Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

20 mil­joo­naa euroa tie­nan­nut ham­pu­ri­lais­po­mo sai potkut seu­rus­te­lu­suh­teen takia, vaikka on­nis­tui tup­laa­maan McDo­nald­sin mark­ki­na-ar­von

"Arvostelukyvyn puute" johti potkuihin, koska suhde oli McDonaldsin sääntöjen vastainen.

Steve Easterbrook kuvattiin yhtiön uuden pääkonttorin avajaisissa Chicagossa viime vuoden kesäkuussa. Hän lähetti työntekijöille sähköpostin, jossa kuvasi potkujaan oikeudenmukaisiksi.
Steve Easterbrook kuvattiin yhtiön uuden pääkonttorin avajaisissa Chicagossa viime vuoden kesäkuussa. Hän lähetti työntekijöille sähköpostin, jossa kuvasi potkujaan oikeudenmukaisiksi.
Kuva: TANNEN MAURY

– Se oli virhe. Yrityksen arvojen takia olen samaa mieltä hallituksen kanssa siitä, että minun on aika lähteä.

Näin pikaruokajätti McDonaldsin potkut saanut toimitusjohtaja Steve Easterbrook, 52, kuvasi tuntojaan yrityksen työntekijöille lähettämässään sähköpostissa.

Easterbrook erotettiin sunnuntaina, koska hänellä on ollut suhde yrityksen työntekijän kanssa. Yhtiö syytti Easterbrookia "arvostelukyvyn puutteesta" ja yhtiön sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

Suhteen laadusta tai toisesta osapuolesta ei tihkunut julkisuuteen tietoja, mutta sekä McDonalds että Easterbrook korostivat että suhteeseen oli molempien osapuolien suostumus.

Häirintäkulttuuri poiki oikeusjuttuja

Suostumusta korostettiin siksi, että McDonalds on rypenyt Yhdysvalloissa skandaalissa, jossa sitä on syytetty seksuaalisen häirinnän mahdollistavasta työpaikkakulttuurista.

Yhtiötä vastaan on nostettu useaan otteeseen syytteitä seksuaalisesta häirinnästä, viimeksi toukokuussa. Tuolloin 25 yhtiön palveluksessa olevaa naista 20 eri paikkakunnalta Yhdysvalloista kertoi raiskausyrityksistä, kourinnasta ja häiritsevästä kommentoinnista työpaikoillaan, kertoi CNBC. Hampurilaisravintoloiden työntekijät ovat järjestäneet ulosmarsseja protesteina häirinnälle.

McDonalds vastasi kohuun ilmoittamalla alkavansa lokakuusta alkaen kouluttaa työntekijöitään tunnistamaan ja raportoimaan häirinnästä.

Kaksinkertaisti yrityksen arvon

Easterbrook toimi McDonaldsin toimitusjohtajana vuoden 2015 maaliskuusta lähtien. Hän onnistui virtaviivaistamaan hampurilaisketjun ravintoloita niin, että McDonaldsin osakkeen arvo on lähes kaksinkertaistunut, kertoo CNN. Tosin viimeisin vuosineljännes ei vastannut sijoittajien odotuksiin, mikä tapahtui ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen.

McDonalds ei ole lähtenyt kilpailijoidensa tavoin kehittämään kasvisproteiinituotteita. Sen sijaan tulosta on parannettu Easterbrookin johdolla esimerkiksi pienentämällä iltaisin myytävien aterioiden kokoa ja tuomalla ravintolapöytiin sähköinen tilauspalvelu.

Tienasi kuten Suomen 10. kovatuloisin

Easterbrook oli McDonaldsin harvoja toimitusjohtajia, jolla oli kokemusta ravintolaketjun johtamisesta, kertoi CNN.

Britanniasta kotoisin oleva Easterbrook nousi toimitusjohtajaksi onnistuttuaan ensin kirkastamaan McDonaldsin brändiä kotimaassaan. Hän työskenteli Lontoossa yhtiön johtotehtävissä 1990-luvulta lähtien, minkä jälkeen hän johti Pizza Expressiä ja aasialaista pikaruokaketjua Wagamamaa vuosina 2011–2013.

Easterbrook ansaitsi toimitusjohtajavuosinaan eniten vuonna 2017, 21,8 miljoonaa dollaria (vajaat 20 miljoonaa euroa). Viime vuonna hänen palkkansa oli 2 124 kertaa suurempi kuin McDonaldsin työntekijän keskiansio, laski BBC.

Easterbrookin huippuansion verran tienasi viime vuonna suomalainen Samu Hällfors, jonka Framery-yritys kehittää äänieristettyjä ratkaisuja toimistoihin. Hän ylsi kovatuloisimpien listauksessa 10. sijalle.

Easterbrookin seuraajaksi nimitettiin 51-vuotias Chris Kempczinski, jonka Easterbrook oli rekrytoinyt yrityksen Yhdysvaltojen-toimintojen johtajaksi.

McDonaldsin liikevaihto oli tämän vuoden alussa 5,163 miljardia dollaria. Yritys kuuluu maailman suurimpiin pikaruokaketjuihin.