Yön uu­tis­koos­te: lue koos­tees­ta tär­keim­mät uutiset aamuksi

Helsinki
-
Kuva: Jussi Leinonen

Eilinen lumisade suuntaa itään mutta heikkenee huomattavasti

Lumisadetilanne rauhoittuu perjantain puolella huomattavasti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Torstaina eteläisen Suomen ylittänyt lumisadealue liikkuu aamulla Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan korkeudella, mutta sademäärät eivät nouse torstain lukemiin.

Etelä-Suomessakin voi päivystävän meteorologin mukaan vielä tulla samaan säärintamaan liittyviä sateita. Iltapäivään mennessä rintama on kuitenkin edennyt itärajan tuntumaan.

Rekkaa ohittanut henkilöauto törmäsi jäisellä tiellä vastaantuleviin autoihin, kuljettaja loukkaantui vakavasti

Henkilöauton kuljettaja loukkaantui vakavasti ohitustilanteessa törmättyään kolmeen vastaantulevaan henkilöautoon Huittisissa, kertoo Satakunnan pelastuslaitos. Onnettomuudessa loukkaantui lisäksi lievemmin kaksi henkilöä, jotka olivat vastaantulevissa autoissa. Kolme muuta osallista selvisi vammoitta.

Onnettomuus sattui, kun henkilöauton kuljettaja lähti ohittamaan isoa rekkaa Raumantiellä. Päivystävän palomestarin mukaan tie onnettomuuspaikalla on peilijäässä.

Pelastuslaitos sai onnettomuudesta hälytyksen torstai-iltana puoli yhdentoista jälkeen.

Hallitus kuulee poliisijohdon tilannepäivityksen seksuaalirikosepäilyistä ja pohtii toimia

Hallitus keskustelee tänään siitä, miten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten estämiseksi suunniteltujen toimien kanssa edetään. Se käy vielä kerran läpi sisäministeriön valmisteleman kymmenen kohdan listan, ja kuulee myös poliisijohdon tilannepäivityksen seksuaalirikosepäilyistä ja jatkotoimista.

Kokouksen taustalla ovat Oulun ja Helsingin rikosepäilyt, joissa ulkomaalaisia miehiä epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Ruotsin valtiopäivät äänestää Löfvenin pääministeriksi

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään Stefan Löfvenin pääministeriehdokkuudesta. Sosiaalidemokraattien johtajan valinta varmistui pari päivää sitten, kun vasemmistopuolue lupasi äänestää tyhjää.

Ruotsissa pääministeri tulee hyväksytyksi, jos enemmistö kansanedustajista ei äänestä valintaa vastaan.

Löfvenin vähemmistöhallitukseen osallistuu sosiaalidemokraattien lisäksi ympäristöpuolue. Keskustapuolue ja liberaalit ovat hallituksen ulkopuolella, mutta ovat sopineet budjettiyhteistyöstä sen kanssa.

Ruotsissa julkistetaan selvitys ydinasekieltosopimuksen seurauksista

Ruotsissa julkistetaan tänään hallituksen tilaama selvitys ydinaseet kieltävän YK-sopimuksen seurauksista. Ruotsi äänesti sopimuksen puolesta YK:ssa, mutta ei ole vielä sitä allekirjoituksella vahvistanut.

Kysymys on Ruotsille hankala, koska Yhdysvallat ja kaikki muut Nato-maat vastustavat sopimusta. Ruotsi on Naton läheinen kumppani ja tekee myös puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Samassa asemassa oleva Suomi ei ole hyväksynyt tai allekirjoittanut kieltosopimusta.

Trumpin hallinto erotti perheistään tuhansia lapsia enemmän kuin luultiin

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla erotettiin vuosina 2017–2018 perheistään tuhansia siirtolaislapsia luultua enemmän. Asiasta kertoo Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön raportti.

Presidentti Donald Trumpin hallinto harjoitti viime toukokuuhun asti nollatoleranssipolitiikkaa laittoman maahanmuuton suhteen. Lapsia erotettiin rajalla vanhemmistaan, jotka pidätettiin ja saivat syytteet laittomasta maahan pyrkimisestä.

Ministeriön raportin mukaan sen hoivissa oli 2 737 lasta kesäkuussa 2018. Perheistään erotettuja lapsia on kuitenkin ollut ministeriön mukaan tuhansia enemmän, sillä ennen kesäkuuta lapsista ei ollut pidetty tarkkaa kirjanpitoa. (Lähde: AFP)

Trump perui USA:n delegaation matkan Davosiin hallinnon sulun takia

Presidentti Donald Trump on perunut Yhdysvaltain delegaation matkan Maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosiin. Syyksi hän ilmoittaa liittovaltion hallinnon sulun.

Trump sanoo haluavansa varmistaa, että hänen tiiminsä on Washingtonissa auttamassa sulun lopettamisessa.

Yhdysvaltojen oli tarkoitus lähettää Davosiin viisihenkinen delegaatio, jota olisi johtanut valtiovarainministeri Steve Mnuchin ja johon olisi myös kuulunut ulkoministeri Mike Pompeo. Trump itse perui osallistumisensa Davosin talousfoorumiin jo viime viikolla sulkutilanteeseen vedoten. (Lähde: AFP)

Wall Street Journal: USA harkitsee kiinalaistuotteiden tuontitullien höllentämistä

Yhdysvallat harkitsee kiinalaisiin tuotteisiin kohdistuvien tuontitullien ainakin osittaista löysäämistä kauppaneuvotteluiden vauhdittamiseksi, kertoo Wall Street Journal.

Lehden lähteiden mukaan valtiovarainministeri Steve Mnuchin on nostanut keskusteluissa esiin ajatuksen luopua osasta tai kaikista tuontitulleista, jotka koskevat 250 miljardin dollarin arvoista Kiinan tuontia. Tarkoituksena olisi saada Kiina tekemään myönnytyksiä neuvotteluissa ja edistää kauppasodan loppumista.

Wall Street Journalin uutinen sai New Yorkin pörssikurssit nousuun.

Yhdysvaltain ja Kiinan on päästävä jonkinlaiseen sopuun maaliskuun alkuun mennessä, muuten Yhdysvaltain tuontitullit kiristyvät entisestään.

Afrikan unioni haluaa lykätä Kongon vaalituloksen vahvistamista

Afrikan unioni kehottaa lykkäämään Kongon demokraattisen tasavallan presidentinvaalien tuloksen vahvistamista. Syynä ovat vakavat epäilyt, joita on esitetty alustavien tulosten oikeellisuudesta.

Unionin johtajat kokoontuivat torstaina Etiopiassa ja päättivät lähettää Kongoon Afrikan unionin korkean tason delegaation keskustelemaan kaikkien osapuolten kanssa.

Kongon vaalikomissio ilmoitti viime viikolla, että opposition Felix Tshisekedi sai joulukuun lopun vaaleissa eniten ääniä. Toiseksi jäänyt Martin Fayulu on kuitenkin vaatinut uutta ääntenlaskentaa, ja myös katolinen kirkko on ollut skeptinen ilmoitetun tuloksen suhteen.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat toivoneet lisäselvityksiä vaalituloksesta. (Lähde: AFP)

Rask torjui Bostonin voittoon St. Louisista

Tuukka Raskin Boston Bruins on ottanut kotonaan 5–2-voiton St. Louisista jääkiekon NHL:ssä. Rask torjui Bostonin maalilla 28 laukausta.

Ottelu oli kahden erän jälkeen 2–2, mutta päätöserässä kotijoukkue karkasi. David Krejci oli syöttäjänä kolmessa Bostonin maalissa.

Rask on torjunut Bostonin voittoon kuudessa viimeisistä seitsemästä pelaamastaan ottelusta. Boston nousi itälohkossa neljänneksi.

Leo Komarov kirjautti syöttöpisteen, kun hänen joukkueensa New York Islanders jyräsi New Jerseyn kotonaan 4–1. Islanders on voittanut kolme ottelua putkeen ja noussut itälohkossa kuudenneksi.

Kontinen ja Peers jatkavat kolmannelle kierrokselle

Henri Kontinen ja hänen australialaisparinsa John Peers ovat edenneet 16 parhaan joukkoon tenniksen Australian avoimissa. Kontinen ja Peers kukistivat toisen kierroksen ottelussa brittiveljekset Ken ja Neal Skupskin suoraan kahdessa erässä 6–3, 6–4.

Ottelun alku venyi usealla tunnilla sateen takia. Kun tositoimiin lopulta päästiin, Kontinen ja Peers ottivat voiton reilussa tunnissa.

Kolmannella kierroksella suomalais-australialainen pari kohtaa joko yhdysvaltalaiset Steve Johnsonin ja Denis Kudlan tai Moldovan Radu Albotin ja Tunisian Malek Jazirin.