Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ylen kai­vos­uu­ti­soin­ti yk­si­puo­lis­ta

Ylen iltauutisissa (30.5.) kerrottiin, että Suomen Lappiin on tulossa viisi uutta kaivosta. Uutisen mukaan tarvitaan työntekijöitä ja heille asuntoja. Kerrottiin, että näin Suomi huolehtii koko EU:n omavaraisuudesta harvinaisten akkumetallien osalta vastauksena Kiinalle.

Yle jätti kertomatta, että kaivosteollisuus on uhka Lapin elinkeinoille, kuten matkailulle ja poronhoidolle. Ei mainittu siitä, että kaivosyhtiöt saavat heittää rikastusjätteet vesistöihin tuhansiksi vuosiksi, kun Suomi kun ei noudata EU:n vesidirektiiviä. Ei kerrottu, että Suomessa ja Kiinassa on parhaillaan kehitteillä suola-akku, joka on taloudellisempi ja paljon ympäristöystävällisempi.

Akkumetallien ja sähköakkujen hinnat kohoavat rakettimaisesti pilviin. Kaivosyhtiöt rikastuvat, lähtevät ja jättävät jälkeensä myrkyllisen maaperän. Kaivoksen elinaika on kovin lyhyt. Kaivannaisteollisuus luottaa kasvun hysteriaan lopun edellä.

Ylen uutisointi on malliesimerkki yksipuolisesta tiedonvälityksestä. Se sopii mainiosti kouluihin opetusmateriaaliksi siitä, mitä ei kerrota.