KUNNIAMERKIT: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Yrit­tä­jä tänään: Riikka Määttää nau­rat­ti ko­ro­na­huo­lien kes­kel­lä se, kun lapsi soitti Ryhmä Haun apuun

Desing-liike Valkon yrittäjä Riikka Määttä iloitsee niistä asioista, joille on nyt aikaa.

Riikka Määttä yrittää pitää mielessä 1990-luvun laman kokeneen yrittäjän ohjeen: Ei pidä antaa periksi. Monenlaiselle kannustukselle ja valoisien näkymien luomiselle on nyt tarvetta.
Riikka Määttä yrittää pitää mielessä 1990-luvun laman kokeneen yrittäjän ohjeen: Ei pidä antaa periksi. Monenlaiselle kannustukselle ja valoisien näkymien luomiselle on nyt tarvetta.
Kuva: Mari Turunen

Eilen illalla... mietin, että noin se luonto järjestää asioita kysymättä ihmisiltä mitään. Moni on kaivannut työkiireidensä vuoksi enemmän kotona olemista, ja nyt se sitten useimmille järjestyi. Toki myös monenlaista harmia on koitunut, muun muassa meille yrittäjille.

Nukuin... maailman tilanteesta huolimatta viime yön oikein hyvin ja pitkään. Mikä levollinen tunne on aamulla herätä hyvin nukutun yön jälkeen! Tällaisia aamuja ei viime aikoina ole niin ollutkaan.

Nauroin… lapseni hauskalle, mutta niin vilpittömälle oivallukselle, kun popcornin teko mikroaaltouunissa päätyi ylikuumennukseen ja laite oli hetken tuulettumassa. Lapsi otti keksimänsä puhelimen korvaansa ja soitti Ryhmä Haulle, että tulisivat pelastamaan mikron pulasta. Ainakin tilanne oli pelastettu!

Kuka?

Riikka Määttä

36-vuotias Valkko-myymälän yrittäjä.

Perhe: puoliso ja kaksi lasta

Harrastukset: juoksu, Crossfit ja urheilun seuraaminen sekä viruksettomina aikoina kahvi- ja lounastapaamiset ystävien kesken.

Koronavirusepidemia... on saanut niin paljon muutoksia ja epävarmuutta aikaan, että on hankala tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia. Hyvä puoli on se, että asian kanssa on elettävä hetkessä. Ehkäpä tämän vuoksi moni oppii elämään paremmin hetki kerrallaan ja nauttimaan siitä. Joillekin tilanne voi olla myös tosi tukala.

Yrittäjäkaverit... ovat nyt kultaakin kalliimpia! Jokaiselle yrittäjälle tilanne on tuonut eteen haasteita, ja uusia toimintatapoja on ollut pakko keksiä lennosta. Ajatusten jakaminen saa taakan tuntumaan paljon pienemmältä ja tulevaisuuden näyttämään valoisammalta.

Ostin... kahvin ja suklaata paikallisesta kahvilasta, Mandragorasta. Tiedän, että tässä tilanteessa jokainen pienikin ostos on erittäin tärkeä, ja haluan tukea myös muita paikallisia yrityksiä omalla toiminnallani. Tätä toivon tietysti myös kaikilta muilta rovaniemeläisiltä, että tuettaisiin sitä mitä haluamme täällä pysyvän.

Minua ilahduttaa… paikalliset asiakkaat, jotka ovat sanoneet haluavansa tukea yritystäni Valkkoa ja käyneet ostoksilla sen tähden. Kuinka ihana on huomata, että en ole yksin tämän asian kanssa ja kuinka suomalaisuutta ja paikallisuutta arvostetaan.

Liikun... ja urheilen mielelläni aina kun mahdollista, vaikka tuntuu, että viime vuosina mahdollisuuksia on ollut liian vähän. Nautin urheilun tuomasta fiiliksestä ja ajatuksesta, että se myös kantaa pidemmälle. Kunnon juoksulenkillä ajatukset tuulettuvat ja kotiin palatessa olo on useimmiten puolta kevyempi.

Rovaniemellä... on ollut koko talven onneksi lunta ja nyt myös aurinkoa, joten ulkoiluun on hyvät puitteet. Esimerkiksi äitini istuu päivät pitkät pilkillä, kun juuri muualle ei saa nyt mennä.

Minulle on sanottu... jo vuosia sitten, että ”Ei piä antaa periksi”. Sanonnan takana oli henkilö, joka koki myös 90-luvun laman nahoissaan. Viisaita sanoja monelle.

Juttusarjassa Rovaniemen Likiliike-yrittäjät kertovat koronavirusepidemian aikaisia kuulumisiaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.