Mainos

Aidosti pe­rus­teel­li­ses­sa optikon näön­tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­te­tään myös sil­mä­sai­raus­ris­ki

Brilletin optikot Taina Kangas ja Pasi Hiukka ovat viimeisen puolen vuoden aikana lähettäneet TARKKA-näöntutkimuksen perusteella silmälääkäri Hannele Typön tutkimukseen 48 asiakasta. Hannele on tutkimuksensa perusteella diagnosoinut näistä tapauksista 15 glaukoomaa, 7 harmaakaihia ja 8 silmänpohjan rappeumaa sairastavaa.

Sairauden toteaminen on aina ikävä asia, mutta silmäsairauksien varhainen toteaminen on ensiarvoisen tärkeää niiden hoidon kannalta. Esimerkiksi glaukooma on alkuvaiheessa täysin oireeton, erittäin salakavala silmäsairaus. Taudin aiheuttamia näkökenttäpuutoksia potilaan on lähes mahdotonta havaita glaukooman alkuvaiheessa. Kun näkökenttä puutokset ovat niin laajoja, että potilas huomaa ne itse, on tauti kehittynyt jo pitkälle. Hoitamattomana glaukooma vähitellen kaventaa näkökenttää johtaen lopulta sokeuteen. Syntyneitä puutoksia ei jälkikäteen voida korjata mitenkään, joten tauti olisi todettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja hoito aloitettava mieluummin jo ennen kuin näkökentässä on minkäänlaisia vaurioita.

Hoitamaton glaukooma kaventaa näkökenttää.
Hoitamaton glaukooma kaventaa näkökenttää.

Glaukooma-riskin seulonnassa pitää tehdä perusteellinen anamneesi (sukuriski, yleissairaudet, lääkitykset, ikä), silmänpaineen mittaus, silmänpohjassa olevan näköhermonpään tutkiminen ja silmänpohjan kuvaus. Näiden tutkimusten perusteella voidaan selvittää tutkittavan glaukooma-riski. Jos asiakkaalla todetaan olevan riski sairastaa glaukoomaa, hänet lähetetään silmälääkärin jatkotutkimuksiin. Diagnoosin mahdollisesta silmäsairaudesta tekee aina silmälääkäri.

Brilletin TARKKA-näöntutkimus sisältää 15 askelta täydelliseen näkemiseen ja siinä tehdään aina perusteellisen näöntutkimuksen lisäksi perinpohjainen silmän terveyden tutkimus.

TARKKA-näöntutkimukseen sisältyy aina seuraavat askeleet:

1. Perusteellinen anamneesi sekä oire- että tarvekartoitus 2. Autorefraktometri-tutkimus 3. Perusteellinen taittovirheen määrittäminen 4. Yhteisnäön tutkiminen 5. Akkommodaatiotasapainotus 6. Karsastuksen tutkiminen 7. Lähinäön tutkiminen 8. Työhön ja harrastuksiin soveltuvien voimakkuuksien määrittäminen 9. Tarvittavien silmälasivoimakkuuksien demonstrointi 10. Silmänpaineen mittaus 11. Silmän mikroskooppinen tutkimus 12. Piilolasitutkimus ja piilolasien sovittaminen (tarvittaessa) 13. Silmänpohjakuvaus 14. Suositus eri tilanteisiin soveltuvista yksilöllisistä näönkorjausvaihtoehdoista 15. Silmä- ja piilolasiresepti sekä ohjeet silmälasien käytöstä ja näkemisen hoidosta sekä seuraavasta tutkimusajankohdasta

TARKKA-näöntutkimuksen lisäksi Brilletissä on mahdollista tutkia näkö myös uudella Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmällä. Sen avulla saadaan tietoa koko näköjärjestelmän toiminnasta: silmän näkökyvystä, aivojen näkötiedon käsittelyn tehokkuudesta sekä silmien liikkeiden täsmällisyydestä.

Ocusweep -näöntutkimusjärjestelmä on nopea ja luotettava työkalu monien silmäsairauksien hoitotarpeen arviointiin ja hoidon seurantaan (mm. kaihi, glaukooma, silmänpohjan rappeuma), työnäön ja näköperusteisen toimintakyvyn arviointiin sekä tarkkoihin ajonäkötestauksiin. Lisätietoa Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmästä löydät www.ocusweep.com . Kysy lisää Ocusweep-tutkimuksista Brilletistä!

Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmä on suomalainen innovaatio.
Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmä on suomalainen innovaatio.

Varaa aika TARKKA-näöntutkimukseen Tainalle tai Pasille www.brillet.fi tai 0400 448 922.