kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Tilaajille

"A­jat­te­lin, että olen maail­man lihavin tyttö" – Naiset kai­paa­vat kuviin kai­ken­ko­koi­sia naisia, mutta kan­nus­taa­ko ke­ho­po­si­tii­vi­suus li­ho­mi­seen?

Tytti Shemeikka antoi kehotarinansa mukaan Rakas keho -kirjaan. Kirjan tekijät haluavat ravistella asennetta, että meidän pitäisi muuttua, laihtua ja näyttää paremmalta. "Pahimmillaan ihmiset laittavat elämänsä tauolle, kunnes ovat laihtuneet tai näyttävät hyvältä. Se on surullista, sillä siinä menee elämää ohi", sanoo psykologi. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat vastustaneet maailmalla suosittua Health at every size -ideologiaa. Psykologin mukaan terveyttä edistävät teot ovat muutakin kuin painoon tuijottamista.

Kun Tytti Shemeikka oli 8-vuotias, koulun terveydenhoitaja kysyi hieman pyöreältä tytöltä: – Onko sinulla joitakin herkkuja, joita tykkäät syödä?. Tytti kertoi, että hillosilmäkeksit. Hoitaja kielsi niiden syömisen ja kehotti laihduttamaan.

– Silloin alkoi vääristymä, että näin itseni hyvin erilaisena kuin edes olin. Ajattelin, että olin maailman lihavin tyttö, mutta nyt kun katson niitä kuvia, olin ihan tavallinen lapsi, jota vain peloteltiin. Silloin lähti alulleen ajatus, että en ole sopiva, Shemeikka kertoo.