Ainakin 50 ihmistä on kuollut ja 2 750 louk­kaan­tu­nut rä­jäh­dyk­sis­sä Bei­ru­tis­sa Li­ba­no­nis­sa – Suomen edus­tus­ton tilat Bei­ru­tis­sa ovat tu­hou­tu­neet, sisällä ei ollut työn­te­ki­jöi­tä

Räjähdykset tapahtuivat Beirutin satamassa, jossa lähteiden mukaan sijaitsee räjähdevarastoja.

Beirutin satamassa räjähti tiistai-iltana.
Beirutin satamassa räjähti tiistai-iltana.
Kuva: epa08583771

Ainakin 50 ihmistä on kuollut valtavassa räjähdyksessä Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistai-iltana. Lisäksi arviolta ainakin 2 750 ihmistä on loukkaantunut onnettomuudessa. Asiasta kertoi maan terveysministeri Hamad Hassan, uutisoi televisiokanava CNN.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka vakavia loukkaantumiset ovat. Loukkaantuneiden joukossa on uutistoimisto AFP:n mukaan nähty olevan myös lapsia. Kymmenien loukkaantuneiden on nähty myös kävelevän verisinä kaupungin kaduilla.

Ainakin 400 ihmistä on viety sairaalaan, kertoo paikallinen hoitaja CNN:lle. Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka vakavia loukkaantumiset ovat.

BBC:n twiittaamaa videomateriaalia räjähdyksestä:

Räjähdys tapahtui mediatietojen mukaan Beirutin satama-alueella ja nosti valtavan savupilven Beirutin taivaalle. AFP:n lähteiden mukaan räjähdyksiä tapahtui kaksi. Satamassa palaa vieläkin suuri tulipalo.

Pelastustyöntekijät ovat yhä onnettomuuspaikalla. AFP:n paikalla olevan lähteen mukaan satama-alueella on vielä paljon ruumiita.

CNN:n mukaan ainakin 10 palomiestä on kateissa räjähdyksen jälkeen. Beirutin kuvernööri Marwan Abboud kertoi kanavalle, että palomiehet olivat sammuttamassa tulipaloa, minkä jälkeen tapahtui räjähdys. Tämän jälkeen he ovat olleet kateissa.

Räjähdyksen saattoi aiheuttaa ammoniumnitraatti

Libanonin sisäministeri Mohammed Fahmin räjähdyksen aiheutti todennäköisesti ammoniumnitraatti, jota säilöttiin varastorakennuksessa satamassa, kertoo uutiskanava Al Jazeera.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo, että ammoniumnitraatti ei ole palava aine, mutta se kiihdyttää muiden aineiden palamista. Puhdas ammoniumnitraatti voi tietyissä olosuhteissa myös räjähtää. Räjähdyksen mahdollisuutta voi lisätä voimakas kuumentuminen esimerkiksi tulipalossa.

Kuva Beirutin satama-alueesta.
Kuva Beirutin satama-alueesta.
Kuva: WAEL HAMZEH

HS: Suomen edustuston tilat ovat tuhoutuneet

Suomen edustuston tilat Beirutissa ovat tuhoutuneet räjähdyksessä, uutisoi Helsingin Sanomat. Asiasta kertoi lehdelle puhelimitse edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen.

HS:n mukaan edustusto on vajaan kahden kilometrin päässä räjähdyspaikalta.

Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Tiina Tähtisen mukaan tiloissa ei ollut ketään sisällä. Ulkoministeriö on tavoittanut tiloissa työskentelevät suomalaiset.

Suomen edustustossa työskentelee normaalisti kolme suomalaista työntekijää, mutta kesälomakauden takia heitä on tällä hetkellä kaksi.

Tähtisen mukaan Beirutiin on tehty 12 ja Libanoniin 40 matkustusilmoitusta. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan.

– Olemme lähettäneet matkustustiedotteen niille, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen. Olemme myös päivittäneet yhteydenottopyynnön Facebook-sivuillemme sekä edustuston verkkosivuille, Tähtinen kertoo.

Ulkoministeriö ei ole vielä tiedä, onko räjähdyksissä loukkaantunut suomalaisia.

Kauppisen mukaan Beirutissa olevia suomalaisia yritetään saada parhaillaan kiinni eikä tiedossa ole vielä loukkaantuneita suomalaisia. Hänen mukaansa moni sairaala on täynnä ja suomalaisia kehotetaan pysymään turvallisessa paikassa ja hakeutumaan hoitoon tarvittaessa.

Marin ja Haavisto twiittasivat osanottonsa

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) esitti osanottonsa Twitterissä:

Samoin teki myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.):

Räjähdykset romahduttivat taloja

AFP:n mukaan räjähdykset olivat voimakkaita ja tärisyttivät laajalti koko kaupunkia. Paikallisen median kuvissa ihmiset ovat loukussa romahtaneiden talojen raunioiden alla, ja useat heistä ovat mahdollisesti loukkaantuneet.

Voimakkaat räjähdykset romahduttivat joitakin taloja sekä rikkoivat rakennusten ikkunoita ja parvekkeita sekä tuhosivat talojen kalustoa. Myös kaduilla olleita autoja tuhoutui räjähdysten paineesta. Joillakin kaupungin alueilla on sähkökatkoksia, AFP kertoo.

Räjähdys kuultiin noin 240 kilometrin päässä Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa asti, kertoo AFP.

Palokunta koitti sammuttaa räjähdyksen aiheuttamia paloja.
Palokunta koitti sammuttaa räjähdyksen aiheuttamia paloja.
Kuva: WAEL HAMZEH

Satama-alue on Libanonin suurimpia kaupunkialueita.

Libanonin pääministeri Hassan Diab on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi.

Taustalla kiristyneet välit Israelin kanssa

Libanonin presidentti Michel Aoun kutsuu puolustusneuvoston kiireellisiin keskusteluihin räjähdysten jälkeen.

Libabonin välit ovat kiristyneet naapurimaa Israelin kanssa viime aikoina. Reilu viikko sitten Israelin ja Libanonin rajalla rytisi, ja Israel kertoi estäneensä viiden Hizbollah-järjestön jäsenen yrityksen tunkeutua maahan. Tunkeutumisyritys tapahtui Israelin pohjoisrajalla, jonka maa jakaa Libanonin kanssa. Hizbollah on kiistänyt syytökset sekä osallistumisensa rajataisteluihin.

Lisäksi Libanonissa odotetaan YK:n tuomioistuimen tuomiota Libanonin entisen pääministerin Rafic Hararirin murhasta vuonna 2005. Tuomio on määrä tulla perjantaina.

Harariri kuoli kuorma-autojen pommi-iskussa. Iskun tekivät neljä Hizbollahin jäsentä. Haririn lisäksi iskussa kuoli 21 muuta ihmistä.

Juttua päivitetty klo 20:00: lisätty ensitieto loukkaantuneiden määrästä.

Juttua päivitetty klo 20:32: päivitetty kuolleiden määrä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 21.25

Juttuun päivitetty kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä kello 22.20.

Juttua päivitetty klo 22:34: lisätty ulkoministeriön tiedot.

Juttua päivitetty klo 23:01: lisätty Marinin ja Haaviston twiitit.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 23:06.

Juttua päivitetty klo 23:50: lisätty Al Jazeeran tieto räjähdyksen todennäköisestä syystä.