Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Aleksis Kivi ja Johan Pa­do­va­lai­nen koh­taa­vat näyt­tä­möl­lä, esitys vie­rai­lee Wil­ja­mis­sa ja Muu­ro­las­sa

Kaksi tarinaa kietoutuu yllättävällä tavalla toisiinsa Johannes Korpijaakon ja Jarkko Pajusen vierailuesityksessä.

Aleksis Kiven roolissa nähdään Johannes Korpijaakko.
Aleksis Kiven roolissa nähdään Johannes Korpijaakko.

Kivi ja Padovalainen tuo lavalle Aleksis Kiven viimeisen vuorokauden hetket sekä Johan Padovalaisen merten takaiset löytöretket.

Esityksessä kaksi tarinaa kietoutuu yllättävästi toisiinsa ja muodostaa tragikoomisen, ajankohtaisen kokonaisuuden.

Johannes Korpijaakko esittää Aleksis Kiveä Hannu Mäkelän kirjoittaman tekstin pohjalta. Kyseessä on rakkaudenosoitus Kiven runoudelle ja elinvoimalle, tribuutti suomalaisen teatterin ja kirjallisuuden kivijalalle. Tarina kertoo Kiven viimeisestä vuorokaudesta, jonka riennossa murtunut kansallishumoristi tekee tiliä elämästään ja kirjailijakohtalostaan. Hannu Mäkelän romaanin on dramatisoinut ja näyttämölle ohjannut Samuli Reunanen, Kantaesitys oli lokakuussa 2011 Teatteri Jurkassa Helsingissä.

Padovalaista esittää puolestaan Jarkko Pajunen Kun Johan Padovalainen Amerikan löysi -tekstin pohjalta. Näytelmä on nobelisti Dario Fon vuonna 1992 kirjoittama laaja tarina Amerikan löytymisestä, löytöretkistä, imperialismin synnystä, seikkailuista merillä ja viidakoissa. Se on fantasianomainen historiallinen kertomus, johon liittyy pakenemista, kulttuurien löytymistä ja katoamista. Se käsittelee myös luonnonvarojen riittävyyttä ja omistusta, luonnonmullistuksia, hirmumyrskyjä ja rakkautta.

Näyttelijäntyön ja tarinankerronnan siivin katsojat pääsevät niin koskemattoman Amerikan maaperälle kuin vaarallisiin myrskyihin valtamerille. Dario Fon terävään tekstiin perustuvan esityksen alkuperäisen version Pajuselle vuonna 1997 ohjasi Erkki Saarela.

Esitykset järjestää Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimi. Esitykset juhlistavat pienellä viiveellä torstaina 10.10. vietettyä Aleksis Kiven päivää ja ovat osa Rovaniemen vanhusten-viikon ohjelmaa.

Kivi ja Padovalainen  la 12.10. klo 18 Kulttuuritalo Wiljamissa, su 13.10. klo 14 Muurolan peruskoulun auditoriossa. Liput 8/10 e. Vain käteismaksu.