Mainos

Yrit­tä­jyy­des­tään juuri tun­nus­tuk­sen saanut Miika päätyi työn­an­ta­ja­yrit­tä­jäk­si yri­tys­kau­pan kautta – ”Yritys on ollut kan­nat­ta­va tällä samalla kon­sep­til­la, joten miksipä hyvää vaih­ta­maan?”

Tervolan Yrittäjien Vuoden nuorena yrittäjänä juuri palkittu Miika Pallari, 31, haaveili pitkään yrittäjäksi ryhtymisestä. Hän työskenteli Rovaniemellä LVI-alan tukkuliikkeessä myyntitöissä ja teki yrittäjien kanssa kauppaa kymmenen vuotta, mikä sai kiinnostumaan yrittäjyydestä.

Vuosikymmeniä toimineen SEO Tervolan koko liiketoiminnan ostaminen oli yrittäjä Miika Pallarin mielestä hyvä ratkaisu. – Parasta oli, että ei tarvinnut aloittaa nollasta. Perjantaina kun vanha yrittäjä sulki liikkeen oven niin maanantaina sain avata samaisen oven, jonka takana odotti jo vakioasiakkaita.
Vuosikymmeniä toimineen SEO Tervolan koko liiketoiminnan ostaminen oli yrittäjä Miika Pallarin mielestä hyvä ratkaisu. – Parasta oli, että ei tarvinnut aloittaa nollasta. Perjantaina kun vanha yrittäjä sulki liikkeen oven niin maanantaina sain avata samaisen oven, jonka takana odotti jo vakioasiakkaita.

Puolentoista vuoden ajan Pallari pyöritti autokauppaansa sivutoimisesti ja kävi Rovaniemellä leipätyössä. Lokakuussa 2018 autoliike sai rinnalleen SEO Tervolan koko liiketoiminnan, kun Tervolan vanhimman yrityksen SEO:n entinen omistaja nykäisi Pallaria hihasta, ja totesi:

– Sinä kun olet tuollainen touhukas nuori mies, joka haaveilee kokopäiväisestä yrittäjyydestä niin kiinnostaisiko ostaa tämä huoltamo tästä pois?

SEO Tervolan liiketoimintaa ei kaupiteltu verkossa vaan entinen yrittäjä halusi itse löytää elämäntyölleen parhaan mahdollisen jatkajan. Nähtyään Miikasta lehtiartikkelin, jossa hän kertoi unelmoivansa kokopäiväisestä yrittäjyydestä, oli aikaisempi omistaja vakuuttunut löytäneensä oikean jatkajan 40 vuotta pyörittämälleen yritykselle.

Rahoittajan ja vaimon kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen autoliike sai rinnalleen huoltoaseman ja Pallari uskalsi hypätä täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

– Parasta oli, että ei tarvinnut aloittaa nollasta. Perjantaina kun vanha yrittäjä sulki liikkeen oven niin maanantaina sain avata samaisen oven, jonka takana odotti jo vakioasiakkaita. Paljon oli tietysti uutta opittavaa, mutta tietä tasoitti kummasti, kun luotsattavana oli valmiiksi toimiva ja kannattava yritys.

Kassavirta oli alusta asti hyvä ja tasainen, eikä Pallarin tarvinnut miettiä kuinka saada kaikkien tuntema jo 60 vuotta toiminut yritys kaikien paikallisten tietoon.

– Asiakas ei varmasti omistajavaihdosta edes huomannut muutakuin kassakuitista, jossa muuttui y-tunnus ja yrityksen nimi, Pallari naurahtaa.

Pallari kehuu aikaisempaa yrittäjää vuolaasti, joka ilman erillistä kirjallista sopimustakin neuvoi käytännön ongelmissa vielä pitkään liiketoimintakaupan jälkeen.

– Yrityskaupan avulla yrittäjyyteen saa lentävän lähdön, mutta kauppakirjaan kannattaa ehdottomasti sisällyttää, että edellinen yrittäjä perehdyttää jatkajan käytännön yritystoiminnan kuvioihin, Pallari vinkkaa.

Yrittäjäjärjestöstä vertaistukea ja neuvoja

Yrityskauppojen yhteydessä, yrittäjäkaverinsa kannustamana Lapin Yrittäjiin liittynyt Pallari on alusta asti vaikuttanut myös Tervolan Yrittäjien hallituksessa.

– Me yrittäjät puhumme omaa kieltämme ja käymme läpi asioita, joihin esimerkiksi työntekijät eivät välttämättä voi samaistua. Yrittäjyys on ihan omanlaisensa elämäntapa ja yrittäjäjärjestö on ollut paras väylä saada tukea muilta yrittäjiltä, Pallari kiittelee.

Yrityskauppojen myötä Pallari hyödynsi myös Lapin Yrittäjien palveluita joutuessaan tekemään tiedusteluja työnantajan lainmukaisiin velvollisuuksiin liittyen.

– Uudelle yrittäjälle nämä työnantajan velvoitteet voivat usein olla haasteellisia ja kinkkisiä. Yrittäjäjärjestöstä sain niihin konkreettista apua, mikä on ollut jäsenyyden suurin käytännön hyöty, hän sanoo.

Koronapandemiaan asti hyödyt ovat realisoituneet liikevaihdon ja -toiminnan kasvuna. Vaihtoykköset Oy pyörii paikallisen viisihenkisen tiimin voimin. Yritys on Koronasta huolimatta onnistunut pitämään pintansa.

– Paikalliset olivat ottaneet huoltoaseman omakseen ja yritys on ollut kannattava tällä samalla konseptilla, joten mitään kovin radikaaleja muutoksia ei ole ollut järkeä lähteä tekemään. Myymäläkahvilaan teimme pientä pintaremonttia ja autokorjaamopuolta on kasvatettu entisestään. Mutta ei sen enempää. Miksipä hyvää vaihtamaan? Pallari naurahtaa.

– Meillä on aito vanhan kansan huoltoasema, joten kannattaa pistäytyä, jos haluaa verestellä muistoja ja kokea oikean huoltoaseman tuntua, Tervolan SEO:n huoltoaseman lokakuussa 2018 ostanut, Vaihtoykköset Oy: yrittäjä Miika Pallari vinkkaa.
– Meillä on aito vanhan kansan huoltoasema, joten kannattaa pistäytyä, jos haluaa verestellä muistoja ja kokea oikean huoltoaseman tuntua, Tervolan SEO:n huoltoaseman lokakuussa 2018 ostanut, Vaihtoykköset Oy: yrittäjä Miika Pallari vinkkaa.

Yrittäjä paikallaan

Pallarin puheissa toistuu usein, että hän luotsaa nimenomaan ”vanhan kansan huoltoasemaa”.

– Kylillä ovat antaneet yritykselleni lempinimen ”Tervolan Motonet”, Pallari toteaa ja räjähtää nauramaan.

Hyllyistä löytyy niin rautakaupan tuotteet, autojen varaosat, autonrenkaat, erilaiset pienkoneet kuin matkaeväätkin. Asioinnin lomassa voi nauttia pullakahvit. Samalla myös auton ja prätkän saa huollettua, peräkärryn vuokrattua tai vaikka vaihtoauton napattua alle vanhan pirssin sijaan. Tämä tuotteiden ja palveluiden monipuolisuus on ollut Korona-aikana myös yrityksen pelastus.

– Palvelemme todella monipuolisesti paikallisuutta korostaen. Koronan iskettyä lanseerasimme autojen noutopalvelun, jossa haimme ikäihmisten autot kotoa asti huoltoon, tarvittaessa katsastettiinkin ja palautettiin takaisin kotipihalle. Palveluillamme ja tuotteillamme pyrimme paikkaamaan aukkoja, joita Tervolan palvelutarjonnassa ilmenee.

Pallari lupaa, että Vaihtoykköset Oy tarjoaa, ei enempää eikä vähempää kuin kaiken ja enemmän.

– Meiltä kannattaa tulla kysymään mitä tahansa. Kaikkiin tarpeisiin pyritään vastaamaan ja asiakkaan tarvitsemat tuotteet tilaamaan viimeistään huomiseksi, tai ylihuomiseksi, Pallari naurahtaa.

Kuten yrityksen mainoslausekin sanoo: Tule käymään niin hoidetaan homma kuntoon! Haiskahtaa siltä, että nyt on yrittäjä paikallaan.

Omistajanvaihdos -hanke
  • Projektipäällikkönä toimii Marko Merkkiniemi. Hän palvelee yrittäjiä ja yrityksiä sekä kuntien elinkeinotoimijoita omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä.
  • Lapissa toimii yhteensä noin 9000 yritystä. Omistajanvaihdos on ajankohtainen vajaalle 30 prosentille yrityksistä yrittäjän ikääntymisestä johtuen seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.
  • Katso yrityskaupan muistilista tästä!
  • Omistajanvaihdos -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa ja sen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta.
  • Hanke päättyy 31.5.2023.
-
Hyödynnä yrittäjäjärjestön julkaisemat oppaat
-

Tule mukaan Lapin Yrittäjiin, saat itsellesi 35€ arvoisen Elisan lahjakortin >>