Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

14 vuoden mi­ta­lit­to­muus päättyi – Niko Anttola ank­ku­roi Suomen upeasti MM-ho­peal­le miesten vies­tis­sä: "Jän­nit­ti ihan hel­ve­tis­ti"

Planica/Helsinki
Niko Anttola nostettiin hopeatuoliin Iivo Niskasen, Perttu Hyvärisen ja Ristomatti Hakolan voimin.
Niko Anttola nostettiin hopeatuoliin Iivo Niskasen, Perttu Hyvärisen ja Ristomatti Hakolan voimin.
Kuva: Grzegorz Momot

Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola ovat päättäneet Suomen 14 vuoden mitalittomuuden maastohiihdon miesten 4x10 kilometrin arvokisaviesteissä. Suomi ylsi MM-Planicassa hopealle ylivoimaisen Norjan takana.

Hiljattain nuorten maailmanmestaruuden voittanut Anttola pääsi tuulettamaan loppusuoralla miestenkin arvokisamitalistina.

– Täytyy myöntää, että jännitti aivan helvetisti. Yritin vain pitää pään kasassa, ja sillä se homma hoitui tänään, Anttola sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Myös Hyväriselle mitali on uran ensimmäinen aikuisten arvokisoissa. Hopea avasi myös Suomen mitalitilin Planican kisoissa.

– Tämä on ollut porukalla yksi meidän unelmamme. Nyt saimme kovan lenkin viimeiselle osuudelle. Nyt on perjantai, joten laittakaahan Suomessa juhlat pystyyn, Hyvärinen totesi Ylelle.

Niskanen nosti Suomen toisella osuudella toiseksi, eikä sija pudonnut enää viestin kuluessa. Suomea auttoi ankkuriosuudella myös se, että takaa-ajajat Ruotsi, Ranska, Saksa ja Kanada keskittyivät pronssitaisteluun. Lopulta Saksa kukisti Ranskan loppukiritaistelussa.

Norja otti johtopaikan jo avausosuudella ja tuli maaliin 47 sekuntia ennen Suomea.

Suomen edellinen miesten viestimitali oli pronssi Liberecin MM-kisoista vuonna 2009. Tuolloin pronssijoukkueessa hiihtivät Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski ja Ville Nousiainen. Heistä Jauhojärvi ja Nousiainen tekevät nykyään tv-töitä hiihdon parissa ja kommentoivat eri kanavilla tuoretta mitalihiihtoa. Heikkinen on Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja ja Kattilakoski menestynyt yrittäjä.

– Onhan tätä odotettukin, Jauhojärvi totesi Viaplaylle.

Hakola otti varman päälle

Hakola myönsi, että hänellä oli epävarma olo, koska viesti oli hänen ensimmäinen starttinsa MM-kisoissa.

– Ajattelin tehdä ihan minimisuorituksen, ettei tule mitään virheitä, Hakola sanoi Viaplayn haastattelussa.

Hakola tuli vaihtoon pääjoukossa noin 25 sekunnin päässä muilta karanneesta Norjasta. Hans Christer Holund päätti Norjan aloitusosuudella, ettei hän jää odottamaan muita.

Niskanen häkellytti kakkososuudella

Niskanen jätti muun pääjoukon lähes 40 sekunnin päähän laitettuaan kaasun pohjaan noin kilpailun 12,5 kilometrin kohdalla. Niskanen ennakoi viestin aattona, että Suomen mitalia ei voi jättää loppukirin varaan ja hänellä on sen tavoitteen saavuttamisessa valtava vastuu.

– Ihan hyvältä maistui, Niskanen sanoi Viaplaylle, mutta arveli, että olisi voinut hiihtää paremminkin.

– Tein matkalla vähän pikkaisen liian kovan rytminvaihdoksen ja jouduin vähän tasaamaan.

Norjan Pål Golberg piti eron Niskaseen 24 sekunnissa.

Kypsät hiihdot vapaan osuuksilla

Hyvärinen hiihti kolmososuudella vapaata hiihtotapaa ylhäisessä yksinäisyydessään, sillä Norja meni edellä ja takaa-ajojoukko noin 40 sekunnin päässä.

– Tosi kova latu. Piti rysäyttää vakionopeudensäädin päälle. Elämäni kypsin hiihto tähän paikkaan, Hyvärinen sanoi Viaplaylle.

Hän oli haastattelussa täpinöissään, sillä mitali on hänen ensimmäisensä aikuisten tasolla. Hän on odottanut viestionnistumisia jo useissa kisoissa, ja nyt se tuli.

– Olemme tehneet hienoa työtä pitkällä tähtäimellä. Nyt se onnistui. Hopea Norjan jälkeen on kova, Hyvärinen sanoi Ylelle.

Anttola hiihti ankkuriosuudella kylmäpäisesti, eikä hätkähtänyt kovassa paikassa. Hänen debyyttinsä miesten viestijoukkueessa oli komea.