”Ys­tä­vyy­del­lä on val­tai­sa voima” – Valden ja Var­va­ran koh­taa­mi­nen johti yh­tei­seen kirjaan

-

Kun Valde Aho ja Varvara Zueva kohtasivat toisensa Taidebasaarissa Aineen taidemuseolla adventtiaikaan noin vuosi sitten, juttu alkoi luistaa heti.

– Kysyin, kuka sinä olet, noin kaunis tyttö? Aho aloitti silloin keskustelun mutkattomaan tyyliinsä.

Zueva ei tuolloin ymmärtänyt vielä kovinkaan paljon suomea, mutta sanaton viesti meni perille.

-Tunsin, että hän on hyvä ihminen.

Alkoi viestittely ja porinat netin kautta. Noin puolen vuosisadan ikäero ja alun kielivaikeudet oli tehty ylitettäviksi, ja jo huhtikuussa asia oli edennyt konkreettiselle tasolle.

– Päätimme tehdä kirjan yhdessä, sana- ja kuvataitelijat sanovat.

Zueva on maalannut kuvat Ahon kirjoittamiin runoihin kuvat niin, että molemmat ovat yhtä tärkeitä. Maalaukset täyttävät sivut kokonaisuudessaan ja runot on kirjoitettu niiden lomaan ja päälle synnyttäen kirjan Neitoperho.


Lappiassa kuvataidetta opiskelevalle, Murmanskista kotoisin oleva lastentarhanopettajalle kirjan tekeminen on ollut samalla opintoihin liittyvä tehtävä, koska hän on myös suunnitellut ja taittanut kirjan painatusta vaille valmiiksi.

-Se oli aika ihmeellistä, koska viimeiset viisi vuotta olen unelmoinut saavani tehdä kirjan, ja tultuani tänne Suomeen se yhtäkkiä onnistui, yllättävän lyhyessä ajassa hyvää suomea oppinut Zueva sanoo.

Kieltenopinnot hän aloitti talvella 2018 saatuaan tietää pääsevänsä Tornioon opiskelemaan. Yhteinen kirjaprojekti oli myös paljon energiaa vaativa kielisauna.

– Minun piti kääntää itselleni kaikki runot venäjäksi, jotta voin maalata niihin kuvat.

Lukemattomia runoja ja runokirjoja sekä painettuina että äänikirjoina julkaissut Valde Aho kertoo saaneensa uutta inspiraatiota tuoreen yhteistyön kautta.

­– Runoni saivat uutta ilmettä Varvaran maalaamien upeiden kuvien ansiosta. Avoimella ystävyydellä on valtava voima, kun mielten energiat yhdistyvät tehokkaassa työskentelyssä
Valde Aho


Valde Ahon omiin voimavaroihin kuuluu kyky löytää ja säilyttää uusia ystäviä ja ystävyyksiä. Muita avuja ovat valtava luomisvoima, lausujan kyky ja ihmeellinen muisti.

– Peräpohjolan Väinämöinen, ystävistä yksi, Anna-Maija Lauri kuvaa Ahoa, jonka tämä nopeasti kuittaa: Pikku nalliainenhan mie vain olen, mutta olen löytänyt uuden tason Varvaran kanssa.

Nyt kun runot ja kuvat ovat yksien kansien sisässä ja julkaistu, tekijät voivat nauttia työnsä tuloksista, mikä alkoi Saarenvireessä vietetyssä julkaisutilaisuudessa, jossa kuultiin runoja Ahon itsensä ja Annikki Tallgrenin esittäminä sekä Pertti Hurtigin ja Kati Kannon laulamina. Ahon runoja on säveltänyt Risto Joutsijärvi.

Varvara Zuevan kirjaan maalaamiin akvarelleihin voi tutustua paitsi kirjan kautta myös  Tornion kaupungintalolla, jossa ne ovat ripustettuina 18.-29.11.

Fakta

Neitoperho

Kirja, jossa Valde Ahon runot, Varvara Zuevan kuvitukset.

Zueva on lastentarhanpopettaja Murmanskista, ja opiskelee kuvataidetta Lappiassa elokuusta 2018 lähtien.

Karunkilaisen Ahon ensimmäinen kirja ”Lepohetki tunturissa” syntyi 90-luvun alussa.

Niin sanottu omakustannekirjailija, joka tekee ja markkinoi kirjansa itse. Kirjoja tähän mennessä noin 70.