Mainos

57 vuotta me­nes­tyk­se­käs­tä rau­ta­kaup­paa - "Kes­ki­tym­me siihen, mikä juuri meidän asiak­kail­lem­me on tär­keää"

Kuusikymppisiä lähestyvä Lakkapää on kulkenut monen turbulenssin läpi, mutta on nyt elämänsä kunnossa. Digitaalisuus ja asioinnin helppous pitävät yrityksen nuorekkaana jatkossakin.

Jukka ja Juha Lakkapää toivottavat kaikki tervetulleiksi edullisille synttäriostoksille.
Jukka ja Juha Lakkapää toivottavat kaikki tervetulleiksi edullisille synttäriostoksille.

Joulukuisena iltana vuonna 1964 juoksenkilaisessa varastossa paloiteltiin Esa Lakkapään siskolta ostettua sonnia. Lihapalat laitettiin myyntiin seuraavana päivänä, kun Esa avasi kylälle sekatavarakaupan vaimonsa Ullan kanssa. Ilta ennen avajaisia oli niin kiireinen, ettei tuotteita ehditty hinnoitella, eikä kassakoneita ehditty ottaa käyttöön. Mutta niin kävi, että kauppa alkoi käydä. Syntyi perinteikäs Lakkapää.

Tänä päivänä Lakkapäätä vetävät Esan ja Ullan lapset Jukka ja Juha Lakkapää. Niko Lakkapää on jo kolmatta polvea mukana toiminnassa. Liike on vakiinnuttanut paikkansa Torniossa, jonka lisäksi Lakkapäällä on myymälät Rovaniemellä ja Oulussa.

Viime vuosina yrityksessä on käyty läpi suuria muutoksia. Ruotsin liikkeet haettiin konkurssiin vuonna 2016 ja samana vuonna Suomen päässä aloitettiin yrityssaneeraus. Nyt kuusikymppisiä lähestyvä Lakkapää on kuitenkin elämänsä kunnossa.

– Vuodesta 2020 meillä on ollut hyvä vauhti päällä. Koronapandemian alussa muokkasimme toimintaamme niin, että aloimme myydä myös suojainvarusteita. Pian ihmisten remontti-innostus alkoi kuitenkin kasvaa ja myös rakennuspuoli lähti odotettua nopeammin nousuun. Viimeiset puolitoista vuotta ovatkin olleet rautakaupan kulta-aikaa, Jukka Lakkapää iloitsee.

”Keskitymme siihen, mikä juuri meidän asiakkaillemme on tärkeää”, toteavat Jukka ja Juha Lakkapää.
”Keskitymme siihen, mikä juuri meidän asiakkaillemme on tärkeää”, toteavat Jukka ja Juha Lakkapää.

Verkkokauppa oli pelastus

Yksi tärkeimmistä korona-ajan opeista Lakkapäällä on ollut verkkokaupan merkitys. Se oli lähtenyt kasvuun jo ennen pandemian alkua, mutta viimeistään nyt siihen on lähdetty panostamaan yrityksessä erityisen paljon.

– Verkkokauppa on kolminkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Kun raja Ruotsiin meni kiinni, verkkokaupan kautta myynti myös Ruotsin puolelle jatkoi kasvamistaan.

Koska Lakkapää on yksityinen ketju, se on joutunut pohtimaan omia vahvuuksiaan tavallista tarkemmin. Pohjoisessa välimatkat ovat pitkät, ja ihmiset kaipaavat tehokasta ja nopeaa asiointia. Tästäkin syystä verkkokauppaa tullaan jatkossa kehittämään entisestään.

– Kivijalka tai verkkokauppa eivät pärjää yksin, vaan ne tarvitsevat toinen toistaan. Asiakkaat voivat aloitella ostoksia jo kotona ja tulla sitten kauppaan suunnitelmiensa kanssa.

Värikkäät moottorikelkat komeilivat vieri vieressä Lakkapään kaupan pihalla 80-luvun alussa.
Värikkäät moottorikelkat komeilivat vieri vieressä Lakkapään kaupan pihalla 80-luvun alussa.

Oma tuonti on keino erottua

Yksi keino erottua joukosta on oman tuonnin lisääminen. Lakkapää Import perustettiin vuonna 2017 tuomaan maahan kustannustehokkaasti tuotteita, jotka kiinnostavat niin suomalaisia kuin ruotsalaisiakin asiakkaita. Toiminta on kasvanut viime aikoina isosti.

– Olemme onnistuneet saamaan hyviä edustuksia eri tuoteryhmissä. Keskitymme siihen, mikä juuri meidän asiakkaillemme on tärkeää. Tällä hetkellä esimerkiksi erilaiset työkoneet, peräkärryt ja rakennustarvikkeet ovat meillä isossa roolissa tuonnissa. Toki myös kotimaiset valmistajat ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita, Juha Lakkapää sanoo.

Kuvassa Lakkapään ilmoitus myymälän avajaisista vuodelta 1964.
Kuvassa Lakkapään ilmoitus myymälän avajaisista vuodelta 1964.

Katse tulevaan

Syntymäpäivien alla on tietysti tärkeää katsoa myös tulevaan. Jukka ja Juha Lakkapää haluavat nostaa esille ammattitaitoisen henkilökunnan, jonka avulla yritys on tässä, missä nyt on.

– Tulevaisuudessa panostamme entistä enemmän henkilöstön koulutukseen. Meillä on meneillään koulutusohjelma REDUn kanssa, jossa tarkoituksena on viedä yhteiset periaatteemme jokaiselle työntekijälle, Jukka Lakkapää sanoo.

Isoimpia investointeja tullaan lähiaikoina tekemään Rovaniemellä. Nykyisen paikan vuokrasopimus on siellä loppumassa kahden vuoden päästä ja uuden toimipisteen suunnittelu on käynnissä.

Myös sähköisen kauppapaikan kehittämiseen tullaan laittamaan lisää paukkuja. Tarkoituksena on ottaa käyttöön työkaluja, joilla kivijalkaliike ja verkkokauppa saadaan toimimaan sujuvasti yhdessä. Tällä sujuvoitetaan asiointia ja helpotetaan myös alati kasvavaa Ruotsin markkinaa.

– Sijainti rajan lähellä helpottaa kuljetuksia Ruotsin puolelle. Tälläkin hetkellä meiltä lähtee jatkuvasti tavaraa Etelä-Ruotsiin, jossa tykätään suomalaisista tuotteista. Tunnettuutemme on tutkitusti hyvä molemmin puolin rajaa, Juha Lakkapää sanoo.

Siitä on hyvä lähteä seuraavalle vuodelle.

LAKKAPÄÄ

Lakkapään synttäreitä juhlistetaan keskiviikosta 8.12. lähtien mahtavilla synttäritarjouksilla. Käy katsomassa päivän tarjoukset osoitteessa: https://www.lakkapaa.com/fi/

Tarjoukset ovat voimassa 19.12. asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

Seuraa somessa:

Facebook >>

Instagram >>

Linkedin >>

Youtube >>