Mainos

ÄÄRI Arctic Design Expo on ark­ti­sen muo­toi­lu­osaa­mi­sen kaup­pa­paik­ka

Arktiseen muotoiluun erikoistunut, jo 12. kertaa Rovaniemellä järjestettävä Arctic Design Week on kokenut muodonmuutoksen: maaliskuussa 2020 tapahtuma kasvaa ÄÄRI Arctic Design Expolla, joka on arktisen muotoiluosaamisen näyteikkuna. Ydinkeskustaan sijoittuvan Expon järjestää Pohjois-Suomen Messut ry. Näytteilleasettajien haku aukeaa 1.12.2019!

ÄÄRI Arctic Design Expo on ensimmäinen arktisen alueen kauppapaikka ja uusien design-tuotteiden lanseeraustapahtuma. ”Arctic Design Week jalostuu tämän myötä kansainvälisten muotoiluviikkojen tapaan merkittäväksi kauppapaikaksi ja kaupunkifestivaaliksi”, toteaa Expoa järjestävä Anna Tiensyrjä.
ÄÄRI Arctic Design Expo on ensimmäinen arktisen alueen kauppapaikka ja uusien design-tuotteiden lanseeraustapahtuma. ”Arctic Design Week jalostuu tämän myötä kansainvälisten muotoiluviikkojen tapaan merkittäväksi kauppapaikaksi ja kaupunkifestivaaliksi”, toteaa Expoa järjestävä Anna Tiensyrjä.
Kuva: Arctic Design Week

Rovaniemellä vuonna 2009 perustettu ja siitä lähtien vuosittain järjestetty Arctic Design Week ei enää ole entisensä: arktiseen muotoiluun keskittyvä tapahtuma on, kansainvälisten muotoiluviikkojen trendejä mukaillen kehittynyt ja jalostunut tärkeäksi kaupunkifestivaaliksi sekä pohjoisen elinkeinoelämää palvelevaksi verkostoitumis- ja kauppapaikaksi. Kasvaneen konseptin keskiössä paistattelee uusi myyntinäyttely, ÄÄRI Arctic Design Expo.

Sinne kaikki pohjoisilla leveyspiireillä vaikuttavat, vastuulliset muotoilualojen toimijat ja laadukkaita muotoilutuotteita valmistavat yritykset toivotaan mukaan!

– ÄÄRI Arctic Design Expo on Arctic Design Week -tapahtuman uusi kärkipalvelu ja näyteikkuna arktiseen muotoiluosaamiseen. Sen myötä korkeatasoinen ja huippusuosittu muotoiluviikko kasvaa kokonaisuudeksi, jossa yhdistyvät messut, festivaalit ja kauppapaikka, tapahtuman tuottaja Taina Torvela linjaa.

– Tulemme luomaan kaupungin ydinkeskustaan, Kalotinlinnaan näyttävän Expon, joka nostaa esiin suomalaisia, skandinaavisia ja lappilaisia muotoilutuotteita ja palveluja laajasti ja laadukkaalla tavalla, Pohjois-Suomen Messut ry:n toimitusjohtaja Anna Tiensyrjä täydentää.

Kyseessä siis on, ei enempää eikä vähempää kuin Rovaniemen keskustan magneetti arktisesta muotoilusta kiinnostuneille matkailijoille sekä kaupunkilaisille. Toisin sanoen: kansainvälisyyttä ja kaupallisuutta vahvalla muotoilukärjellä!

ÄÄRI avautuu hakijoille

ÄÄRI Arctic Design Expo tukee vahvasti Arctic Design Week -tapahtuman ydintavoitetta, joka on auttaa niin muotoilun tuottajia kuin kuluttajiakin löytämään toinen toisensa, ja ottamaan rohkeasti koppia muotoilun tutkimuksen tuoreimmista trendeistä sekä kestävän kehityksen parhaista liikeideoista. Muotoilun monet kasvot näyttäytyvät kävijöille ammattilaisvetoisesti johdetun, monipuolisen ohjelmakokonaisuuden myötä.

ÄÄRI Arctic Design Expo on kuin kirsikka tähän kakkuun.

– Expossa on luvassa kattava kattaus arktisella alueella valmistettuja sekä vastuullisesti muotoiltuja tuotteita ja palveluja. Koska näytteilleasettajia haetaan mukaan koko Skandinavian laajuudelta, tulee tarjolle myös tuotteita, joita ei täältä Rovaniemeltäkään löydä, Torvela vinkkaa.

Hakemisesta puheen ollen: Arctic Design Expon näytteilleasettajahaku avautuu joulukuun ensimmäisenä päivänä. Erinomaisen näkyvyyden takaavalle paikalle, aivan Rovaniemen ydinkeskustaan jalkautuvaan Expoon haetaan nyt arktista muotoilukenttää edustavia, vastuullisiin arvoihin nojaavia toimijoita koko Lapin, Suomen ja Skandinavian alueelta.

– Kyse on vastuullisten toimijoiden myynti- ja esittelyareenasta, sekä uusien design-tuotteiden ja palvelujen lanseerauspaikasta. Mukaan voivat hakea niin pitkän linjan tekijät kuin uudemmatkin toimijat edellyttäen, että toimija on kehittänyt vastuullisen kuluttajan tarpeita vastaavan tuotteen tai palvelun, Torvela ynnää.

Arctic Design Week -tapahtumaa on kehitetty tavoitteellisesti ja suurella tähtäimellä. Ensi vuoden kärkihankkeena toimii ÄÄRI Arctic Design Expo. ”Exposta on tulossa niin iso, että odotukset koko viikon kävijämääristä tuplattiin viime keväästä. Odotamme 25 000 kävijää”, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela toteaa.
Arctic Design Week -tapahtumaa on kehitetty tavoitteellisesti ja suurella tähtäimellä. Ensi vuoden kärkihankkeena toimii ÄÄRI Arctic Design Expo. ”Exposta on tulossa niin iso, että odotukset koko viikon kävijämääristä tuplattiin viime keväästä. Odotamme 25 000 kävijää”, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela toteaa.
Kuva: Arctic Design Week

Samalla kun tapahtumakokonaisuus tarjoaa kohtaamispaikan muotoilun ystäville ja tekijöille, petaa se samalla alustaa myös muotoilun syvintä olemusta koskevalle keskustelulle ja vuoropuhelulle. Mitä muotoilulla oikeastaan tarkoitetaan ja kuka siitä hyötyy? Miksi muotoilulle tarvitsee oman areenansa?

– Muotoilu on kaikessa läsnä. Siksi se on myös tärkeä yhteiskunnallinen muutosvoima. Arctic Design Week ja Arctic Design Expo antavat oman panoksensa arktisen alueen kehityksen ja muutoksen puolesta auttaen myös arktisella alueella toimivia yrityksiä ja yhteisöjä luomaan kestäviä menestystarinoita, Torvela summaa.

Samoilla linjoilla on myös tapahtuman yhteistyökumppania, Pohjois-Suomen Messuja edustava Tiensyrjä:

– Odotamme näytteilleasettajiksi jo tunnettuja brändejä sekä nuorten suunnittelijoiden uusia tuotemerkkejä. Rovaniemi on kiinnostava kauppapaikka sekä Lapissa että kansainvälisesti ja siksi uskomme uudentyyppisen messukonseptin herättävän mielenkiintoa, hän kommentoi.

ÄÄRI on harkittu rikos

Nyt kun kaikki on selvää, jäljelle jää enää kysymys: miksi juuri ÄÄRI?

– Täällä pohjoisessa elämme eräänlaisissa ääriolosuhteissa, mutta saamme nauttia myös neljän vuodenajan monimuotoisuudesta. Olemme myös luonnon äärellä etsien omia äärirajojamme, Torvela pohjustaa.

Viiden, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijan yhteisponnistuksena syntyneen konseptin nimi viittaa yhtäältä arktisiin olosuhteisiin ja toisaalta ihmisen omiin olotiloihin. Sana itsessään hehkuu arktista eksotiikkaa, mikä herättänee myös kansainvälisen yleisön mielenkiinnon – etenkin silloin, kun se ääkkösittä lausuttuna muuttuu muotoon aari tai area. Tällöin ollaankin jo kielelliset rajat ylittävän sanaleikin äärellä:

– ÄÄRI on pitkän pohdinnan tulos, ja harkitusti ja rehellisesti suomalainen sana ääkkösineen kaikkineen. Sellaisenaan se on tavallaan myös harkittu rikos, Torvela naurahtaa.

Designin osalta ääri tulee esiin muotoilijoiden tavassa koetella omia rajojaan ja ajaa itsensä suunnittelun saralla äärimmilleen. Äären voi nähdä kuvastavan myös suunnittelijoiden suhdetta suunnitteluun, jossa ääriviivat ovat aina läsnä siirtyen viivoina, piirtoina ja muotoina valmiiseen lopputulokseen.

– Ääri on jotain uutta, monimuotoista ja kaunista. Aivan kuten ÄÄRI Arctic Design Expo. Toivomme kaikkien muotoilualojen toimijoiden tulevan sankoin joukoin mukaan, Torvela ja Tiensyrjä summaavat.

-

ÄÄRI Arctic Design Expo 2020

 • Paikka: Kalotinlinna
 • Pe 20.3.2019, klo 13-20
 • La 21.3.2019, klo 11-18
 • Näytteilleasettajien haku käynnistyy 1.12.2019
 • Järjestäjä: Pohjois-Suomen Messut ry


Arctic Design Week

 • Ma 16.3- Su 22.3.2020, Rovaniemi.
 • Arktisen muotoilun kansainvälinen, maailman pohjoisin muotoiluviikko.
 • Järjestetään ensi vuonna jo 12. kerran.
 • Osa kansainvälistä Word Design Week -verkostoa.
 • Pääteema: ReCreate.
 • Tuo esille kestävän ja vastuullisen muotoilun uusimpia käytänteitä, tutkimuksia, teemoja ja muotoja.
 • Tapahtuma on suunnattu niin kaupunkilaisille, matkailijoille, muotoilijoille, opiskelijoille kuin yrityksillekin.
 • Tapahtuma on osa Rovaniemen kaupungin tavaramerkiksi rekisteröimää Arctic Design Capital -konseptia.
 • Pääorganisaattorit: Rovaniemen kaupunki ja Lapin Korkeakoulukonserni (Lapin Yliopisto, Ammattikorkeakoulu ja Arktinen keskus).
 • Tuottaja: Rovaniemen kaupunki / Rovaniemen Kehitys Oy.
 • Ohjelmassa mm.: Menestystä Muotoilulla -foorumi, Arcta -muotoilutreffit, arktinen elokuvailta, Design Walks, Awards Nights, muotoilijatarinoita, Honorary Design Podium, Arctic Cafe -keskustelut, Design Open Doors, Lasten Design -lauantai, Reindeer Sprint Race, design pop-up -putiikkeja, näyttelyitä, Arctic Kitchen –dinnereitä ja paljon muita tapahtumia kaupunkilaisille ja matkailijoille.
 • Tapahtumassa jaettavat huomionosoitukset: Vuoden arktinen muotoiluyritys, Vuoden arktisen muotoilun opiskelija ja Arktisen muotoilun elämäntyö.
 • Sisältöesitykset kulttuuri- ja yritystoimijoilta: 15.12.2019 mennessä.
 • Tavoitteet: 25 000 osallistujaa, 200 yritystä, 20 näyttelyä, 150 muotoilijaa ja suunnittelijaa
-

OLEMME HUOLISSAMME ARKTISESTA ALUEESTA

Haluamme auttaa arktista menestymään.  Uhanalainen Tunturipöllö, Arctic Owl, on osa haavoittuvaa arktisen herkkää ekosysteemiä. Tämä kaunis vaelluslintu on Arctic Design Weekin, maailman pohjoisimman muotoilutapahtuman tunnus.