ollut positiivinen yllätys, koska keväällä kukaan ei vielä tiennyt, tulee kesästä yhtään mitään. Vaikean kevään jälkeen ihmiset haluavat selvästi olla ulkona, ja onneksi sääkin on suosinut.

Kioskin ensimmäiset jäätelötötteröt myytiin jo vappuna. Sen jälkeen luukut ovatkin olleet auki melkein päivittäin. Nyt jäätelökesä on kiireisimmillään, ja yrittäjä tekee kahden työntekijän kanssa kioskilla lähestulkoon ympäripyöreitä päiviä.

– Tulen tänne itse valmistelemaan paikkoja yhdeksän aikaan aamulla. Luukut aukeavat kello 11 ja illalla lähdetään pois sitten kun keretään. Nyt näyttää kyllä siltä, että on tulossa erittäin työntäyteinen kesä.

Mango-meloni on ollut suosituin jäätelömaku jo monta kesää. Yrittäjä Juha Jääskeläisen oma suosikki on pekaani-kinuski.
Mango-meloni on ollut suosituin jäätelömaku jo monta kesää. Yrittäjä Juha Jääskeläisen oma suosikki on pekaani-kinuski.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Mango-meloni on kestosuosikki

Kioskin jäätelövalikoima on kasvanut vuosien varrella, ja nyt tarjolla on liki 30 makuvaihtoehtoa. Pakastimet ovat niin täynnä jäätelöä, että tilaa on vaikea enää löytää lisää ja osa pakkauksista on jouduttu varastoimaan muualle.

– Haluamme pitää jäätelöt syömälämpöisinä, eli ne eivät ole aivan umpijäässä. Silloin niitä pystyy työstämään helpommin ja makukin on paljon parempi.

Tänä kesänä suosituin maku on ollut mango-meloni, joka on pysynyt kestosuosikkina jo monta kesää. Sen jälkeen suosituimpia makuja ovat suklaa, sitruunalaku ja Oreo-keksi. Yrittäjä on maistanut kaikkia kioskin makuja ja todennut omaksi lempparikseen pekaani-kinuskin.

Asiakkaatkin ovat nykyään aiempaa kiinnostuneempia tuotteista.

– Monet haluavat tietää, missä jäätelöt on tehty ja mitä ne sisältävät. Osaan ulkomuistista, missä tuotteissa ei ole esimerkiksi kananmunaa ja mitkä ovat laktoosittomia, gluteenittomia tai vegaanisia. Vaihtoehtoja kyllä löytyy kaikille.

Jäätelökioskit tarjoavat myös paikallisia erikoisuuksia – miltä kuulostaa piimä-puolukkajäätelö tai apteekin salmiakki?
Anni Kavander
Rovaniemeläisen Arctic Ice Cream Factoryn jäätelömyyjällä Johanna Uusitalolla asiakkaita riittää pitkin päivää. Arctic Ice Cream Factoryn jäätelökoju sijaitsee Pohjanhovin rannassa.
Rovaniemeläisen Arctic Ice Cream Factoryn jäätelömyyjällä Johanna Uusitalolla asiakkaita riittää pitkin päivää.
Rovaniemeläisen Arctic Ice Cream Factoryn jäätelömyyjällä Johanna Uusitalolla asiakkaita riittää pitkin päivää.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kiirettä on tänä kesänä piisannut muillakin jäätelökioskeilla. Arctic Ice Cream Factoryn jäätelökioskilla Pohjanhovin rannassa jonoa riittää joka päivä.

Arctic Ice Cream Factoryn jäätelökioskilla myydään lappilaisista aineksista valmistettuja jäätelöitä. Yritys on rovaniemeläinen, ja jäätelöt valmistetaan Tervolan Louella omassa maitoalan laitoksessa. Maito tulee tehtaaseen samasta pihapiiristä.

Valittavina makuina ovat muun muassa hillajäätelö, piimä-puolukkajäätelö, erikoinen kuusenkerkkä-sorbetti sekä uutuutena valkosuklaa-mustaherukkajäätelö.

Omaa jäätelöä tehtailee ja myy myös Cafe & Bar 21. Gelatoa valmistetaan Rovaniemellä kahvilan kellarissa, ja jäätelöiden maut vaihtelevat perinteisestä suklaasta apteekin salmiakkiin.

Cafe Bar 21:n ja Yucan beach truck on parkkeerannut Ounaskosken uimarannalle. Hellepäivänä asiakkaita palveli Johanna Närä.
Cafe Bar 21:n ja Yucan beach truck on parkkeerannut Ounaskosken uimarannalle. Hellepäivänä asiakkaita palveli Johanna Närä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Itse tehtyä gelatoa myydään muun muassa kahvilan beach truck -autosta, joka on kurvannut kesäksi Ounaskosken uimarannalle. Cafe & Bar 21:llä on jäätelökioskit myös Angry Birds -puiston liepeillä sekä Lordinaukiolla.

Myös Choco Deli on tänä kesänä avannut Koskikadun kahvilaansa jäätelöbaarin, jossa myydään suklaapuodin omaa artesaanigelatoa. Makuvaihtoehtona on muun muassa korvapuusti ja punaherukka-mansikka.