Zim­bab­we vaien­taa vas­ta­rin­taa kovin ottein – pi­dä­tet­ty­jä ak­ti­vis­te­ja uhkaa jopa vuo­si­kym­me­nen van­ki­la­tuo­mio

Zimbabwen poliisi on pidättänyt hallituksen kriitikoita ennen kuun loppuun suunniteltua hallituksenvastaista mielenosoitusta. Vuoden 2019 mielenosoituksessa useita mielenosoittajia kuoli viranomaisten koviin otteisiin.


Zimbabwealainen toimittaja Hopewell Chin'ono astuu ulos vankilan autosta, jolla hänet on tuotu Harareen oikeuskäsittelyä varten. Hänet ja oppositiojohtaja Jacob Ngarivhume pidätettiin 20. heinäkuuta.
Zimbabwealainen toimittaja Hopewell Chin'ono astuu ulos vankilan autosta, jolla hänet on tuotu Harareen oikeuskäsittelyä varten. Hänet ja oppositiojohtaja Jacob Ngarivhume pidätettiin 20. heinäkuuta.
Kuva: AARON UFUMELI

Hallituksenvastaisia aktivisteja on pidätetty Zimbabwessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan aktivisti ja oppositiopoliitikko Jacob Ngarivhume sekä freelance-toimittaja ja hallituksen kriitikko Hopewell Chin’ono pidätettiin kotonaan maanantaina.

Heinäkuun 31. päivälle suunnitelluissa mielenosoituksissa hallitusta syytetään korruptiosta sekä maan johtamisesta taloudellisiin vaikeuksiin.

Maan pääoppositiopuolue Movement for Democratic Change (MDC) sanoi pelkäävänsä pidätysten olevan vain alkua toimille, joiden päämääränä on estää heinäkuun 31. päivälle suunniteltu mielenosoitus. Hallituksen vastustajien hiljentämisessä keinovalikoimaan ovat kuuluneet myös pelotteleminen ja jopa ryöstäminen.

Miksi Zimbabwessa protestoidaan?

Poliisin mukaan Ngarivhume ja Chin’ono ovat toistaiseksi vangittuina.

– Heitä syytetään "yllyttämisestä julkiseen väkivaltaan", Andrew Phiri, poliisin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Chin’ono on saavuttanut seuraajia sosiaalisessa mediassa kritisoimalla hallituksen suhtautumista talouteen ja syyttämällä tätä korruptiosta. Aiemmin hän lähetti videon aseistautuneista poliiseista, jotka tulivat hänen kotiinsa ja käskivät häntä laskemaan puhelimensa.

Monien kansalaisten mukaan heidän taloudelliset näkymänsä ovat heikentyneet sen jälkeen, kun presidentti Emmerson Mnangagwa siirtyi valtaan Robert Mugaben jälkeen vuonna 2017. Mnangagwan mukaan paikalliset ja ulkomaiset vastustajat sabotoivat taloutta.

Pidätettyjä  voi odottaa jopa 10 vuoden tuomio

Kaksi päivää pidätyksen jälkeen Ngarivhumen ja Chin’onon tapausta alettiin käsitellä tuomioistuimessa Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa. Heitä pidetään vankilassa torstaina pidettävään takuukäsittelyyn saakka.

Valtion syyttäjät syyttivät heitä zimbabwelaisten yllyttämistä julkiseen väkivaltaan. Näin syytetyt olivat tehneet kehottamalla Twitter-tileillään ihmisiä mukaan hallituksenvastaiseen mielenosoitukseen.

Syytetyille ei annettu mahdollisuutta puheenvuoroon. Jos heidät tuomitaan, edessä voi olla pahimmillaan jopa 10 vuotta vankeutta.

Valtion syyttäjät vastustivat takuita sanoen, että jos heidät vapautettaisiin, Ngarivhume ja Chin’ono pakenevat maasta ja jatkaisivat sosiaalisen median käyttämistä kansalaisten kokoamiseksi suunniteltuihin mielenosoituksiin mikä altistaisi monet ihmiset koronavirukselle.

Syytettyjen asianajaja Doug Coltart sanoi, ettei yksikään esitetty todiste paljastanut mitään rikoksia.

Hallitus käyttää pakkokeinoja pysyäkseen vallassa

Zimbabwen edelliset hallituksen vastaiset mielenosoitukset tammikuussa 2019 äityivät väkivaltaisiksi ja joukko ihmisiä kuoli turvallisuusjoukkojen puututtua tilanteeseen voimakeinoin.

Viranomaiset ovat nyt varoittaneet, että mielenosoitukset rikkovat koronavirussääntöjä, jotka kieltävät suuret kokoontumiset. He ovat sanoneet aikovansa tiukentaa karanteenitoimia Hararen ja Bulawayon oppositioalueilla.

Presidentti Emmerson Mnangagwa ilmoitti tiistaina yöaikaisesta ulkonaliikkumiskiellosta ja tiukensi muita toimenpiteitä koronavirusinfektioiden torjumiseksi. Hän sanoi, että vapauksien rajoittaminen oli välttämätöntä pandemian hillitsemiseksi.

Opposition mukaan hallitus käyttää terveysrajoituksia polkeakseen poliittisia oikeuksia.