Pääkirjoitus: Pan­de­mia ja Venäjän hyök­käys Uk­rai­naan ovat jät­tä­neet il­mas­ton­muu­tok­sen var­joon­sa – pla­neet­tam­me elin­kel­poi­suus on yhä uhat­tu­na

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Lentopallo: Pe­run­gan Poikien lii­ga­tai­val jatkuu sit­ten­kin – vii­mei­sen il­ta­päi­vän tukijat rat­kai­si­vat, että kai­vat­tu 55000 euroa saatiin kasaan

Aa­mu­leh­den Riina Ne­va­lai­nen on vuoden jour­na­lis­ti­nen pomo – maa­kun­ta­leh­det vah­vas­ti esillä Suuri jour­na­lis­ti­pal­kin­to -gaa­las­sa

Ehdolla uudessa vuoden journalistinen pomo -kategoriassa oli myös Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell. Turun Sanomat oli ehdolla vuoden journalistisen teon kategoriassa.


Uutispäällikkö Jussi Orell johtaa 11 maakuntalehden yhteistoimituksen Lännen Median uutistyötä. Riina Nevalainen on Aamulehden toimituspäällikkö.
Uutispäällikkö Jussi Orell johtaa 11 maakuntalehden yhteistoimituksen Lännen Median uutistyötä. Riina Nevalainen on Aamulehden toimituspäällikkö.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Aamulehden toimituspäällikkö Riina Nevalainen on vuoden journalistinen pomo.

Hän kuvaili itseään rauhalliseksi johtajaksi, joka kertoo selkeät motivoivat tavoitteen, mutta antaa alaisten loistaa.

Nevalainen on saanut Aamulehden digitilaukset nousuun. Häneltä kysyttiin palkinnon julkistuksen jälkeen, menevätkö hermot koskaan alaisten edessä.

– Yritän välttää sitä viimeiseen asti, mutta joskus väistämättä menee.

Muutama viikko sitten uutisoitiin suuresta Alman aluelehtien kaupasta Sanomalle. Tämä ei hetkauttanut Nevalaista, joka on kriisissä rauhallisimmillaan.

– Sitä vain tehtiin töitä, hän muistelee kiireistä päivää.

Maakuntalehdet pomokategoriassa vahvoilla

Keskiviikkoiltana valittiin vuoden parhaat journalistit ja jutut MTV3:lla Suuri journalistipalkinto -gaalassa.

Palkintokategorioita oli neljä: vuoden juttu, vuoden journalisti, vuoden journalistinen teko ja uutena vuoden journalistinen pomo.

Pomokategoria on mukana ensimmäistä kertaa. Ehdolla parhaaksi pomoksi oli Nevalaisen lisäksi uutispäällikkö Jussi Orell Lännen Mediasta ja uutispäällikkö Matti Pietiläinen Uutissuomalaisesta.

Vuoden journalisti Yleltä ja juttu HS:ltä

Vuoden journalisti on Ylen Antti Kuronen, joka työskenteli muun muassa al-Holin pakolaisleirillä ensimmäisenä suomalaistoimittajana ja uutisoi kriisialueilta.

Imagen toimittaja Sonja Saarikoski on puolestaan omaäänisillä teksteillään muuttanut aikakauslehtikerrontaa ja oli ehdolla.

Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen on paljastanut jutuillaan yhteiskunnan pimeitä puolia.
Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen on paljastanut jutuillaan yhteiskunnan pimeitä puolia.

Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen paljasti muun muassa Veijo Baltzarin kultin ja nepalilaisravintoloiden ongelmat ja oli ehdolla vuoden journalistiksi. Hän voitti Baltzar-jutullaan vuoden juttu -kategorian Katri Kallionpään kanssa.

Vuoden jutuksi oli ehdolla myös Ilta-Sanomien ja Taloussanomien juttu Instrumentariumin nöyryyttävästä koulutustilaisuudesta, jonka kirjoitti Elina Ranta.

Ylen vuoden jutuksi ehdolla ollut juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmista nousi eduskuntavaalien teemaksi ja johti hoivakotien sulkemisiin. Tekijät ovat Riku Roslund ja Jaakko Mäntymaa.

Turun Sanomat ehdolla journalistiseksi teoksi

Vuoden journalistiseksi teoksi olivat ehdolla Turun Sanomien TS kirja -klubi, Apu juniori -lehti lapsille ja vastalaake.fi.

Turun Sanomien alun perin verkkoon synnytetty kirjallisuuskokonaisuus laajeni ensin printtiin ja sitten kaupunkikiertueeksi. Yhteistyö Turun kaupunginteatterin kanssa nosti klubin suosioon vuonna 2019. Teatterin lämpiön täyttää säännöllisesti kirjallisuudesta kiinnostuneiden ihmisten joukko. Klubin keskusteluja voi seurata myös verkossa.

Voiton vei vastalaake.fi, joka yhdistää toimittajien ja lääketieteen opiskelijoiden osaamisen tutkimuksiin perustuvan tolkullisen terveysuutisoinnin edistämiseksi.

Juttu päivitetty 11.3. kello 21.15 voittajilla.