Af­ga­nis­ta­nin mys­ti­nen len­to­tur­ma: Kyse Yh­dys­val­tain so­ti­las­ko­nees­ta, Taliban väittää am­pu­neen­sa koneen alas, USA kiistää Ta­li­ba­nin osal­li­suu­den

Tiedot maanantaina Afganistanissa pudonneesta lentokoneesta, sen matkustajista ja koneen omistajasta vaihtelivat rajusti pitkin maanantaita. Ensin konetta väitettiin lentoyhtiö Arianan Boeing-merkkiseksi, myöhemmin yhtiön edustaja kiisti väitteet.

Vuonna 2010 Afganistanissa tapahtui vakava lentoturma, kun Pamir Airwaysin matkustajakone syöksyi maahan. Koneessa oli yhteensä yli 40 ihmistä, osa matkustajia ja osa miehistön jäseniä. Kaikki kuolivat turmassa.
Vuonna 2010 Afganistanissa tapahtui vakava lentoturma, kun Pamir Airwaysin matkustajakone syöksyi maahan. Koneessa oli yhteensä yli 40 ihmistä, osa matkustajia ja osa miehistön jäseniä. Kaikki kuolivat turmassa.
Kuva: S. SABAWOON

Yhdysvaltain sotilaskone putosi maahan ääriliike Talibanin hallitsemalla alueella Keski-Afganistanissa.

Kyse oli E-11A-lentokoneesta, Yhdysvaltain armeija vahvisti maanantai-iltana Suomen aikaan.

E-11A on liikesuihkukone, jota Yhdysvaltain armeija käyttää tiettävästi joukkojensa välisen viestinnän välittämiseen.

Koneen putoamisen vahvistanut Yhdysvaltain armeijan kommentti on tähän mennessä ainut selkeä tieto tapauksesta. Muutoin tiedot lentokoneesta ja sen putoamiseen liittyvistä olosuhteista ovat olleet sekavia ja vaihtelevia.

Talibanin tiedottaja väitti uutistoimistoille, että Talibanin taistelijat ovat vastuussa koneen pudottamisesta. Ääriliike ei yksilöinyt sitä, miten Taliban-taistelijat olisivat ampuneet koneen alas.

Nimettömästi uutistoimisto Reutersille puhuneet yhdysvaltalaisviranomaiset sanoivat, ettei mikään viittaa siihen, että kone olisi pudonnut esimerkiksi ohjuksen tai muun tulituksen seurauksena.

Talibanin ja Yhdysvaltain kommentit poikkeavat täysin

Pudonneessa koneessa oli alle kymmenen matkustajaa, sanovat Reutersille nimettömänä puhuneet Yhdysvaltain viranomaislähteet.

Talibanin mukaan kaikki koneessa olleet matkustajat kuolivat. 

Tätä Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kommentoineet.

Äärijärjestön tiedottajan mukaan kone oli tiedustelutehtävissä ja yksi sen matkustajista oli äärijärjestön mukaan korkea-arvoinen Yhdysvaltain armeijan edustaja.

Yhdysvaltain puolustushallinnon edustajan mukaan pudonneessa koneessa ei ollut lainkaan yhdysvaltalaisia upseereja.

Sosiaalisessa mediassa liikkui maanantaina kuvia, joiden väitettiin olevan lentokoneen putoamispaikalta. Kuvissa näkyvä alue on Afganistanin vuoristoaluetta, jossa maata peitti maanantaina lumikerros.

Konetta väitettiin aluksi matkustajakoneeksi

Väitteet pudonneesta lentokoneesta vaihtelivat pitkin maanantaita.

Alkuiltapäivästä afganistanilaiset viranomaiset antoivat lausunnon, jonka mukaan pudonnut kone olisi kuulunut maan valtiolliselle lentoyhtiölle Ariana Afghan Airlinesille.

Viranomaiset sanoivat, että maahan syöksynyt kone olisi ollut Boeing-yhtiön.

Myöhemmin maanantaina lentoyhtiö Arianan toimitusjohtaja Mirwais Mirzakwal kiisti tiedon.

– On tapahtunut lentoturma, mutta kyseessä ei ole Arianan kone, koska kaksi Arianan tämänpäiväistä lentoa Heratista Kabuliin ja Delhiin ovat turvassa, Mirzakwal kertoi.

Myöhemmin maanantaina keskiafganistanilaisen Ghaznin maakunnan kuvernööri sanoi uutistoimistoille, että kone vaikutti kuuluneen yksityiselle yhtiölle.

Afganistanissa toimii lukuisia yksityisiä yhtiöitä, jotka kuljettavat lentokoneilla ja helikoptereilla armeijan miehistöä ja kalustoa sekä kansalaisjärjestöjen avustuskuljetuksia.

Yhdysvaltain armeija kertoo selvittävänsä koneen putoamista. Armeija ei toistaiseksi kommentoi asiaa tarkemmin.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 20.19.

Päivitetty klo 21.49: Lisätty tieto Yhdysvaltain putoamisen vahvistavasta kommentista.