Yli 400 judokaa mit­te­lee Ro­va­nie­mel­lä vii­kon­lop­pu­na

Kaksipäiväisissä kisoissa ratkotaan pohjoismaiset mestarit.

Rovaniemeläinen judoseura Koyama isännöi judon pohjoismaisia mestaruuskilpailuja ensi viikonloppuna 17.–19. toukokuuta Lapin urheiluopistolla. Mukaan on ilmoittautunut 417 ottelijaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Islannista ja Färsaarilta. Otteluita käydään neljällä tatamilla sekä lauantaina että sunnuntaina.

Lauantaina paremmuudesta mittelevät alle 18-vuotiaat ja aikuiset, sunnuntaina vuorossa ovat alle 21-vuotiaat ja veteraanit. Sunnuntaina kisataan myös maiden välinen joukkuekilpailu.

Lappilaista judotaitoa astelevat tatamille esittelemään koyamalaiset Markus Lambacka, Milla Nurmikumpu, Unna Teppo, Jaakko Koivuranta, Louna-Lumia Seikkula, Aapeli Pohja, Riku Timonen, Inka Suokanerva, Alex Kortesalmi ja Samara De Castro Pereira sekä Torniosta Kokkai-kanin Henrik Kettunen ja Kemistä Kita-kanin Joni Berg.

Pohjoismaiset mestaruuskilpailut asettuvat nyt maantieteellisesti pohjoisimpaan pisteeseen koko tapahtuman historian aikana.

– Kisojen organisointi ja järjestäminen on vapaaehtoisvoimin toimivalle judoseuralle melkoinen voimainkoetus, kertoo kisajärjestelyihin osallistuva Christa Haataja.

Koyama on kuitenkin kokenut SM-kisajärjestäjä sekä kansainvälisten kisojen isäntä. Tukea on saatu myös Oulun judokerholta, joka toteuttaa kisojen tietoteknisen järjestelyn ja huolehtii muun muassa live-streamauksesta.

Avainroolissa ovat silti seuran omat talkoolaiset.

– Santa Sportin puitteet ovat osaltaan mahdollistaneet ison tapahtuman järjestämisen, mutta ottelijoiden määrä kertoo selkeästi myös kilpailupaikkakunnan vetovoimasta, Haataja arvioi.

Judo-ottelu perustuu kaksinkamppailuun, jossa tietyn otteluajan aikana pyritään selvittämään kamppailijoiden paremmuus. Aikuisten sekä U21- ja U18-sarjojen täysi otteluaika on neljä minuuttia, veteraaneilla kolme minuuttia. Ottelu voi kuitenkin päättyä jo muutaman sekunnin jälkeen, jos toinen kamppailijoista onnistuu esimerkiksi heittämään vastustajansa ipponin arvoisella eli kymmenen pisteen heitolla heti.

Varsinaisessa ottelussa kilpailijat yrittävät saada vastustajan menettämään tasapainonsa, jolloin horjuttaja pystyy hallitsemaan kamppailua ja ratkaisemaan sen edukseen. Otetaistelu ja horjuttaminen edeltävät heittoyritystä, joka parhaassa tapauksessa vie vastustajan selälleen mattoon. Tästä heittäjä palkitaan välittömällä voitolla, täydellisen suorituksen vuoksi. Tuomari ilmoittaa ratkaisusta huutamalla ”Ippon soremade!”

Sama ottelun päätös syntyy, jos kilpailija onnistuu sidonnalla hallitsemaan vastustajaa matossa riittävän kauan tai vastustaja joutuu luovuttamaan, esimerkiksi kuristuksen tai käsilukon vuoksi.

Aina heitot tai sidonnat eivät kuitenkaan onnistu täydellisesti, sillä vastustaja pyrkii ymmärrettävästi selviämään tilanteesta. Erittäin hyvästä suorituksesta saa silti pisteitä eli wasarin. Kaksi wasaria vastaa yhtä ipponia, joten niilläkin voi voittaa ottelun ennen täyttä otteluaikaa. Jos ottelu ei pääty ipponiin, vaan vääntöä käydään täysi otteluaika, jonka puitteissa on kuitenkin syntynyt pistesuorituksia, voittajaksi julistetaan se, jolla pisteitä on enemmän.

Judossa käytetään monia erilaisia heittotekniikoita. Kilpailijoille on usein muodostunut oma valikoima tiettyjä lempitekniikoita, jotka perustuvat heidän vahvuuksiinsa. Toiset luottavat käsiheittoihinsa, toiset tekevät mieluummin lonkka- tai jalkaheittoja. Toisten vahvuus tulee esiin heittojen sijaan mattotyöskentelyssä, jossa vastustaja pistetään ahtaalle erilaisilla sidontatekniikoilla, kuristuksilla tai lukotuksilla.

Ottelijoiden lisäksi matolla esiintyy mattotuomari, jota tukevat kaksi videotuomaria. He valvovat, että ottelu käydään sääntöjen mukaisesti ja että kamppailijat osallistuvat otteluun aktiivisesti omilla yrityksillä. Liiallisesta passiivisuudesta voi saada varoituksen. Sääntöjen vastainen vakava rikkomus voi aiheuttaa ottelijan ulosajon.