kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Ylen Elina Ra­vant­ti ni­mi­tet­tiin ul­ko­mi­nis­te­riön vies­tin­tä­joh­ta­jak­si – va­lin­ta­pro­ses­si venyi yli puolen vuoden mit­tai­sek­si

Elina Ravantti oli mukana haussa jo sen ensimmäisellä kierroksella. Viestintäjohtajan haku kesti lopulta yli puoli vuotta, kun se jouduttiin uusimaan muotovirheen takia helmikuussa.

Ylen journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti siirtyy ulkoministeriön viestintäjohtajaksi.
Ylen journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti siirtyy ulkoministeriön viestintäjohtajaksi.
Kuva: Jyrki Valkama

Yleisradion journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti on nimitetty ulkoministeriön viestintäjohtajaksi. Valtioneuvosto päätti nimityksestä yleisistunnossaan tänään torstaina.

Ravantti aloittaa tehtävässä 15. kesäkuuta ja toimikausi päättyy helmikuussa 2025. Viestintäjohtajan virkaa haki yhteensä 32 henkilöä.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja johtaa ministeriön viestintäosastoa, vastaa ministeriön viestinnän strategisesta kehittämisestä sekä toimii ministeriön johtoryhmän jäsenenä. Ulkoministeriön viestintäjohtaja valitaan viiden vuoden määräajaksi. Tehtävän kuukausipalkka on 9 144 euroa.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan valintaprosessi kesti yli puoli vuotta. Alun perin hakuilmoitus julkaistiin jo syyskuussa, ja valittavan henkilön piti aloittaa työssään tämän vuoden alussa. Haku jouduttiin uusimaan helmikuussa loppumetreillä, koska ensimmäisessä hakuilmoituksessa oli väärät kelpoisuusvaatimukset.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan paikka aukesi, kun sen entinen haltija Jouni Mölsä siirtyi elokuussa tasavallan presidentin Sauli Niinistön viestintäpäälliköksi.

Muotovirhe uusi jo valmiiksi myöhästyneen haun

Kun hakuilmoitus ulkoministeriön viestintäjohtajaksi julkaistiin syyskuussa, pestiä haki 34 ihmistä. Hakijoiden joukossa oli jo tuolloin Ylen Elina Ravantti.

Lisäksi virkaa haki muun muassa presidentti Niinistön entinen viestintäpäällikkö, Ylen A-studion juontaja Katri Makkonen, joka kuitenkin STT:n tietojen mukaan vetäytyi hausta maaliskuun alussa.

Hakijoita olivat myös esimerkiksi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski, Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Max Arhippainen ja viestinnän ammattilainen, ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) presidentinvaalikampanjaa vetänyt Riikka Kämppi.

Vielä vuodenvaihteessa (31.12.) ulkoministeriöstä arveltiin Lännen Medialle, että päätös tehtäisiin lähiviikkoina. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan haku jouduttiin uusimaan helmikuussa hakuilmoituksen muotovirheiden takia.

Haku päätettiin keskeyttää, koska oikeuskanslerin virasto huomasi nimitysmuistion luonnoksesta, että hakuilmoituksen kelpoisuusehdoista puuttui maininta johtajakokemuksesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) ehtivät haastatella kärkihakijat ulkoministeriön (UM:n) viestintäjohtajan tehtävään ennen hakuprosessin keskeytymistä. Uusitun haun hakuaika päättyi 28. helmikuuta.

Johtajakokemusta Yleisradiosta

Koulutukseltaan uusi ulkoministeriön viestintäjohtaja Elina Ravantti on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Hän on työskennellyt Yleisradiossa muun muassa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtoryhmän jäsenenä, ulkomaantoimituksen päällikkönä, yhteiskuntasuhdepäällikkönä sekä ulkomaantoimittajana ja kirjeenvaihtajana Brysselissä ja Saksassa.

Lisäksi Ravantilla on kokemusta toimitustyöstä sanomalehdissä ja hän on toiminut muun muassa Euroopan Yleisradioliiton EBU:n uutiskomitean sekä Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan jäsenenä.

– Ulkoministeriössä on Suomen laajin kansainvälisten asioiden asiantuntemus. On etuoikeus päästä työyhteisöön, joka tekee ympäri maailmaa joka päivä töitä Suomen ja suomalaisten hyväksi", Ravantti sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ravantin nimityksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat keskiviikkona.