-

Ym­pä­ris­tö­jär­jes­tö luo­kit­te­li ar­vo­met­sik­si – näin met­säyh­tiöt säi­ky­tet­tiin pois puu­kau­poil­ta

Greenpeacen painostus levisi Inarista nyt myös Sallaan, jossa Värriön yhteismetsän arvokkaimmat uudistuskypsät leimikot voivat jäädä myymättä.

Greenpeacen painostus levisi Inarista nyt myös Sallaan, jossa Värriön yhteismetsän arvokkaimmat uudistuskypsät leimikot voivat jäädä myymättä.

Tilaajille
Tilaajille

Inarissa ison osan kolmen yhteismetsän puukaupoista seisauttanut metsäkiista on laajentunut nyt myös saamelaisalueen ulkopuolelle.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kävi viime kesänä mittaamassa lahopuun määriä Sallan pohjoisosiin sijoittuvassa Värriön yhteismetsässä. Sen seurauksena 3 000 hehtaaria, pääosin uudistuskypsää metsää, on joutunut suurten puunostajien mustalle listalle. Ne eivät uskalla ympäristöjärjestöjen painostuksen vuoksi tehdä alueelta puukauppoja.

– Alue on ollut meidän päätulonlähde. Tilanne merkitsee arviolta yli puolen pudotusta osakkaille jaettavaan ylijäämään, jos puukauppoja ei synny, sanoo Värriön yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja Raimo Harju.

Kyse on talousmetsäalueesta, joka sisältää pääosan Värriön yhteismetsän hakkuupotentiaalista.

Greenpeace laski lahopuut

Greenpeacen mielestä alue on arvokasta lähes luonnontilaista vanhaa metsää, jota ei pitäisi hakata.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi