Mainos

Yrit­tä­jä­jär­jes­tö jul­kai­si Työn­an­ta­jan ko­ro­na­op­paan – ”Nämä pi­ka­oh­jeet työ­pai­kan vies­tin­tään ja vi­ruk­sen eh­käi­syyn tulevat todella tar­pee­seen!”

Miten maskin käytöstä tai koronatesteistä sovitaan työpaikoilla? Kuka maksaa maskit? Voiko koronatestiin pakottaa? Mitä pitää ottaa huomioon, kun rekrytoidaan työntekijä etätyöhön? Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksen Työnantajan koronaoppaasta, jonka yrittäjäjärjestö laati yrittäjien avuksi.

Kemin Kate Oy:n toimitusjohtaja Piia Ruumensaari muistuttaa, että työturvallisuudesta huolehtimalla pystytään samalla turvaamaan työpaikan toiminnan jatkuvuus.
Kemin Kate Oy:n toimitusjohtaja Piia Ruumensaari muistuttaa, että työturvallisuudesta huolehtimalla pystytään samalla turvaamaan työpaikan toiminnan jatkuvuus.

Jo yli 40 vuotta Meri-Lapin alueella toimineen Kemin Kate Oy:n toimitusjohtaja Piia Ruumensaari tähdentää työnantajan vastuuta työntekijöiden turvallisuudesta myös korona-aikana, jotta virusta pystytään torjumaan mahdollisimman tehokkaasti ja samalla turvaamaan työpaikan toiminnan jatkuvuus.

- Yrityksessämme on kymmenen työntekijää, joten koronapandemian vuoksi riskiarviointia on tehty ja panostettu entisestään työturvallisuuteen. Katto- ja vedeneritystyöt tehdään ulkona, joten maskiasiaa ei ole suuremmin jouduttu pohtimaan. Hallilla ja toimistolla on epidemian alusta asti ollut maskeja ja käsidesiä saatavilla. Työntekijöitä on myös kehotettu lataamaan puhelimeen Koronavilkku -sovellus. Nopeaa viestintää varten meillä onkin jo ollut käytössä työpaikan oma WhatsApp -ryhmä.

- Kattotöitä ei voi etänä tehdä, mutta olemme pyrkineet minimoimaan ylimääräiset kontaktit. Olemme ohjeistaneet, että työpaikalle ei tulla sairaana ja annettu selkeät toimintaohjeet siihen, miten toimitaan, jos on mahdollisesti altistunut tai epäilee tartuntaa, Ruumensaari kertoo.

Kun työpaikan olosuhteet ovat muuttuneet koronapandemian takia, työnantajan pitää päivittää laatimansa riskiarviointi ja arvioida muutosten merkitys työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.

Jotta pienetkin työnantajayritykset selviytyvät tästä, yrittäjäjärjestö laati yrittäjille Työnantajan koronaoppaan.

-

Opas neuvoo koronatestaamisen liittyvissä kysymyksissä

Erityisesti koronatestaamiseen liittyy paljon kysymyksiä työpaikoilla: kuka maksaa testin, ja onko työnantajalla oikeus tai velvollisuus määrätä työntekijä koronatestiin.

- Seuraan hyvin aktiivisesti asiaan liittyviä suosituksia, mutta tämmöinen napakka pikaopas on kyllä tarpeen. Siitä saa ajankohtaiset vinkit korona-altistumisesta selviämiseen työpaikalla ja vastauksia koronatestaamiseen liittyviin kysymyksiin, kiittelee Ruumensaari.

Työnantajan koronaopas täydentää yrittäjille suunnattujen oppaiden sarjaa, jossa on julkaistu useita liiketoimintaoppaita. Työnantajan Koronapikaoppaan voit ladata: koronaopas.yrittajat.fi.

Lapin Yrittäjät seuraa koronatilannetta ja pitää yrittäjät ajan tasalla koronasta. Tietoja päivitetään yrittajat.fi/korona -sivustolle.

Työnantajan koronaoppaassa kerromme

• Tärkeimmät vinkit

Mitkä asiat työnantajayrittäjän pitää muistaa korona-aikana – ja mitä ei ainakaan pidä tehdä? Katso seitsemän kohdan lista.

• Terveystietojen kertominen

Saako työntekijän sairastumisesta kertoa hänen työkavereilleen?

• Kuka maksaa testin?

Pitääkö työnantajan maksaa työntekijän koronatesti? Ja pitääkö työntekijälle maksaa palkkaa hänen odottaessaan testiin pääsyä?

• Muista tartuntatautipäiväraha

Yrittäjä tai työntekijä voi saada Kelalta tartuntatautipäivärahaa karanteenin vuoksi

• Maski vai ei?

Voiko työnantaja pakottaa käyttämään kasvomaskia?

• Pitääkö firma sulkea?

Mitä tehdään, jos sairastunut työntekijä tai asiakas on ollut yrityksen tiloissa

Lataa Työnantajan Koronapikaopas: koronaopas.yrittajat.fi

-

Tule mukaan Lapin Yrittäjiin, saat itsellesi 35€ arvoisen Elisan lahjakortin >>