10 ihmistä Sak­sas­sa sur­man­neen ampujan motiivi oli ää­ri­oi­keis­to­lai­nen – useat uhrit olivat maa­han­muut­ta­jia

Epäilty itse oli yhdestoista uhri, hän löytyi kuolleena kotoaan.

Ambulanssit ja poliisi saapuivat nopeasti rikospaikalle Saksan Hanaussa. Ampujan kohteena oli myös toinen vesipiippubaari.
Ambulanssit ja poliisi saapuivat nopeasti rikospaikalle Saksan Hanaussa. Ampujan kohteena oli myös toinen vesipiippubaari.
Kuva: WIESBADEN112

Saksan liittovaltion syyttäjän mukaan viime yönä 11 ihmistä aseellisissa hyökkäyksissä surmanneen miehen motiivi teolle näyttäisi olleen äärioikeistolainen ja muukalaisvastainen.

Useiden saksalaismedioiden mukaan asunnostaan tekojen jälkeen kuolleena löytynyt epäilty jätti jälkeensä viestin, jossa tämä sanoo, että tiettyjä etnisiä ryhmiä vastaan tulee taistella ja ne täytyy tappaa.

Ampuja oli Saksan kansalainen, aseharrastaja, mutta ei poliisille entuudestaan tuttu. Saksan terrorisminvastainen yksikkö tutkii nyt tapausta.

Epäily on julkaissut verkossa aiemmin paljon materiaalia, joiden perusteella hän uskoi erilaisiin salaliittoihin, satanismiin ja siihen, että valtio valvoo kaikkialla. Materiaaleissa on runsaasti rasismia ja kansanmurhafantasioita.

Teot tapahtuivat kahdessa baarissa

Uhreja saattaa tulla vielä lisää, sillä vakavasti haavoittuneita on useita.

Teot tapahtuivat kahdessa vesipiippubaarissa Hanaussa. Se on noin 100 000 asukkaan kaupunki 25 kilometrin päässä Frankfurtin suurkaupungista.

Deutsche Wellen mukaan ampuja avasi tulen ensin yhdessä baarissa Hanaun keskustassa. Ampumisessa kuoli tiettävästi kolme ihmistä.

Sen jälkeen tekijä ajoi autolla Kasselstadtin kaupunginosaan. Siellä hän alkoi ampua toisessa vastaavassa baarissa, jossa menehtyi lisää ihmisiä.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan useat silmittömän ammuskelun uhreista oli maahanmuuttajataustaisia. Bild-lehti tarkensi, että osa uhreista oli kurdeja. Joukossa oli sekä kahviloiden henkilökuntaa että asiakkaita.

Surmasiko epäilty myös äitinsä?

Uhrien määrästä oli torstaiaamuna epäselvyyttä. Ensin paikalliset tiedotusvälineet kertoivat kahdeksasta kuolleesta, mutta myöhemmin aamulla luku nousi yhteentoista.

Ampuja pääsi pakenemaan paikalta, ja poliisi aloitti suuroperaation, jossa käytettiin muun muassa helikoptereita. Varhain torstaiaamuna Suomen aikaa viranomaiset kertoivat epäillyn löytyneen kuolleena kotoaan. Paikalta löytyi myös hänen 72-vuotiaan äitinsä ruumis.

Vesipiippubaarit ovat tuttu näky Lähi-idässä. Parin viime vuosikymmenen aikana ne ovat yleistyneet maahanmuuttajien myötä myös läntisen Euroopan kaupungeissa.

Iskut järkyttivät

Muukalaisvihamielisiä iskuja on viime aikoina ollut myös muita. Kolme kuukautta sitten itäsaksalaisessa Hallen kaupungissa juutalaisvihamielinen hyökkääjä ampui kaksi ihmistä pyrkiessään synagogaan. Viime kesänä Hessenissä lähellä Frankfurtia uusnatsi murhasi tunnetun siirtolaisia puolustaneen poliitikon Walter Lübcken tämän kotona. Poliisi on estänyt ennakolta useita suunniteltuja iskuja viime aikoina.

Hanaun viimeöiset iskut ovat järkyttäneet saksalaisia.

– Tämä on kauheaa, Hessenin osavaltion pääministeri Volker Bouffier sanoi. Hänen mukaansa teko teki sanattomaksi.

Hessenin sisäministeri Peter Beuth kutsui tekoa hyökkäykseksi vapaata ja rauhallista yhteiskuntaa vastaan. Saksan liittovaltion oikeusministeri Christine Lambrecht vaati rikoksen taustan perusteellista tutkintaa, jotta vastaavat rikokset voidaan estää tulevaisuudessa.

Liittokansleri Angela Merkel on peruuttanut maakuntamatkansa ja seuraa nyt Hanaun tutkimuksia.

Juttua päivitetty kello 12.55. Lisätty tietoja uhrien taustausta ja täsmennetty kuolleiden määrää.