Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Al-Ho­lis­ta tu­le­vien vas­taa­not­ta­mi­seen on va­rau­dut­tu pitkään

Sosiaaliviranomaisilla on tarkat suunnitelmat siitä, miten al-Holista tulevien asioita hoidetaan Suomessa.

Sosiaaliviranomaisilla on pitkälle viedyt suunnitelmat siitä, miten al-Holista tulevien asioita hoidetaan kotimaassa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Sosiaaliviranomaisilla on pitkälle viedyt suunnitelmat siitä, miten al-Holista tulevien asioita hoidetaan kotimaassa. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuva: AHMED MARDNLI

Suomessa oli viime vuoden lopulla käynnissä mittava varautuminen al-Holista kotiutettavien vastaanottamiseen. Mahdolliset palaajat oli jaoteltu eri kuntien vastuulle sen mukaan, mistä nämä ovat lähtöisin.

Sosiaalitoimen vastaanottoyksiköt oli ohjeistettu ja saapujiksi arvioiduille valmisteltu jo huoneita valmiiksi. Lopulta Suomeen saapui ulkoministeriön tarkoin salatussa erikoisoperaatiossa vain kaksi orpolasta, jotka sijoitettiin kiireellisesti.

Valmistelut kotiuttamisten edistämiseksi jatkuivat, kunnes koronaepidemia pisti ne jäihin. Nyt Suomeen saapuneet perheet pääsivät leiriltä pois ja lähimpään Suomen konsulaattiin omin avuin. Laki velvoittaa tällöin avustamaan tulijoita, vaikka kotiuttamista ei ole muuten ole voitu aktiivisesti edistää.

Tukea radikalismista irtautumiseen

Leiriltä Suomeen odotetuille valmisteltuja mutta vaille käyttöä jääneitä tiloja on Lännen Median tietojen mukaan eräissä kunnissa pidetty valmiudessa koronatilanteen varalta. Huoneita on pidetty vapaina esimerkiksi sitä varten, että vanhempien koronatartunta aiheuttaisi tarpeen lapsen sijoittamiselle tai että lastensuojelulaitoksessa asuva lapsi jouduttaisiin eristämään tartunnan vuoksi.

Al-Holista tuleville naisille on suunniteltu exit-ohjelmaa, jonka avulla heitä tuettaisiin irtautumaan väkivaltaisesta ideologiasta. Ohjelmassa al-Holista palanneille naisille voidaan muun muassa nimetä mentorit, jotka keskustelevat heidän kanssaan Isisin väkivaltaisesta ideologiasta ja haastavat ajattelemaan asioita eri näkökulmista.