Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

14-vuo­tiaan tytön kun­nia­mur­ha rai­vos­tut­taa Ira­nis­sa

Presidentti Ruhani määräsi nopeuttamaan naisia suojaavan lain uudistamista.

Iranin presidentti Hassan Ruhani on antanut määräyksen nopeuttaa naisia väkivallalta suojaavan lain uudistamista.
Iranin presidentti Hassan Ruhani on antanut määräyksen nopeuttaa naisia väkivallalta suojaavan lain uudistamista.
Kuva: JASON SZENES

Iranin presidentti Hassan Ruhani on vaatinut naisten parempaa suojelua sen jälkeen kun isän kerrottiin surmanneen 14-vuotiaan tyttärensä tämän karattua kotoa 29-vuotiaan sulhasensa kanssa.

Suurta huomiota ja raivostumista Iranissa herättäneestä kunniamurhasta kertovat Reuters ja CNN.

Karannut pari oli saatu kiinni Pohjois-Iranin Taleshin maakunnassa ja tytär Romina Ashrafi oli luovutettu perheensä huostaan sen jälkeen kun isä näytti antavan asian anteeksi, kertoi uutistoimisto Irna.

21. toukokuuta Ashrafin isä kuitenkin hyökkäsi nukkuvan tyttärensä kimppuun ja surmasi tämän katkaisemalla kaulan sirpillä, kertoi paikallinen media. Poliisi pidätti isän.

Ashrafin kuolemasta on laajasti uutisoitu sekä uudistusmielisessä että hallitusta tukevassa mediassa.

On epäselvää, syytetäänkö 29-vuotiasta sulhasta mistään.

Amnesty vaati uudistamaan rikoslakia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsi murhan ja kehotti viranomaisia varmistamaan, että rikos tutkitaan perusteellisesti.

"Kehotamme Iranin viranomaisia ja lainsäätäjiä lopettamaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan tuomitsematta jättämisen", kertoi Amnesty Twitterissä torstaina.

Järjestö vaati rikoslain artikla 301:n muuttamista asian varmistamiseksi, kuitenkin niin, että kuolemantuomio vältetään.

Iranin rikoslain artikla 301 lieventää kunniamurhiin syyllistyneiden isien tuomioita.

Ruhani on ilmaissut "pahoittelunsa" Ashrafin kuoleman johdosta. Hallituksen kokouksen aikana presidentti antoi määräyksen nopeuttaa naisia väkivallalta suojaavan lain uudistamista, kertoi Fars.

Moni iranilainen kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa.

"Kirous kaikille aivovammaisessa kulttuurissa ja perinteelle, joka johtaa Rominan kuolemaan", kirjoitti Twitterissä Azadehkt-niminen henkilö.